Skopelos és Skiathos – az ismeretlen kincses szigetek

skiathos.jpgKét olyan csodálatos görög szigetről van szó, amelyek a magyar utazók körében még kevéssé ismertek. Ezeken a helyeken gyönyörű érintetlen környezet várja a vendégeket, ellentétben a többi tömegturizmusra építő görög szigettel. Mindkét sziget májustól szeptemberig a legszebb. Ittlétünkkor igazi paradicsomi helyszíneken pihenhet az ember. Nézzük őket kicsit konkrétabban is:

Skopelos  szigetét könnyen meg lehet közelíteni, de komppal. A „Mamma Mia” szigetnek is hívják, mivel itt forgatták a film nagy részét.

abba_2008_av_daniel_hs.jpg

(Kép WikiPédia: https://hu.wikipedia.org/wiki/Mamma_Mia!_%28film%29)

A filmben is látszott, hogy üdítő zöld és csillogó kék színekben pompázik a sziget, köszönhetően a fenyőerdőknek és színtiszta tengernek.

skopelos-strand.jpg

Ha eljutottunk ide, érdemes legalább egy napra autót bérelni, hogy a szigetet bejárjuk, így kényelmesen el lehet érni a kis hegyi falucskát Glossát és a Panormos-öblöt. Amúgy a sziget többi részét kényelmes sétával be lehet járni, melynek során – ha nem is lépten-nyomon, de – viszonylag sűrűn kis templomokat és kolostorokat lehet találni. Utunk során megéri ellátogatni Alonissos-ra. Alonissos bár viszonylag alacsony lélekszámú, mégis stílusában jól adja, hogy egy kellemes kikötővárosban érezhessük magunkat, ahol ráadásul lehet élvezni a kilátást és módunk van eltölteni egy könnyű napot. Chora-t is érdemes megnézni, melynek hasonlóak a paraméterei, de innen a kilátás méginkább lélegzetelállító.

skopelos.JPG

A természeti szépségek önmagukért beszélnek. A több száz négyzetkilométernyi erdő a sziget belsejében igazi kincs, ahol turistautak várják az aktívabbakat túrázni, kerékpározni, vagy csak sétálgatni egy keveset.

A sziget legmagasabb pontja a 684 méter magas MT Delphi, de ide is jól kialakított út vezet fel. Természetesen lehet biciklit bérelni, de egy térképpel és egy pár jó túrabakanccsal (melyet, ha nem hoztunk magunkkal, itt is megvásárolhatunk) már elképesztő helyekre lehet eljutni. Lenyűgöző állatvilág várja a kirándulókat, saját vadkecskefaj, vadmacska, dámvad, fehér mellű sün, és számtalan madárfaj él itt háborítatlanul.

skopelos-terkep.jpg

A túrázóknak külön öröm lehet, hogy a kis falvakban is pazar választék várja a betévedőket a helyi tavernákban a klasszikus görög konyha kínálatából. A mottó mindenütt „a minőség és íz mindenek felett”.

Skopelos-sal szemben viszont Skiathos-nak saját repülőtere is van. A szigettel azonos nevű városban, Skiathos-ban érdemes szállást foglalnunk. Skiathos szintén gazdag természeti szépségekben. Ha valaki szeretné végiglátogatni a csodálatos öblöket, akkor érdemes csak autót bérelni, de ha nem akarunk annyit utazgatni, szinte a sziget partjának minden pontja alkalmas strandolni. Sznorkerezni, kerékpározni, túrázni lehet Skiathos szigetén. Skiathos város közelében találjuk Megali Ammos Beach-et, ahol különböző vízi alkalmatosságokat lehet bérelni, de a strandja is nagyon kellemes.

skiathos-kikoto.jpg

Ha viszont nekieredünk, utunk során Kastro látványos középkori romjait kár lenne kihagyni. Érdemes megemlíteni még Monastero di Panagia Evangilistria kolostort, mint látnivalót, vagy az Agios Nikolaus templomot és óratoronyot, a Panagia Eikonistria monostort, és a Panagia Kechria monostort.

A felsorolásból is látható, hogy ez a hely sem szűkölködik a látnivalókban.

skiathos-lalaria-part.jpg

És hogy hol helyezkednek el? Skiathos és Skopelos a Szporádok szigetcsoporthoz tartozó szigetek az Égei-tenger északnyugati részén. Mindkettő a Magneszia-félszigettel szemben fekszik Görögország keleti részén, erősen a Halkidiki félsziget alatt. Mint már említettük, Skiathos felől érdemes érkezni a repülőtere miatt, ha ide jövünk nyaralni, mert Athénból minden nap fogad járatokat, de különböző európai várások charterjárataival is eljuthatunk ide.

Ajánljuk a helyeket mindazoknak, akik honfitársaink által kevéssé látogatott helyre szeretne utazni nyáron, de minden igényt kielégítő paradicsomi állapotokra vágyik, illetve további fantasztikus görögországi ajánlatokat pedig ide kattintva lehet böngészni.