Szardínia szigete: karibi hangulat olasz módra

szardinia-strand.jpg

Szardíniát a Földközi-tenger Karib szigetének is szokták hívni, mert vadregényes tájaival lenyűgöző strandjaival karibi hangulatot áraszt. Mindezt alig kétórás repülőúttal elérhető távolságban.  Itt legalább 250 álomszép strand és öböl várja a pihenni vágyókat és pici kikötővárosok színesítik a látványt.

Szardínia a második legnagyobb sziget Szicília után a Földközi-tengeren, Olaszország, Franciaország, Spanyolország és Tunézia között. Érdekes lábnyom alakja sokszor foglalkoztatta az embereket, ma a „Nagy Csizma” autonóm szigete stílszerűen. Egyik ókori neve Sandalyon volt, ami szintén lábnyomot jelent, a szigetet a szardanák (jelentése: tengeri emberek) lakták, akikkel még az egyiptomi fáraónak is meggyűlt a baja.

szardinia-sziklak.jpg

Az idelátogatót csodálatos mediterrán klíma várja, lélegzetelállító tájakkal.  A hegyek, dombok közül előbukkanó öblök és áttetszően tiszta tenger lenyűgözi a vendégeket. A nyári forróság nem megerőltető, mert a páratartalom alacsony. Szardínia fekvése miatt szeles, amely szintén a hőérzetet csökkenti, a helyiek ki is használják szélerőművekkel ezt az adottságát.

szardinia-kor-alaku-epitmeny.jpg

A sziget lakói az ősidőkben obszidiánnal kereskedtek, különleges szőlőjéről, pedig a vizsgálatok kimutatták, hogy helyi nemesítés, nem behozott fajta. Ezzel Európa legrégebbi, még ma is termelt szőlőfajtája a Cannonau. Jellegzetesek a szigeten a hatalmas kőlapokból kötőanyag nélkül épített kerek alaprajzú építmények, amelyek eredeti rendeltetése ismeretlen. Mivel ezek a nurághi civilizációra jellemző épülettípus egyedülálló, ezért az UNESCO felvette a Világörökség listájára.

Bár jártak itt a föníciaiak, a punok és volt a sziget Róma és Bizánc része, de megtámadták arabok is, szövevényes történelme ellenére az itt élők genetikai állománya egészen egyedi és származásukra nagyon büszkék. Érdekesség, hogy Spanyolország részeként az Oszmán Birodalom ellen szardíniai tengerészek nyertek először tengeri ütközetet. Mindent elárul a történelmi hányattatásokról az a régi, szárd mondás, hogy „aki a tenger felől érkezik, az meg akar lopni minket”.

szardinia-cagliari.jpg

Szardínia ideális választás a családi nyaralásokhoz, a nyugalmas láblóbálás itt szinte kötelező. Szórakozóhelyek csak a nagyobb kikötőkben vannak, ott viszont a gazdagok és híresek aránya is magas, ha valaki erre vágyik. Hangulata mégsem olyan, mint Ibizáé. A táj izgalmasan egyedi, markáns, a természet érintetlen, hangulatos falvakkal tűzdelve. A sziget elég nagy, ahhoz, hogy körülményes legyen bejárni, ezt a girbegurba utak és a nehézkes tömegközlekedés is lassítja.

szardinia-tiszta-strand.jpg

Érdemes körültekintően kiválasztani a szállást, ha valakinek nincs türelme sokat bolyongani. Cserébe viszont itt vannak Olaszország legszebb és legtisztább strandjai és a víz sem melegszik túlzottan fel. Strandjai finom homokosak, tiszták és sokszor szerepelnek különféle ranglistákon a legjobbak között. Érdemes megemlíteni például Cala Luna, Cala Gonone,  Chia és természetesen Costa Smeralda strandjait, ezekről azt tartják, hogy közel és távol a legszebb strandok.

szardinia.jpg

A már említett misztikus megalitikus építmények is látványosak, de számos helyes falu és városka (Bosa, Algehro, Castelsardo, Olbia) is kellemes kirándulási lehetőség. Orgosoloban egyedi falfestmények vannak. Costa Smeralda lenyűgöző eleganciája vonzó, Villasimius pedig nyugalmas. Cagliarit, a sziget fővárosát is érdemes megnézni. Tengeri kajakos túra az aktívabbak számára jó választás, de lehet kirándulni, hegyet mászni. A kényelmesebbek pedig egy hangulatos hajókirándulás mellett dönthetnek.  A helyi szárd specialitások finomak, markáns ízeket rejtenek, kár kihagyni őket. Természetesen visszaköszön az olasz konyha, de egyéni ízvilággal, jellemzőek a halételek és a tésztafélék, a helyi sajtspecialitások, a kecske- és bárányhússal készült ételek. Kellemes boraik vannak és híres likőrjük a mirtuszból készülő mirto.

Gyönyörű szállások ide kattintva!