Montenegró, az adriai tengerpart titkos gyöngyszeme

montenegro.jpg

Montenegró az utazók körében még mindig titkos tippnek számít, pedig nincs olyan messze és rengeteg érdekességgel találkozhat itt az ember.

Montenegró neve már önmagában is vadregényes: fekete hegyeket vagy erdőket jelent, attól függően, hogy olasz, vagy délszláv nyelvre vezetik-e vissza a nevét. Mesebeli hegyeket és kellemes tengerpartot, szép tavat (Skodrai-tó) lélegzetelállítóan csodálatos panorámát találhat itt az utazó. Éghajlata változatos domborzatának köszönhetően szintén sokszínű: mediterrán, hegyvidéki és kontinentális.

montenegro-budva.jpg

A látnivalók ugyanolyan színesek, akár az éghajlata, vagy a domborzata. Ez a kis ország kezdetektől fogva történelmi ütközőpontok helyszíne volt, kultúrák találkozása és keveredése adja varázsát, a Kelet és a Nyugat kereszteződése. A Habsburg és a török birodalom kultúráját itt éppúgy megtalálhatjuk, mint a velencei és szlovén nyomokat.

montenegro-konyha.jpg

Kellemes meglepetés a helyi konyha, egy kicsit szláv, egy kicsit olasz és mégis egyedi. A montenegrói gasztronómia olívaolajat használ, a legrégebbi olajfa, több mint 2000 éves (Stari Barban). Közkedvelt a hal és a kecskehús, pl. "čevap" kelkáposztával készült szárított kecskehús. Kellemesek még a különböző rablóhúsok, roston készült ételek, és a töltött rétestészta különböző édes és sós változatai (burek).

montenegro-fjord-hajo.jpg

Kihagyhatatlan a Kotori-öböl, amely tulajdonképpen az egyetlen fjord közel és távol, hajóval megközelíteni igazi élmény. Tulajdonképpen három öböl: a Herceg Novi, a Risan és a Trivat.

Természeti és kulturális látnivalói a világörökség részei, pusztán ezért is érdemes bejárni az öblöt és környékét. Kacskaringós utak vezetnek le a hegyekből, a helyiek legtöbbször tartják a falvakban kötelező 40 km/h sebességet, de a szerpentineken élvezik a vad száguldást.

Minden alkalmat meg kell ragadni a csodálatos panoráma élvezetére, miközben ki lehet pihenni az elképesztően sok kanyart a nyaktörő szerpentinen. A történelem folyamán sok gazdag kereskedő élt a környéken, ezért a kis községek is csodálatos palotákat rejtenek (pl. Dobrota, Perast.) Kotor nemcsak a várost körbeölelő hegyek és tenger panorámájáról híres, hanem arról is, hogy régen kalózváros volt.

montenegro-kotor.jpg

Ma a vendég pezsgő kultúrájú várost talál: az óváros lenyűgöző, bájos kis utcácskákon sétálgathatunk kedvünkre élvezve a középkori hangulatot. Még a középkori városfalból is áll 4,5 kilométernyi. Napnyugtakor megélénkül a város és magával ragadja az utazót az éjszakai élet.

Herceg Novi simogató, mediterrán éghajlatával évközben is vonzó, a virágok és a lépcsők városának is hívják. Óvárosa helyes, sétára csábít, útközben megtekinthető a Savina-kolostor, az Óratorony, és a Szent Jeromos templom is. Decembertől március első napjáig tart a mimóza fesztivál, ahol a tavasz első virágát ünneplik szórakoztató, kulturális programokkal, a záróünnepség pedig nem más, mint mimózaszedés Herceg Novi partján. A város kiválóan alkalmas csillagtúrához kiindulópontként.

montenegro-budva-ovaros.jpg

Budva a turizmus egyik fellegvára Montenegróban, csodálatos strandok, igényes hotelek, érdekes látnivalók várják a vendégeket. A várfallal körülvett óváros, a Citadella, kis kávézók, kedves éttermek, kis utcácskák, a kikötő bámulatos jachtokkal kellemes időtöltést ígérnek.

A Skodrai-tó szintén kihagyhatatlan panorámáját mindenképpen le kell fényképezni, a tó az azt körülölelő magas hegyekkel fenséges látvány. A Balkán legnagyobb tava nemzeti parkhoz tartozik, amelynek állat- és növényvilága említésre méltó. Kellemes hajókázás és strandolási lehetőség mellett természetesen kirándulni és túrázni is lehet.

montenegro-cetinje.jpg

Cetinje az ország régi fővárosa volt, itt található a Nemzeti Múzeum az egykori királyi palotában. Lovćen Nemzeti Park kirándulásra csábít. Az ország egyik legfontosabb történelmi alakja, II. Petar Petrović Ňjegos nyugszik a hegy tetején, mivel innen beláthatja az egész országot.

Ha valaki szívesen túrázik, vagy a rafting érdekli a Durmitor Nemzeti Park ideális célpont lehet. Nem véletlen, hogy az Unesco Világörökség része, a Đurđevića-Tara-híd kihagyhatatlan.

Mindezek mellett számos más látnivalóval büszkélkedhet Montenegro, de aki túrázni, hajókázni vagy éppen strandolni szeretne, annak meglepően jó választás. További jobbnál jobb ajánlataink ide kattintva érhetők el!