Észak és Dél találkozása, kihagyhatatlan élmények Mexikóban

mexiko.jpg

Mexikó földrajzilag Észak-Amerikához, kultúrája alapján viszont Dél-Amerikához tartozik. Akárhogy is, bármikor jár erre az ember, kedves vendéglátók, napfényes színek, bámulatos környezet és lenyűgöző kultúra várja.

Miért pont Mexikó?

A legtöbben a csodálatos strandok miatt keresik fel az országot. Ilyen például a lenyűgöző Maya Riviéra olyan standokkal, mint a Playa del Carmen vagy Tulum, Cancun és a közelben fekvő Mujeres-sziget.  Strandként mindegyik nagyon „oké”, de mindezek mellett az Akumal-öbölben az óriásteknősök megfigyelése lenyűgöző élmény lehet. Merthogy van rá lehetőség, de hajótúra során meg lehet figyelni a flamingókat Yukatan északi részén, ami szintén bámulatos.

mexiko-buvarkodas.jpg

Búvárkodsz? Cozumel szigetén van a helyed, ami szinte minden búvárkodó egyik álma. Bakancslistára mindenképpen rögzítendő! És ha már bakancslista, a dzsungelben eldugott Coba piramisért is érdemes útra kelni a kényelmes szállodai szobából, hiszen nem sűrűn lehet részünk ilyen több ezer éves történelmi múlt lépcsőit koptatni.

mexiko-teotihuacan.jpg

Kulturális élményről a maja városok gondoskodhatnak; Plenque és Chichén Itzá a dzsungelben, Teotihuacán az egyik bámulatos azték romváros.

Számos kisebb-nagyobb városka várja a turistákat a gyarmati időkből, ilyen például Guanajuato, Valladolid, Campeche, Merida vagy San Christobal. A szellemváros Real de Catorice is izgalmas látnivaló, csakúgy, mint vonattal végigmenni a rézkanyonon. Az ország néhány részén az őslakosok majdnem hagyományos módon élnek, igaz nem minden faluban látják szívesen a turistákat.

mexiko-helyiek.jpg

Chili chilivel?

A mexikói konyha ízleni szokott a magyaroknak, de meg kell azt is jegyezni, hogy chili ide vagy oda, nem kell az ételnek feltétlenül erősnek lennie. Kellemes fűszerezés, sok hús, zöldségek: ezek kombinációjából sokkal többet ki lehet hozni, mint azt most hisszük. Mexikóvárosban érdemes kulináris túrán is részt venni, de az elszántabbaknak egy esetleges főzőtanfolyamnak köszönhetően remek fűszeres élményekben lehet részünk.

mexiko-fuszeres-etelek.jpg

Csak a bátraknak?

Fontos tudni, hogy a turisták által látogatott helyek biztonságosak. Mexikóváros belvárosában pedig kifejezetten sok a rendőr. Igen, ez azt mutatja, hogy vannak problémák, de azt is, hogy az állam gondoskodik a vendégek védelméről is. A Yukatan-félsziget és a történelmi városok, ahol sok a vendég, mindenhol biztonságos a nyaralás. A legbosszantóbb veszélyt a tömegben megforduló zsebesek okozhatnak, de az itthon a villamoson is előfordulhat, hogy eltűnik egy rossz helyen tartott pénztárca.

mexiko-utca.jpg

Mi folyik a csapból?

Montezuma bosszúja csak azokat sújthatja, akik meggondolatlanul csapvizet isznak, de ez ugye elkerülhető kellő körültekintéssel. Melegen ajánlott a felforralt víz, vagy az ásványvíz fogyasztása. Jó hír, hogy nincs kötelező védőoltás, de az ajánlott védőoltásoknak és gyógyszereknek érdemes utána olvasni. A vízre visszatérve; néhányan azon a véleményen vannak, hogy a víz tisztálkodásra és főzésre való. Nekik az alábbi innivalókat ajánljuk, mint helyi specialitás :-)

mexiko-tequila.jpg

Mikor érdemes Mexikóba menni?

Elmondható, hogy Mexikó éghajlata minden évszakban kellemes, de a hűvösebb évszakban a strandon estefelé elkel egy pulóver. Napközben mindig lehet fürödni és nemcsak a svéd turistáknak. A tél Mexikóváros magasságában azonban kellemetlen lehet esténként, akár 5 fokig is lehűlhet a levegő, bár ezt sokan itthon megmosolyogják, hiszen tél címén nem ugyanarról beszélünk.

mexiko-tulum-strand.jpg

A Yukatan-félszigeten március közeledtével megjelennek a „délre húzó” vadul bulizó diákok az Egyesült Államokból, csakúgy, mint június és november között a hurrikánok. Mindkét jelenségre biztosan lehet számítani.

Mindent összevetve az ország elég biztonságos és érdekes ahhoz, hogy az ember kikapcsolódásra vágyva felüljön a repülőre és kellemes napokat töltsön itt a kedvesével, feleségével, itt hagyva a csúfos téli időszakot vagy, hogy a nyári vakációját pörgesse fel latinosra. Mexikói útra tipp IDE kattintva.

Tavalyi cikkünket pedig ide kattintva olvashatod el Mexikóról!