Bali

Bali egyre népszerübb uticél az turisták körében, ami egyáltalán nem meglepő. Az Istenek szigete, melynek leírhatatlan atmoszférája, kellemes klíma viszonyai, egyben a szörfözők paradicsoma és a kedvező repjegyek kombinációja...mindez csak néhány ok, amit Balit válasszuk.

bali_1.jpg

Ha tengerparti lepzselés, all inclusive hotelek, türkizkék tenger hullámok nélkül az elképzelt üdülés, akkor Bali nem a te uticélod.

Azonban ha a lebilincselő természet vonz és a vad óceán, a szörf, a számtalan templom és műemlék, a mindenhonnan visszaköszönő kultúra, a sokszínü étlekínálat, az aktív vulkánok, melyekre éjjel felmászol, hogy láthasd a felejthetetlen napfelkeltét, akkor Bali a nyerő választás.

Bali repjegyek

Bali látogatása egybeköthető akár több desztináció látogatásával, így egy csapásra két legyet üthetünk, Az Emirates vagy Qatar akár a Turkish Airlines járatai repülnek Kuala Lumpur vagy Szingapúron keresztül is, ahol ajánlatos 1-2éjszakát tökteni egy gyors városnézésen belül. A feljebb említett világhírü légtársaságok nagyon jó akciókkal csábítják utasaikat erre a desztinációra, alkalmanként 160. – 180.000 Ft-ért csaphatunk le egy-egy return repjegyre.

Közlekedés Balin

Bali közlekedése nagyon kaotikus hatással lehet a felkészületlen turistákra. Dudálló autók, belekeveredő robogók, össze-vissza szaladgálló kutyák. Üdvözöljük Ázsiában!

Balin nincs tömegközlekedés, csak nagy városok között közlekedő autóbuszok, így a turisták legtöbbször a taxit vagy személyi sofőr szolgálatát veszik igénybe, nehány ajánlat :

  • rövidebb távolságra kölcsönözzünk robogót, melynek díja 50-60.000 rúpia, azaz 4 Eur/1200 Ft
  • hosszabb távolságokra szintén vagy robogó vagy személyi sofőr igénylése ( 7 személyes auó sofőrrel és üzemanyaggal egy egésznapos kirándulásra körülbelül 600.000 rúpia, ami 42 Eur/14 500 Ft – a közlekedésre tekintve Balin ez a legjobb megoldás hosszú kirándulásokra)

 

Extra tippek a közlekedéshez :

  • a klasszikus taxin kívül használhatjuk az online taxi szolgáltatókat is aplikációkat ( Uber, Grab, Go-jek – robogóval vesz fel) Ezek az aplikéciók egyébként tilosak, de ha óvatos vagy és nem keltesz felntünést ez is egy járható út. Fontos helyi sim-kártyával rendelkezni, hogy a sofőrt feltudjuk hívni és eligazítani. Turisták tapasztalatai alapján a helyi sofőröknek nem nagyon jó a navigációs képességük, olyan mintha csak néznének a telefonba és kergetnének a térképen a pontot ahova szeretnének eljutni.
  • a kék Blue bird taxik rendelkeznek taxaméter, ezeket a taxikat a turisták által leginkább látogatott helyeken megtalálhatjuk
  • sok helyen azonban csak a helyi taxi sofőrökre tudjuk magunkat bízni, ilyen helyekre más szolgáltatókat nem engednek be

 

Alapvető szabályok a vezetéshez Balin

Mindig és mindenhol dudálnak : az előzésnél, vagy ha tudatni akarod, hogy indulsz. Elsősorban mindig nézzünk az orrunk elibe, legyünk figyelmesek és viseljünk sisakot. A forgalom sokkos és káosz, de amint az ember megszokja, könnyen megy

· Mikor először ültünk robogóra, kicsit pánikoltam. Balin szinte semmilyen szabály nincs a közlekedésben, amikor pirosra vált a lámpa az autók még néhány másodpercig simán közlekednek a piros ellenére.

· a balinézek bármikor az útra lépnek, anélkül, hogy ellenőriznék a helyzetet, ezért fontos, hogy mindig mindenhova figyeljünk. Szinte mindenhol útközésgyanús helyzet látható, de meglepően ezek szinte sosem történnek meg.

 

Szállások Balin

Bali üdüléskor két lehetőségünk van szállásokkal kapcsolatban

  1. kirándulások egy helyről – ebben az esetben a nyaralás teljes hosszában egy szálláshelyen vagyunk és innen indulunk 1napos kirándulásokra (Bali viszonylag kicsi)
  2. minden 2-3 napban válthatunk szállásokat (kezdhetünk Kutában, aztán Sanur partszakaszra utazhatunk, meglátogathatjuk Ubud-ot is)

Mindenki kedvére választhat, mindkét lehetőségnek megvan a saját előnye és hátránya is.

Amennyiben egy helyben maradunk ajánlom Seminyak vagy Nusa Dua területét (luxus, pörgős rész) vagy Canggu (kis falu a rizsföldek között, nyugodt, szinte hipster hangulattal).

Végezetül Balit minden szempontból csak ajánlani tudjuk, és aki egyszer meglátogatja az Istenek szigetét, az garantáltan vissza fog vágyni erre a földi paradicsomra emlékeztető helyre.

Címkék: Indonézia, Bali