Napos part, Neszebar, Bulgária

neszebar-hajok.jpg

Ha valaki egy igazán retró nyaralásra vágyik igen kellemes áron, annak remek lehetőség a nem túl messzi Bulgária Napos partja.

Sokan emlékezhetnek még, hogy valamikor a nyolcvanas években a család hatalmas körültekintéssel kiválasztotta a gyér utazási kínálatból a bolgár tengerpartot, vegyes érzelmekkel, de bízva abban, hogy azért jó lesz. Amikor pedig buszon zötykölődve, a sok-sok óra alatt kialakult osztálykirándulás hangulat után megérkezett, nem titkolt ámulattal adózott a modern szállodának. Akik ott nyaraltak, utána mindig jó hírét hozták a helynek.

neszebar-part.jpg

A Napos part patkó alakú öböl, amely most is a bolgár tengerpart déli részének legnagyobb üdülőövezete. Homokos strand és új, kiépített szállodasor várja a vendégeket.

Nem véletlen az elnevezés sem: főszezonban semmi probléma nem adódik az időjárással. Minden egy helyen van egy aktív, strandolós nyaraláshoz. A családosok értékelni fogják a strandot és a kellemes kisvendéglőket, és a színes Action Aqua Parkot.

Kellemes esti tengerparti séták válthatják fel a nappali aktív programokat. Aki az éjszakai életet nem veti meg, azt esténként több szórakozóhely várja nyitott ajtókkal. A romantikusok a parton megcsodálhatják a naplementét, a korán fekvők pedig a napfelkeltét is. Érdekes és meghitt ellenpont a neszebari kirándulás, de távolsági buszokkal a kíváncsibbak messzebbre is kalandozhatnak. Az alig 40 km-re fekvő Burgasz vásárlás szempontjából nagyobb választékkal büszkélkedhet.

neszebar-var.jpg

Neszebar műemlékekben gazdag ókori városmagját már 1983-ban felvette az UNESCO a Világörökség listájára. Az ókorban alapították a görögök, már az i.e. V. században említik a városkát, igaz, akkor még más néven.

Később a trákokkal folytatott kereskedelem fontos pontja volt. Kiindulópontnak használva kereskedői bejárták az egész Fekete-tengert, és a Földközi-tengert.  Hányattatott történelme során oroszok, bolgárok és törökök illetve bizánci fennhatóság váltotta egymást különböző sorrendben. A nagy áttörést a XX. századi idegenforgalmi fellendülés hozta, amikor a jelentéktelen halászfaluból kedvelt üdülőhely lett.

Az óvárosba csak a helyiek hajthatnak be, és építkezni nem lehet. Telekhez itt csak örökléssel juthat valaki. Szűk utcáival és helyes házaival viszont romantikus turistacélpont. Látnivalók a bejáratnál lévő törökkori szélmalom és a 4-5. században épült kapubástyák.

neszebar-templom.jpg

Számos templomot illetve templomromot is érdemes megnézni, mert például a városkának fénykorában 40 temploma volt. Érdekes a Szent István-templom, a Pantokrátor (Jézus neve a bizánci kereszténységben), a Szent János-templom, a Szűz Mária templom és a Szent Paraszkeva-templom, ahol a hagyomány szerint a Neszebarban született lányokat keresztelik.

A műemlékházak is látványosak, így érdemes a látnivalókra legalább egy napot rászánni, de sokan szívesen visszajárnak egyedi hangulata miatt. Pihenésképpen számtalan kávézó, kisvendéglő, fagylaltozó várja itt a vendégeket.

Az újvárosi részen számtalan modern szállodát és szórakozóhelyet találunk, igényeink szerint válogathatunk közöttük. Az egyik legérdekesebb talán a hajó- illetve a hajóroncs-diszkók (Tatoo Party Boat, Kaptain Jack’s Disco).

neszebar-partihajo.jpg

Neszebarból városnéző kisvonatok indulnak a Napos partra, de a tömegközlekedés is jó.

Lehet, hogy a nyolcvanas évek buszos utazása helyett most a repülőt választanánk, és az is lehet, hogy a taxis időközben simlisebb lett, a régi szállodasor meg egy picit veszített az akkori modern csillogásából, talán a turisták is hangosabbak, vagy jobban szemetelnek, mégis azt mondjuk, hogy kár lenne kihagyni a bolgár Napos partot és a hangulatos, romantikus Neszebart.

További ötletek ide kattintva!