A Seychel-szigetek íze és illata

Ha megváltoztatjuk a „ha Rómában vagy, viselkedj úgy, mint a rómaiak“ mondást, akkor ha a Seychel-szigeteken tartózkodik, egyen úgy mint a seychelliek. A helyi konyha a kreol, amely egy kicsit félrevezető, mivel a kreol konyha magába foglalja az összes területet, ahol a kreol nyelvet használják és mindegyik valamiben eltérő. A valódi gurmanok ezért Seychelle konyháról beszélnek. De elég a szócséplésből, menjünk kóstolgatni.

seachelles-food.png

A kreol konyhában megtalálható több világkonyha hatása, ezért egyedülálló. Az ínyencek az Indiai-óceán legjobb konyhájaként tartják számon, de ez természetesen eléggé szubjektív. A helyi konyha játékos, szereti kombinálni a színeket, szereti a szépet és hangsúlyt fektet az illatokra is. Ritkán fűszeres, ennek ellenére a fűszereket abból a célból társítja, hogy kihangsúlyozza az étel fő összetevőit. Gyakran használja a szegfűszeget, szerecsendiót, mentát, fahéjat, kardámont, fokhagymát, kurkumát, gyömbért és Indiából kölcsönvették a curryt is, amelyet a helyiek előszeretettel használnak.

Seychelské jídlo2.jpg
Fontos mellékszerepet játszik a rizs, amely a legtipikusabb feltálalt köret. Fő szerepet játszanak a halak és a tengeri herkentyűk. A helyi konyhában a marha és csirkehús szintén gyakori, különleges például a repülőkutya húsa (igen, denevérről van szó), amely tömör és ezért főként curry formájában tálalják.


A húson kívül az ételek zöldségben gazdagok és az összes hozzávaló mindig friss. A helyiek nagy hangsúlyt fektetnek a kókuszdióra, az ételek többségében megtalálható annak belseje és leve, amivel ellensúlyozzák a csípős paprikát. Jellegzetes ital a helyi Mahé tea, amelyet csakis a Seychelle-szigeteken árulnak.

Seychelské jídlo3.jpg
Milyen specialitásokkal nem fog mellé? A tengeri herkentyűk és halak vannak az első helyen, a curry keverékek rögtön utánuk következnek és még további ételek vannak, amelyeket nem szabadna kihagyni. Az egyik ilyen ínyencség a töltött batyu. A Samosa batyukat kézzel készítik és hússal ill. zöldséges keverékkel töltik meg. Ne hagyja ki a kis kagylókkal gazdagított Tec-tec levest, valamint a gyümölcsöket sem. Mivel az egyenlítő környékén tartózkodik, a gyümölcsökre nagyon jó hatással van az éghajlat és nagyon ízletesek és zamatosak. A helyi exotikus gyümölcs a zat, guanabana vagy cherimoya, amelyet nem szabadna figyelmen kívül hagynia.


A kreol konyha a világ legjobb konyhái közé tartozik, amelyet a Seychelle-szigeteken való tartózkodásakor nem szabadna kihagynia.