Sri Lanka, a „fényességes sziget”

Sri Lanka, eredeti nevén Ceylon, könnycsepp alakú sziget India partjainál. A hiedelem szerint a kiűzetés után az első emberpár itt talált először menedéket. Ez igazán érthető, a sziget valószínűleg a „régi, paradicsomi otthonra” emlékeztethette Ádámot és Évát.

srilanka.jpg

Strand csillogó homokkal és pálmafákkal, változatos táj, gazdag kultúra, egzotikus állat- és növényvilág, kedves vendéglátók, mindez Sri Lanka. 2009 óta a béke szigete is, azóta megdöbbentő fejlődésnek indult az ország. A könnycsepp alakú sziget változatos kikapcsolódást kínál az ide látogatónak, igaz vízumkötelesen.

A táj már önmagában is érdekes: csodálatos strandok mellett a sziget belsejében dús esőerdő található nemzeti parkokkal. A világ természeti örökségének is a része az itteni természetvédelmi terület (Sinharaja erdeje és Sri Lanka központi fennsíkja). Érdekes természeti jelenségek nyűgözik le a turistákat, ilyen pl. az Ádám-hídja, amely egy természetes híd volt India és a sziget között.

Évszázadokon át kulturális ütközőpont volt. Változatos kulturális emlékek tárháza a buddhista, hindu és iszlám kultúrának köszönhetően. Mindhárom vallás szent helyei megtalálhatók a szigeten. Az Ádám-csúcs pl. nemcsak az előző három világvallás szent helye, hanem keresztény is. Számos létesítményt az UNESCO a kulturális világörökség részévé nyilvánította (Anuradhapura és Kandy szent városait, Dambulla Arany Templomát, Sigirija és Polonnaruva romvárosait, Gallé ősi városát és erődjét). Érdekesség még, hogy a vegyes kultúra miatt itt van a világon a legtöbb ünnepnap.

sri-lanka.jpg

Az éghajlat trópusi, meleg, lágy szellővel, magas páratartalommal, de a hegyek között hűsebb az idő. Egész évben egyenletes meleget élvezhet az idelátogató, a tengerparton 27 C°, a hegyekben akár 16 C° is lehet. A csapadék eloszlása sem egyenletes a területek között.

Éghajlatának köszönhetően megterem a rizs, a tea, a kaucsuk, a kókusz és számos fűszernövény. A bányáiban több mint ötven féle drágakövet bányásznak. Az angol királynő koronájában lévő 400 karátos kék zafír (Blue Belle) is a szigetről származik. A New York-i Múzeum gyűjteményét gazdagító „Indiai Csillagot” is Sri Lankán találták.

Konyhája változatos, érződik rajta az indiai ízvilág, de a gyarmatosítás (portugál, holland és főleg az angol) a konyhában is nyomot hagyott. Sok gyümölcs, zöldség, tenger gyümölcsei és rizs jellemző a fogásokra. A csapvíz fogyasztása nem ajánlott. De a kókusztej és a híres ceylon-i tea, a jó minőségű palackozott vizek kárpótolják az embert.

A sziget a család minden tagjának különböző lehetőséget kínál a kikapcsolódásra. Lustálkodás a tengerparton, kirándulás nemzeti parkokba, érdekes kulturális emlékek felfedezése, mindez egy tartalmas, változatos nyaralás lehetőségét rejti magában.

http://www.srilankaiutazas.hu/