Seychelle-szigetek

A Seychelle-szigetek az Indiai-óceánban elhelyezkedő szigetállam. Afrika partjaitól keletre található. A szigetek nagy valószínűséggel már ismertek voltak az arab kereskedők körében, de a hivatalos felfedezés a portugál Vasco da Gama nevéhez fűződik, aki 1502-ben szállt itt partra. Az első hiteles bejegyzést a Kelet-Indiai Társaság tette meg róla.

seychelles.jpg

A sziget az afrikai és az ázsiai kereskedelmi útvonal között helyezkedik el ezért kalózok is rendszeresen feltűntek itt.

A szigetcsoport Vicomte des Séchelles-ről kapta a nevét, aki XV. Lajos pénzügyminisztere volt. Az idők során először francia fennhatóság alá került, majd brit koronagyarmat lett. A Seychelle Köztársaság hivatalos nyelve az angol, francia és a kreol.

Kultúráját számos más nemzet befolyásolta: francia, brit, de a kínaiak és az indiaiak is jelentős hatást gyakoroltak rájuk.

A zene és a tánc a nemzeti tudatuk jelentős részét képezik. A moutia, egy autentikus zene és táncforma. Kókuszhéjból tüzet raknak és lassú monoton dalokra táncolnak. A mozgás a rabszolgatartás korát idézi. Napjainkban népzenei fesztiválon láthatjuk őket így táncolni. A szállodákban és a turista központokban a sega zenére előadott műsor terjedt el. A színes, hosszú ruhák miatt nagyon látványos mozgásforma.

A turizmus fejlesztésé 1971-ben kezdődött meg, a nemzetközi reptér megnyitásával. Az itt lakók a mezőgazdaságból lassan áttértek a vendéglátásra és a turizmusra.

Az éghajlat trópusi, az átlaghőmérséklet egész évben 24 és 30 fok közé esik. 20 °C alatt sosincs. Az óceán hőmérséklete általában 26 fok körül mozog.

A Seychelle-szigetek egész évben alkalmas a nyaralásra, azonban terveinktől függően eltérő lehet a számunkra legideálisabb időpont. Szörfözni májustól szeptemberig, búvárkodni októbertől áprilisig a legideálisabb. Teknősök vonulását januártól áprilisig lehet a legjobban megfigyelni.

A Seychelle-szigetek fővárosa Victoria, mely Mahe-szigetén található. Különböző program lehetőségek várják itt a vendégeket. A Victoria Botanical Gardenst 1901-ben alapították. Több mint 500 egzotikus növénnyel és különböző emlősökkel, rovarokkal, halakkal lehet ismerkedni. A város emblematikus épülete a Victoria óratorony, mely a legrégebbi történelmi építménye is városnak.

seychelles2.jpg

A victoriai tartózkodás nem lehet teljes Sir Selwyn-Clarke piac meglátogatása nélkül, ahol friss gyümölcsöket, zöldségeket, fűszereket és halakat kínálnak eladásra.

A szigeten számos gyönyörű strand található. A legkedveltebb közülük a Beau Vallon, mely gyönyörű fehér homokjával és kristálytiszta vizével lopta be magát a turisták szívébe. Nincsenek sziklák vagy korallzátonyok és a víz általában nyugodt. Kiválóan alkalmas különböző vízi sportokra.

Gyönyörű korallzátonyok és a színes halak miatt a Port Launay strandot érdemes felkeresni. A búvárok és a sznorkelezők körében az Anse Souillac strand a legnépszerűbb, mely eldugottabban helyezkedik el, mint a fenn említett kettő.

Az idáig utazóknak érdemes a köztársaság többi szigetére is ellátogatni. Praslina második legnagyobb. A Földön egyedül itt található a Coco de Mer pálma, mely akár 200 évig is élhet. A paradicsomi hangulatot a csodálatos homokos és sziklás partszakaszok váltakozása garantálja.

Igazi érdekesség La Digue szigete, ahol csak motorral, biciklivel vagy gyalog lehet közlekedni. A szemet kápráztató fehér homokos strandokon garantált a nyugalom és a teljes kikapcsolódás.

Az itt nyaralóknak a helyi étel különlegességeket is érdemes kipróbálni. Az éttermekben a nemzetközi és a kreol konyha ételei is megtalálhatók. Fogásaik meglehetősen fűszeresek, helyi alapanyagokból, halból, rákból, tésztafélékből és friss gyümölcsökből állnak.

A szigeteken a szálláshely kínálat változatos. Apartmanoktól kezdve luxus szállodákig minden megtalálható. A széles választék és a nyelvi nehézségek miatt érdemes szakember segítségét igénybe venni, aki segít eligazodni az ajánlatok tengerében.