Horvát tengerpart, az ideális pihenőhely

Magyarországhoz legközelebb eső tengerpart Horvátországban található. Ha tengerparti nyaralásra vágyunk, akkor érdemes megfontolni, hogy az a horvát tengerpart legyen, hisz mindamellett, hogy közel van, még sokak szerint az egyik legszebb tengerpart a világon.

hvar-sziget-horvatorszag.jpg

Igaz, jórészt kavicsos partokról beszélünk, de látványában, színvilágában és a víz tisztaságát tekintve élen járó és rendkívül hangulatos. Horvátország az utóbbi években nagyon kedvelt üdülőhellyé vált. Évről-évre több és több magyar dönt mellette, mint nyaralóhely, mert a horvátországi utazások mindig felejthetetlen élmény nyújtanak.

Az Adriai-tenger szépsége lenyűgöző. Több ezer kis sziget található az ország tengerparti részén, melyek nagy része többnyire lakatlan, inkább a partközeli nagyobb szigetek azok, amelyek lakottak. Itt többnyire kisebb városok és falvak épültek. Isztria-szigete is nagyon kedvelt hely, gyakorlatilag egy félsziget, amely egy remek üdülőparadicsom már évtizedek óta. Iparilag és mezőgazdaságilag kevésbé fejlett, mert a fő pénzforrás ezen a területen a turizmusban rejlik.

Nagyon népszerűek ebben a szigetvilágban a hajóbérlés és aktív pihenésként a vitorlás-, vagy motoros yachtokkal való barangolás. Hajózni szinte egész évben lehet és megfelelő búváröltözetben természetesen búvárkodni is.

Ismert városok Trogir, Split, Zadar, Primosten, Dubrovnik, Umag, Rovinj, Pula, Opatija, Rijeka és Porec. Utóbbi pl. egy nagyon kedvelt üdülőhely. Ha itt járunk, akkor semmiképpen se hagyjuk ki az Eufráziusz bazilikát, mely egy VI. sz.-ban épült műemlék. Az említett városok általában műemlékekben gazdag helyek. Ez nem is csoda, hiszen az évszázadok alatt sok nép itt hagyta a keze nyomát. Ha valaki kíváncsi Horvátország legrégebbi halpiacára, akkor Trogírt ne felejtse ki útja során. A manapság is üzemelő piacon olyan tengeri "ketyerét" is találhatunk, melyet talán még életünkben nem láttunk.

Horvátország híres rengeteg élményparkjáról is, fantasztikus csúszdákkal és medencékkel tarkított üdülőközpontokat üzemeltetnek. Gasztronómiai kalandozások kapcsán érdemes kipróbálni a helyi ételeket, melyeket nagyon jól párosítanak a tenger gyümölcseivel. A hajnali halászatoknak hála a konyhába kerülő alapanyagok mindig frissek. A horvát ételek fantasztikusak.

Az árak számunkra a megfizethető kategóriába tartoznak. Vannak kiemelt éttermeik, ahol mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni egy-egy vacsora elköltése érdekében, de remek tengerparti helyeket találhatunk, ahonnan végignézhetjük egy jó vacsora mellett a naplementét és mégsem fizetünk többet, mint itthon.

Az elmúlt években, Horvátországban rengeteg autópálya épült, amelynek köszönhetően az utazási idő az egyes látnivaló városok között nagyba csökkentés az út maga is kényelmesebbé vált.