A Közel-Kelet kincsesbányája

Egyesült Arab Emírségek, a világ egyik leggazdagabb országa.

Ez az olajban gazdag ország tudatosan építette fel a térség legstabilabb, leggazdagabb államát. A közbiztonság jó, az életszínvonal rendkívül magas, nincs politikai elégedetlenség.

egyesult-arab-emirsegek.jpg

Az ország területe nagyobbrészt a szaúdi sivatag folytatása, sós mocsarakkal, a tengerben szigetekkel, korallzátonyokkal. Sivatagi éghajlata miatt májustól szeptemberig nagyon magas a páratartalom, a fennmaradó időben enyhül a hőség, de megerősödik a szél. A növényzet gyér, őshonos állatvilágának megóvására vadrezervátumot szerveztek.

Portugál, török, majd brit fennhatóság után a kalózok egykori főhadiszállása 1972-ben lett önálló állam. Hét emírség alapította meg az abszolút monarchiát. Számottevő mennyiségű olajat, csak az 1960-as években találtak.

Érdekesség, hogy az őslakosok aránya 10% alatt van, több mint 90 % a bevándorlók aránya. Az arab mellett a kommunikáció egyre inkább az angolra épül.

Fővárosa Abu Dhabi, míg a legnagyobb város Dubai.  Mindkettő meghökkentő építészeti megoldásokkal dicsekedhet.

Fejlett ipara van, az elmúlt évek hatalmas szenzációját az építőipar hozta létre. (pl. Dubajban a Dzsumeira pálma, amely egy mesterséges pálma alakú sziget a három közül, Burdzs al-Arab, egy hétcsillagos szálloda)

egyesult-arab-emirsegek-palma.jpg

A kalózkodás helyett a helyiek manapság teveversenyekkel, solymászattal és korcsolyázással (!) kárpótolják magukat. 2009 óta rendeznek itt Forma-1-es futamokat is.

Muszlim ország lévén a péntek szabadnap illetve a hagyományos ünnepeket is figyelembe kell venni. Tekintettel vannak a munkavállalók vallási hovatartozására is, így minden világvallás temploma megtalálható az ország területén. Nincs szigorú előírás a ruházat szempontjából, a fiatalok inkább a modern öltözködést részesítik előnyben.

Az iszlám vallás a gasztronómiát is meghatározza, alkoholt és sertéshúst inkább a külföldiek látogatta szállodákban kínálnak. Hagyományosan fűszeres konyhájában a tenger gyümölcsei mellett a birkahús a meghatározó.

Ha valaki számunkra egzotikus országot szeretne választani uticélul, de meglepően modern környezetet élvezne a hagyományokkal és biztonsággal, akkor az Emírségek a megfelelő választás.