Ciprus - Európa és Ázsia egy szigeten

ciprus-latkep.jpg

A Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigete földrajzilag Ázsiához tartozik. Miközben a görög rész az Európai Unió tagja, addig a törökök által megszállt rész tagságát felfüggesztették. Ciprus tengerpartja kristálytiszta vizű, homokos strandokkal tűzdelt élménypark. Magával ragadó látvány az óriási sziklák tövében a part, ahol gyönyörű képeket is készíthetünk.

Kettéosztottsága ellenére mindkét oldal látogatható és a turizmus virágzik. Cipruson a görög katolikusok muzulmánok mellett élnek, ráadásul nemcsak a kultúrájuk, hanem még a nyelvjárásuk is különbözik.

A helyzetet mondjuk fémjelzi a kettéosztott főváros is. Ciprus hányattatott történelme dióhéjban elmesélve roppant egyszerű: aki erre járt, az elfoglalta, legyen szó görögökről, föníciaiakról, asszírokról, egyiptomiakról, perzsákról, arabokról, velenceiekről vagy Nagy Sándorról és Oroszlánszívű Richárdról. A mostani kettős helyzet előtt utoljára a britek bérbe vették a szigetet.

Ciprus turizmusa évek óta jelentős, kellemes klímáját egész évben lehet élvezni, történelmi emlékek, életvidám vendéglátók és kiváló konyha várja az idelátogatókat. Ciprus görög része turizmus szempontjából kiépítettebb, a török oldal a természetességével hódít.

ciprus.jpg

Számos történelmi látnivaló csábítja el a vendégeket a strandokról: ilyen pl. az Ayia Napa és a Kykkos kolostor, az Apolló szentély, a Szent Lázár templom, Kourion ősi városa és Kition, az egyik legrégebbi városállam. A Hala Sultán Tekke a muszlimok szent zarándokhelye, a szerelmesek zarándokhelyei pedig Afrodité sziklái és Afrodité fürdője, a Zenobia hajóroncs a búvárkodni vágyóknak nyújt úti célt.

kykkos-kolostor.jpg

Érdemes megnézni a Kamares /Larnakai római viaduktot, a larnakai és a páfoszi erődöt, az Odeon görög színházat. A Páfoszi mozaikok a világrörökség részei, de a Kolossi vár is látványos.

Az északi részen három vár is említésre méltó: St. Hilarion, a Buffavento és a Kantara várak. A Szalamisz-i romokat szintén érdemes megtekinteni. Mindezek mellett a török rész városkái is kellemes hangulatúak, érdemes sétálni, egy-egy étterembe betérni. (pl. Kyreniá, Famagusta, Lefke vagy Girne) Nemcsak a régi kincsek csábítják a turistákat, hanem modern látnivalók is. Ilyenek például a tengerészeti és a régészeti múzeumok, vagy a tengeri akvárium.

ayia-napa-waterworld-waterpark-europa-legnagyobb-vizi-parkja.jpg

Ayia Napa Waterworld Waterpark Európa legnagyobb tematikus aquaparkja, amelynek témája mi más lehet, mint a görög mitológia.

Többek között Akamas csodálatos szépségű nemzeti parkja, vagy a Cape Greco nemzeti park és számos tengeri barlang, a larnakai sós tavak és a Trodos hegység kiváló kirándulási lehetőséget nyújtanak.

A strandoknál egyre inkább odafigyelnek a fenntartható fejlődésre, a legjobb strandok megkapják a kék zászlót. Ciprusnak közel ötven kék zászlóval elismert strandja van. Leglátványosabb strandok nyugaton Páfosz és keleten Ayia Napa és Protoras környékén vannak.

Nissi beach a leglátogatottabb és talán a leggyönyörűbb is, Konnos dombos, vadregényes és tiszta, de népszerű a Fügefa-öböl is.

ciprus-korall-obol.jpg

A Korall-öböl sziklás és kiépített, de nagyon látványos.

Néhány érdekesség még a szigetről:

A görög mitológia szerint Ciprus közelében bukkant fel a habokból Afrodité, a szerelem és a szépség istennője. A sziget a nevét azonban az itt bányászott réz után kapta.

Másik érdekesség, hogy az első bizonyíték a macskák háziasításáról a szigetről származik, nem is csoda, ha a cicusok kifejezetten jól érzik itt magukat. Ciprus jelképe mégsem a macska, hanem a muflon. Az egyetlen ország, amelynek a lobogójában az ország térképe (az egész szigeté) is szerepel.

Az egyik legjelentősebb madárvonulási útvonalba esik és itt 20 féle orchidea is élvezi a klímát. Úgy látszik a jelentős zenészek szeretnek szigeten születni, Cipruson George Michael látta meg a napvilágot. A Commandaria a világ legrégebbi bora, már Oroszlánszívű Richárd is szívesen kortyolta a nedűt.

ciprus-sieles.jpg

Ciprussal kapcsolatban a búvárkodás jut eszébe mindenkinek a strandolás mellett, de ezen a napfényes szigeten síelni is lehet télen és kora tavasszal. A Trodos hegységben található emellett az Olympos is, igaz ez nem az „igazi”.

Ha viszont egy igazi ciprusi útra vágysz, kattints IDE!