Curaçao - Tradicionális holland kultúra latin fűszerezéssel

Azt mondod koktél, azt mondom Curaçao. Azt mondod babaház, azt mondom holland építészet babakékben. Azt mondod strand, búvárkodás, azt mondom Holland Antillák.

curacao.png

Két egymástól ennyire különböző kultúrát ötvözni bravúros eredmény, de Curaçao-n ez mégis sikerült. A holland szervezettség és nyugalom a karibi színekkel és életvidámsággal varázslatos hangulatot teremtett.

A Karib-tenger déli részén, Venezuela partjainál található Curaçao és a hozzá tartozó, de lakatlan Kis- Curaçao. Érdekesség, hogy a Holland Királysághoz tartozik, ezért a hivatalos nyelv a holland és a helyi papiamento, amelyben holland, angol és spanyol elemek is megtalálhatók.

A szigetet a XVII. században Hollandia hódította meg, miután a spanyolok már a szigeten élő őslakosokat megtizedelték. A sziget kikötője jó adottságokkal rendelkezett és így többek között a rabszolga-kereskedelem központja lett. Bár többször cserélt gazdát, a XIX. századtól kezdve tartósan holland kézre került.  A XX. században az olajfinomítás játszott fontos szerepet a szigetlakosok életében.

A Kis-Antillák legnagyobb és legnépesebb szigete, sziklás északi partjainál erősek a tengeráramlatok, de a déli partnál a víz nyugodt, homokos strandjait a világ legszebb 10 strandjai között tartják nyílván. Közkedvelt búvárparadicsom, mivel a parttól 30-100 méterre van az ún. „kék perem”, ahol a tenger hirtelen 60 méterre mélyül. A szomszédos, lakatlan kis- Curaçao is a búvárok kedvelt célpontja néhány napra, mivel ott nincs ivóvíz.

Nemzeti fája a divi-divi. A sziget másik, ismertebb növénye a laraha, amely tulajdonképpen egy zöld, keserű narancs, de a héja adja a Curaçao likőr jellegzetes ízét. A helyi likőrgyárban tisztán, vagy piros, zöld, kék esetleg narancsszínekben is kapható, sőt más készítményeket is lehet vásárolni.

Állatvilága vonzó, mert nem veszélyes az emberre, eltérően hasonló trópusi célpontokkal ellentétben. A szigetet körülvevő tengeri élővilágot természetvédelmi területté nyilvánították.  A búvárokat lenyűgöző korallvilág, teknősök és ritka halak várják.

A sziget éghajlata ideális pihenésre, kívül esik a hurrikánok vonzáskörzetén. Hőmérséklete egész évben nyaralásra csábító, az esős időszak csak októbertől decemberig tart.

curacao-beach.jpg

 A szigetet könnyű megközelíteni, mert Amsterdamból, Miamiból, New Yorkból, Düsseldorfból naponta közvetlen járatok indulnak a nemrég felújított repülőtérre. Curaçao több kikötővel rendelkezik, amelyek alkalmasak óceánjárók és magánjachtok fogadására.

Curaçao fővárosa Willemstad, amelynek történelmi belvárosa az UNESCO világörökség része. Érdemes megtekinteni a szigeten épült holland erődöket. Van, amelyik szállodaként üzemel, esetleg kormányzati irodáknak ad otthont, vagy étterem és bolt található benne. A sziget lakosságának 4/5 ebben a városban lakik.

A sziget lakossága között elenyésző az írástudatlanság, sokan beszélnek a holland mellett spanyolul és angolul. A szigetet először meghódító spanyolokat annyira lenyűgözte az itt lakó Arawak indiánok magassága, hogy először a szigetet „Óriások szigetének” nevezték el.

Gazdasági jelentősége a turizmus mellett a kikötőnek, az olajfinomításnak és az offshore-bankoknak van.

Bár szó szerint a Föld másik végén van, ha valaki egzotikus úti célt keres és szívesen pihenné ki fáradalmait egy változatos kultúrával és csodaszép tájakkal rendelkező színes, hangulatos helyen, akkor Curaçao ideális választás.