Zöld-fok: Álomszigetek az Atlanti-óceánon

zold-foki-szigetek_1.jpg

Még ugyan csak augusztus van, talán éppen túl van egy jól sikerült nyaraláson. A szürke munkás hétköznapok még messze vannak, az ónos esők és a hideg szél pedig egyenesen elképzelhetetlen. Mégis érdemes előre gondolkodni azon, hogy hol tölthet el pár kellemes napot télen, ahol az embert egy mennyei kikapcsolódás várja. Ilyen tipp - még ha nem is egészen titkos - a Zöld-foki szigetek.

Egész évben kellemes klímával és hosszú, homokos strandokkal, dűnékkel és kristálytiszta tengerrel várja a pihenni vágyókat a szigetcsoport. Nemcsak a strandolókat nyűgözi le ez a hely Afrika közelében, hanem a búvárokat és a szörfösöket is színes élmények várják. Amennyiben van lehetőségük, fedezzenek fel több szigetet is.

zold-foki-szigetek-tengeri-sportok.jpg

A szigeteken egész évben kellemes, 20-30 °C közötti a klíma és langyos, fürdésre, búvárkodásra ideális hőmérsékletű a tenger, alig van olyan nap, amikor nem süt simogatóan a nap. A szigeteken csupán két évszak van, októbertől júliusig szelesebb, míg augusztustól szeptemberig esősebb az időjárás. A szigeteket földrajzi helyzetük szintén két csoportra osztja: a Szél felőliek kissé hűvösebbek (Boa Vista, Sal, São Nicolau-sziget, Santa Luzia-sziget, São Vicente-sziget, Santo Antão-sziget, Branco és Raso) és a Szélcsendes szigetek, amelyek éghajlat szempontjából nyugodtabbak (Brava, Fogo, Maio, Santiago és Ilhéus do Rombo). Mindegyik szigetnek más a hangulata és más a vonzereje, érdemes olyat választani, ahol mindegyikünk megtalálja a neki megfelelő elfoglaltságot.

zold-foki-szigetek-sziklas-part.jpg

Sal szigete turista központ. Mesekönyvbe illő strandjairól és égkék tengeréről híres, maga a paradicsom, ha a pihenésről szól a nyaralás. A sportolni vágyók is találnak maguknak elfoglaltságot. A szörfözés különböző válfajaihoz ideális adottságokkal rendelkezik, de a búvárok is jó helyen foglaltak szállást itt.

Boa Vistá-n, a harmadik legnagyobb szigeten, álomszép strandok és érdekes dűnék vonzzák mágnesként az vendégeket és a természet kedvelőit. Neve egyébként szép kilátást jelent. Ez ebben az esetben a tengerfenékre is értendő, a búvárok mesés élményeket gyűjthetnek.

Santiago a legnagyobb sziget változatos tájjal dicsekedhet. A Zöld-foki Köztársaság fővárosa, Praia is itt található.

São Vicente kulturális értékeivel csábít. Pergő ritmus, színes kavalkád és karibi-afrikai kultúra várja az érdeklődőt.

Santo Antão a második legnagyobb sziget kevesebb turistával inkább az elkötelezett búvárok és túrázók menedéke.

zold-foki-szigetek-sao-vicente.jpg

Fogo vulkanikus, fekete tájával és egyedülálló klímájával szintén kevéssé látogatott. De az elkötelezett természetjáróknak érdekes.

São Nicolau az aktív turistákat vonzza, hegymászás, túrázás és mountainbike a kulcsszavak.

Maio a lustálkodók paradicsoma. Mesés strandja, végtelen horizont ideális háttere a kikapcsolódáshoz.

Brava magányos, virágos sziget, a legkisebb a sorban.

A szigeteken kulturális események sora várja a vendégeket, a színes ruhák, a karneváli hangulat, a karibi zene, a csodálatos ételek páratlanok. A flóra és a fauna kellemes, itt nincsenek olyan állatok, amelyek megkeseríthetik a nyaralást. Jó a közbiztonság és az egészségügyi ellátás is jobb az átlagosnál. A szigeteket érdemes repülővel megközelíteni, maga a repülőút nem olyan megerőltetően hosszadalmas, hogy agyoncsapja az első napokat. A szigetek között létezik helyi repülőjárat is, vagy komppal is lehet közlekedni.

Kevéssé ismert, kevéssé felpörgetett hely sok értékkel. Érdemes gondos mérlegelés után olyan szigetet választani, ami igazán megfelel érdeklődési körének és az ideális nyaralásról alkotott elvárásainak. Egy jó szállodában pedig nem fog csalódni.

zold-foki-szigetek-naplemente.jpg

Az Atlanti-óceán gyöngyszemei alig pár óra alatt elérhetőek és ideális választás az egzotikumra vágyóknak és a tél elől menekülőknek. Jó döntés a nászutasoknak is, egy téli nászút csodálatos úti célja lehet a szigetcsoport (klikk).