Ciprus, a szerelem szigete

A név a görög mitológiából ered, ugyanis a legenda úgy tartja, hogy pont ezen a szigeten született Afrodité, a szerelem és szépség Istennője. Cipruson a legendák meglehetősen népszerűek, antik motívumokat lelhetünk sok idejétmúlt hagyományos épületen. A szállodák elnevezésénél is sokszor a görög mitológia az irányadó, valamint a szállodák stílusa vagy konyhája is.

depositphotos_195011262_s-2019.jpg

Egzotikus varázsával és könnyű elérhetőségével nagyon vonzó desztináció magyar turisták számára. Türkizkék tengerrel, fehér homokos strandokkal karibi tengerpartokra emlékeztet, ugyanakkor csodás hegységeit is csodálhatjuk látogatásunk során. Ciprus tíz évezrednyi történelme során minden itt járt nép letette kézjegyét, pazar látnivalókat - bronzkori és föníciai sírokat, római villákat és mozaikokat, bizánci várakat, velencei falakat, oszmán mecseteket hagyva örökül a kíváncsi utazóknak.

A sziget két részre oszlik – Del-Ciprus /görög oldal/ és Észak-Ciprus /török oldal/, Ciprus három reptérrel rendelkezik, kettő a déli oldalon – Larnaca és Páfosz, valamint egy a török oldalon – Ercan. Az déli és északi rész két külön állam, átlépni csak határon lehetséges.

A legszebb és legismertebb tengerpartok a déli részen találhatók, Ayia Napa és Protaras, melyek a legszebbek közé tartoznak Európában. Ennek köszönhetőn forgalmas is mindkét tengerpart, megtalálunk itt mindent ami egy csodás nyaraláshoz szükséges, számos étterem, kávézó, éjszaki bár vagy diszkó, aquapark, vidám park, szórakozás kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Protaras ideális családi vagy romantikus nyaralásokra, nyugodtabb hely, míg Ayia Napa élénk, nyüzsgő éjszakai élettel és szórakozással.

cyprus1.png

A legideálisabb időpont az utazásra június és október között bármikor, a júliusi és augusztusi hónapok nagyon melegek és ilyenkor van a legtöbb turista is, ha kisebb forgalomra vágyunk akkor mindenképp a június vagy szeptember, október elejét válasszuk utazásunkra, a tenger és az idő is nagyon kellemes. Budapestről a WizzAir repül a Larnaca reptérre, a RyanAir pedig Páfoszra. Nagyon jó áron lehet elcsípni a repülőjegyet is. A szigeten van lehetőség autókölcsönzésre, és a buszközlekedés is nagyon jó.

A ciprusi konyha fantasztikus, érezni a görög és török konyha befolyását egyaránt, sok hal, zöldség, hús és édességei is fantasztikusak. Kóstoljuk meg a Moussaka-t /lasagnehoz hasonló padlizsános étel/, a haloumi sajt pitában paradicsommal, olívaolajjal és bazsalikommal, isteni, az édességek közül pedig nagyon különleges a Karidaki Glyko – dió mézben. Ciprus kiváló all incluisve szállodákkal rendelkezik, szuper szolgáltatásokkal, bár ha nem a szállodában töltjük a nyaralásunk nagy részét és felfedezzük a szigete, bőven elég a félpanzió. Az étkezés viszonylag jó áron megoldható, és érdemes tapasztalni a helyi tavernák hangulatát is, az ottani emberekkel. Nagyon kedvesek és vendég szeretők, szinte minden ottani arcán fülig érő mosollyal találkoztam.

Mindenképp érdemes bakancslistára venni ezt a csodaországot, ahol a történelem, kultúra, természet és a szórakozás is tapasztalható egyaránt.

Címkék: Ciprus