Mit vigyünk magunkkal a nyaralásra?

airport-gab.jpg

Nyakunkon a nyár, és ezzel együtt a családi kirándulások és nyaralások időszaka is. Az ember egész évben várja ezeket a hónapokat, és mindent megtesz azért, hogy a jól megérdemelt pihenés zökkenőmentesen teljen. A nyaralás előtt azonban vár ránk még egy komoly feladat – a pakolás. Ilyenkor mindenki felteszi magának a fontos kérdést, hogy mi az, amit valóban szükséges becsomagolni, és mi maradhat otthon.

Csomagolás előtt mindenképp érdemes listát készítenünk, így biztosak lehetünk benne, hogy a legfontosabb dolgokat magunkkal visszük. Természetesen ez az utazási lista nagyban függ attól, hogy hogyan, mikor és hova utazunk, valamint, hogy személy szerint mik azok a dolgok, amelyek nélkül nem tudunk élni.

A cikkünkben találsz pár hasznos tippet arra vonatkozóan, hogy miről nem szabad megfeledkezni, ha szeretnéd, hogy a nyaralás stresszmentesen menjen végbe. Ha te is a nyaralásodat tervezed, és nem szeretnél semmi fontosat otthon hagyni, nézd meg, mit tartalmaz ez az átfogó utazási lista.

Úti céltól függetlenül

Mint már említettük, mindig az utazás típusától függ, hogy mit csomagolunk a bőröndünkbe. Ettől függetlenül azonban vannak olyan dolgok, amiket mindenképp magunkkal kell vinni. Ezek közé tartoznak az alábbiak:

  • Személyes iratok – akár belföldön, akár külföldön kirándulunk, az iratainkat mindig magunknál kell tartani. Ezek közé tartozik a személyi igazolvány, az útlevél és a jogosítvány.

  • Utazási biztosításbiztosításra mindig szükség van, hiszen bárhol érhet minket meglepetés. Fontos, hogy kéznél legyenek a biztosítási papírok, a TP kártya, az utazási és poggyászbiztosítás, a baleset- és betegbiztosítás. Ezeket nem árt, ha a mobilunkba is elmentjük, arra az esetre, ha a nyomtatott verziót véletlenül épp a legrosszabbkor felejtenénk a hotelszobában.

  • Jegyek – ha repülővel utazunk, a csomagolás során ne feledkezzünk meg a repülőjegyről és a beszállókártyáról, vonatos kirándulásnál pedig a vonatjegyről vagy busz jegyről. Aki autóval utazik, annak azt ajánljuk, hogy előre nézze meg, milyen autópálya-matricára lesz szüksége, és ne felejtse otthon a jogosítványt és a forgalmit se.

  • Fizetőeszköz – minden utazáskor jó, ha van nálunk készpénz és bankkártya is, hiszen sosem tudhatjuk, hol mire lesz szükségünk. Nem biztos, hogy mindenhol elfogadják a bankkártyát, ráadásul az automaták néha hatalmas összegeket kérnek egy-egy pénzfelvételért. Mindig legyen nálunk elegendő készpénz az adott ország pénznemében, de ha Európán belül utazunk, vigyünk magunkkal eurót is. Ha gyakran utazol, hasznos lehet beszerezni egy nemzetközi, külföldön is díjmentesen használható kártyát, például egy Revolut kártyát, ami nagyszerű átváltási árfolyamokat kínál.

  • Ruházat – úti céltól függetlenül vannak olyan ruhadarabok, amelyeket mindenképp magunkkal kell vinni. Ilyen például az esőkabát, a zárt cipő, a hosszú nadrág, kalap vagy sapka, és az elegendő alsónemű. Mindegy, hogy tél van vagy nyár, az esőt nem lehet kikerülni, minden időjárásra érdemes felkészülni. Gondoljuk végig, hogy milyen programokat iktatunk be a nyaralásba, és az alapján csomagoljunk – ha tengerparthoz megyünk, nem hiányozhat a fürdőruha és a szandál, de ha túrázni is szeretnénk, fontos a sportos ruházat is. Papucsot mindenképp érdemes magunkkal vinni, hiszen ez nemcsak a strandon válik majd hasznunkra, hanem a zuhanyzóban és a szobánkban is.

  • Gyógyszerek és egészségügyi kellékek – fontos, hogy az utazás előtt felkészüljünk a váratlan balesetekre, rovarcsípésekre is. Az utazási lista tartalmazza az alapvető ellátáshoz szükséges készítményeket, például a ragtapaszt, sebfertőtlenítőt és gézt, de ne feledkezzünk meg a szúnyogirtóról sem. Figyeljünk oda, hogy legyen nálunk fájdalomcsillapító és lázcsillapító, de jól jöhet a székrekedés és a hasmenés elleni gyógyszer is.

    Tipp: rengeteg helyet megspórolhatunk a csomagolás során, ha nem a dobozban szállítjuk a gyógyszereket. Vegyük ki a leírást, és gumizzuk hozzá a gyógyszerhez – ilyen egyszerű.

  • Elektronikai eszközök – manapság már elképzelhetetlen mobiltelefon vagy számítógép nélkül utazni, azonban más kütyük is képesek megkönnyíteni a nyaralást. Ilyen például a GPS vagy a konnektor átalakításához szükséges adapter. A kellemes kikapcsolódáshoz hozzájárulhat a fülhallgató és az e-book olvasó is, na meg persze a fényképezőgép. Indulás előtt ne felejtsünk el megbizonyosodni róla, hogy minden készülékünkhöz csomagoltunk töltőt is.