Az Adria olasz partja, avagy Dolce Vita a strandon

rimini.jpg

Van, aki ráncolja a szemöldökét, hogy ennél elcsépeltebb nyaralóhelyet talán nem is lehet találni külföldön, de ha valaki olasz ritmusra és vendégszeretetre, jó szolgáltatásra, élményben gazdag, bejáratott nyaralásra vágyik, annak tökéletes megoldás.

Nem is beszélve arról, hogy családosoknak ideális választás mind programok, mind a lassan mélyülő tengerpart, mind közelsége szempontjából.

jesolo.jpg

Az olasz Adria természetesen nemcsak Jesoloból, Riminiből, Bibionéból áll, ha valaki valamelyik részét nem kedveli, talál másutt neki tetszőbb részt is. Hozzávetőleg 600 kilométeres partszakasz Velencétől Puglia-ig terjed és kevés kivételtől eltekintve lapos.

Leginkább családosoknak ideális, akiket a lassan mélyülő tenger és a homokos strandok vonz. Ha valaki megszakítaná városnéző, csatangolós körútját pár napra, vagy csak gyors kikapcsolódásra vágyik, annak is jó választás lehet, akárcsak az olaszoknak.

jesolo-part.jpg

Ez utóbbi főleg augusztusban számít, ilyenkor az olaszok is szívesen választják a hazai strandokat. Húsvéttól egészen szeptember végéig zajlik a tengerparton az élet, ha tehetjük, ne az augusztust válasszuk.

Az adriai olasz tengerparton végtelen hosszúnak tűnő, jól kiépített fizetős és ingyenes strandok találhatók, sok közülük megkapta a „kék zászlót” is. Aranybarna homok, égkék tenger, színes napernyők és nyugágyak kavalkádja, kellemes éttermek és sétányok várják a vendégeket vérbő olasz vendégszeretettel.

etterem.jpg

A lustálkodók paradicsoma, de az aktívabbak is találnak maguknak megfelelő programot. Búvárkodni vágyókra, vagy strandröplabdásokra esetleg vitorlázókra, szörfösökre is gondoltak.  Sok helyen a kicsiknek szerveznek külön programokat, miközben a szülők pl. aquatréningen vehetnek részt.

strand.jpg

Számos strandnak külön wellness-részlege is van, ahol masszázzsal és pakolásokkal és számos szolgáltatással várják a napfürdőzőt. Az ún. Fido-strandok kutyabarát helyek, ahol a négylábúakat is szívesen látják. Érdemes az is megemlíteni, hogy a közhiedelemmel ellentétben, van itt apró kavicsos strand is, mint például Velence „saját” strandszigete, a Venice Lido. De Rimini és Le Marche közelében akár természetes homokfövenyes rész is található.

A tengervíz nem olyan sós, köszönhetően a sok tengerbe torkolló folyónak, így kevésbé kezdi ki a bőrt, ami a gyerekek szempontjából fontos. Az olaszok Riviera Romanogla-nak nevezik az északi részen egy partszakaszt, ahol pezsgő éjszakai élet zajlik.

sport.jpg

A délebbre nyugodtabb strandok vannak, amelyek fehér vagy aranyló homokkal dicsekedhetnek. A romantikus naplementék és egy átmulatott éjszaka utáni lehengerlő napfelkelték minden pénzt megérnek.

A strandolós nyaralásba beleillik egy-két egynapos kirándulás a közeli városokba, esetleg egy biciklitúra vagy borkóstolás is. Történelmi látnivalókból akad itt elég, csak győzzön választani az ember.

st-marks-505089_1920.jpg

Északon Velence kihagyhatatlan, délebben Ravenna, Rimini városait, San Marino mini-államát, vagy a kisebb városkákat, mint például San Leot, Santarcangelot, Gradarát, Verucchiot érdemes meglátogatni. A gyerekeket szabadidőparkok és aquaparkok várják. A konyha régiótól függetlenül tobzódik az olasz ízekben, minden tartományban van valami egyedi, amiért érdemes kipróbálni.

kirandulas-etterem.jpg

Amennyiben valakinek még ez sem elég, a divat és a cipők országában outletekbe, bevásárlóközpontokba, vagy akár a gyártóhoz is lehet látogatni és olyan darabokhoz hozzájutni, amiről csak álmodtunk itthon.

uzlet.jpg

Az olasz adriai tengerpart egy kellemes, jól bejáratott, biztos pont a palettán. Pároknak az első együtt töltött nyaraláshoz, családoknak, hosszabb hétvégékre, vagy akár a kulturális programokba beiktatott pihenőként mindenképp megállja a helyét, érdemes számolni vele, többször visszatérni, akár ugyanoda, vagy egy másik helyet kipróbálni. Az olasz tengerparttal nem lehet melléfogni. További információk ide kattintva.