Abu Dhabi, a modern Ezeregyéjszaka meséiből

abu-dhabi.jpg

Abu Dhabi az Egyesült Arab Emírségek fővárosa, Dubaj után a második legnépesebb városa az országnak. Jelentése roppant költői: a „gazellák apja”.

Szigetre építették a Perzsa-öbölben, a szárazfölddel több mesterséges híd köti össze. A fő szigetet több ember által alkotott sziget veszi körbe. Éghajlat nyáron nekünk kellemetlenül forró, de télen barátságos 29°C átlagosan.

abu-dhabi-latkep.jpg

Az öböl párolgó vize miatt fülledt a levegő, viszont az eső ritka kincs errefelé. Érdekesség, hogy egy svájci cég kutatói kíséreltképpen emittereket, „esőcsinálókat” építettek fel a sivatagban, hogy mesterségesen csapadékot állítsanak elő. A tengervíz sótalanítása jóval több pénzbe kerül, ezért lenne jó megoldás a térség problémájára, feltéve, ha az új megoldás nem borítja fel a környék időjárását.

A várost eredetileg egy arab törzs alapította 1761-ben, és hamarosan székhelyükké is tették. Fejlődését befolyásolta, hogy a környéken élő törzsekkel állandósult a viszály. A XIX. században erősödött a brit befolyás és a század végén már Nagy-Britannia protekturátusa alá tartozott. Ekkor már nagyobb kereskedelmi központnak számított, illetve a gyöngyhalászat központja is volt.

Megdöbbentő változást a város életében a közelben fekvő hatalmas kőolajmezők felfedezése hozott a XX. században. Hamarosan hihetetlen mértékben fejlődött, a térség ipari, kereskedelmi és gazdasági központja lett, XXI. századi infrastruktúrával és városképpel. A hetvenes évek elején kivonultak a britek, és Abu Dhabi a független Egyesült Arab Emírségek első fővárosa lett.  A vendégeket korszerű repülőtér és hihetetlen infrastruktúra várja.

abu-dhabi-fejlodes.jpg

A jelenlegi sejk Chalifa bin Zayid Al Nahyan. Édesapja kormányzása alatt fejlődött ilyen lélegzetelállóvá a város, hiszen 1980 óta a legmodernebb városok közt tartják számon. A városképet lenyűgöző toronyházak és arab motívumok határozzák meg nem is szólva a pálmafákról.

Mivel sakktáblaszerűen alakították ki az utcákat és egy szigeten fekszik a város, a tengert majdnem mindenhonnan látni lehet. Meglepően sok a zöld terület és a városközponttól távolabb természetes mangrovemocsár fekszik. Meghatározóak a helyes kis üzletek a városközpontban, de természetesen jelen vannak az ultramodern bevásárlóközpontok is.

abu-dhabi-modern.jpg

A város modernizálásakor a hatvanas években előrevetítették az akkor megdöbbentően nagynak tűnő 600.000 lakosságú világvárost, a mostani tervek 2030-ig készültek el és a 6 milliót célozták meg. Ennek az elképesztő növekedésnek természetesen az alapja az ott dolgozó nem arab migránsok. Éppen ezért további mesterséges szigetet terveznek.

A nagy mecset vagy más néven Sejk Zayid mecset igazi látványossága a városnak, kár kihagyni, ingyenes, de szent hely lévén figyelembe kell venni az öltözékre vonatkozó előírásokat (Hosszú szoknya, karok- lábak befedve, nőknél a haj is). Az élmény megéri, mert a mecset lélegzetelállító, olyan, mintha keleti meseországba lépett volna be az ember.

abu-dhabi-mecset.jpg

Érdemes ellátogatni a Falcon Hospitalba, mert látványos és informatív a számunkra már szokatlannak tűnő, de ott nagy hagyománnyal bíró sólyomvadászatról és az állatokról. Sok hotelből kiváló a kilátás, ha valakinek mégis hiányzik a lélegzetelállító panoráma, az az Observation Deck-et keresse fel, jól látható innen a sejk új palotája és az Emirates Palace Hotel is.

A városra jellemzőek a lenyűgöző strandok, ahol a tenger csodálatosan kék, a homok fehér, és a távolban a futurisztikus város látképe élvezhető. Olyan, mintha az ember egy filmben lenne, amely a napfényes jövőről szól. Corniche, Saadiyat vagy esetleg Yas Beach, mindegy melyiket választja, fontos, hogy fényképezni nem megengedett. A Yas Waterworld gigantikus szórakozást ígér kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Ha valaki megunta a vizet és némi homokra vágyik, annak sivatagi szafari ajánlható a hagyományos tevegelés helyett.

abu-dhabi-szafari.jpg

Az érdeklődőket sok meglepetéssel várja a Ferrari World, ahol többek között a Formula Rossa hullámvasúton megtapasztalhatják a vendégek, mit éreznek a Forma-1-es pilóták, amikor kocsijuk alig 5 másodperc alatt 240 km/h-ra gyorsul. Ha pedig már a Forma-1-nél vagyunk a Yas Marina Circuit érdeklődőknek és csodálóknak szinte kötelező.

Abu Dhabiban mindent lehet élvezni, amit elképesztő mennyiségű pénzből fantáziadúsan emberkéz alkothat, mintha a mesebeli varázsló ízlése modernebb lenne. Ne hagyd ki! Olvass további információkat vagy nézz ki szállást magadnak Te is ide kattintva!