Maldív Köztársaság, a varázslatos szigetország

Marco Polo szerint a Maldív szigetvilág az Indiai-óceán virága. Való igaz, a szigeteket a legszebb gyöngyszemei az óceánnak. Van is belőlük 1192 darab, de ebből csak mintegy 200 lakott, ill. a turizmus kiszolgálására 87 szigetet "tartanak fenn" a lakosok.

maldiv-szigetek.jpg

Mi azt láthatjuk, hogy gyönyörű szálláshelyek, a fehér homokos part, a romantikus lagúnák és a kimagasló vendéglátás olyan élményeket biztosít, ami miatt könnyen visszatérő vendéggé válik az ide látogató. Nem csak ideális nyaralóhely, hanem ismert búvárparadicsom, szerelmi búvóhely és nászút cél. Utóbbi kapcsán sokan jönnek ide házasodni. Tökéletes helyszíne a napfény és a fürdőzés szerelmeseinek.

A helyi lakosság egy része földművelésből és halászatból él, más része viszont főként a turizmusból, így a kimagasló vendégszeretet náluk alapelv. A turizmus adja egyébként az ország legfontosabb bevételét. Fővárosa Malé, ami az egyik legnagyobb, az Indiai-óceánból kiemelkedő, Srí Lankától 650 km-re délnyugatra fekvő szigeten fekszik az ún. Malé-atollon. Egyben a szigetek legnagyobb városa is, tengerszint feletti magassága eléri a 24 métert.

Ez azért nagy szó, mert a szigetek lapos képződmények, nincsenek rajtuk folyók, hegyek. Az utazó a pihenésre kinézett szigetet általában egy órán belül körbejárhatja. Minden kirándulás, gyaloglás az adott szigetre korlátozódik. Természetesen el lehet látogatni más helyi szigetre, de ott sem tapasztalni 2,4 méternél nagyobb tengerszint fölötti magasságot.

maldivszigetek.jpg

Malé rendelkezik repülőtérrel is, melyen keresztül Srí Lankával és Indiával tartja a kapcsolatot. A város izgalmas és forgatagos. Műemlék épülete kevés van, de - muszlim lakosság révén - annál több a mecset és a minaret. Ez az épületek jellegén is nyomot hagy, megjelenésben arab hatásúak. Az épületek közül a leglátványosabb gazdag díszítéseivel az egykori szultáni palota az úgynevezett Péntek mecset.

A Maldív szigetek ajánlhatók mindenkinek, aki ki akarja kapcsolni magát egy időre a nyüzsgésből és a pörgő életmódból. Itt szinte csak pihenni lehet, az aktív pihenés is a tengerparti sportok világára korlátozóik. A nagy nyugalom hosszú időre tudja feltölteni a nyaralót energiával, ha a nyaralás befejeztével vissza kell térnie a hétköznapokhoz.