Varadero

A fenti kubai strandot a legszebbek között tartják nyílván, Kuba legkedveltebb üdülőhelye.

varadero.jpg

Bársonyosan sima homokja vonzó, lehunyt szemmel élvezhetjük a lágy hullámverést, vagy hosszú sétát tehetünk a tengerparton kilométereken keresztül.  A langyos, égkék tengervíz úszásra csábít. Tőlünk szinte karnyújtásnyira delfinek úszkálnak és pelikánok fogják a szardíniát. A barlangokban egykor kalózok rejtették el a zsákmányukat. Nekik köszönhető a hely neve (javítódokk) is, hiszen a törvényen kívüliek itt hozták rendbe megrongálódott hajóikat.

Az egész helyet körüllengi a csillogó amerikai évek megkopott bája.  Még a XIX. században épültek a gazdag hacienda tulajdonosok első villái. Az amerikai mágnások az 1920-as években kedvelték meg a helyet. T. Coleman du Pont, a nemzetközi hírű konszern tulajdonosa építtetett itt egy nyaralót golfpályával együtt, de még Al Capone is gyakran megfordult itt, igaz azt beszélték, hogy kevésbé a nyaralás volt a célja, inkább az ékszercsempészet miatt.

A későbbi diktátor Fulgenico Batista is szívesen töltötte itt a szabadidejét.  A forradalom után elérhetővé tették a kubaiak számára is és megépítették a „ 8000 Taquillas” parkját (taquilla= öltözőszekrény).  A régi kúriákból múzeumokat alakítottak ki, amelyeket a helyi történelemnek szentelnek. A zenei élet és a zenei programok is figyelemre méltóak.  A környék őserdejei, korallzátonyai és öblei kirándulásokra invitálnak. A naplemente a szerencsés fekvésnek köszönhetően lélegzetelállítóan szép.

varadero-naplemente.jpg

Szervezett hajóutakkal érdemes eljutni a távolabb eső helyekre, ha valaki búvárkodni szeretne. Mélytengeri horgászatra is van lehetőség. A közelben fekvő Havanna is vonzó kirándulási lehetőség, de érdemes figyelmet szentelni Trinidad és Cienfuegos városokra is.

Fontos, hogy körültekintően válasszon turistaszállást, mert sok szálloda színvonala nem egyezik meg az elvártakkal és az ellátás is akadozhat. A kommunista állam ellátási problémái Varaderoban alig érzékelhető, ez leginkább annak köszönhető, hogy a legtöbb hotel all-inclusive ellátást biztosít.

Fantasztikus Kubai üdülést keresel Budapesti vagy Bécsi indulással nagyon jó áron? Már be is pakoltál Varadero, Saniago de Cuba vagy Havannai üdülésedre?