Bali, az egzotikus romantika, kultúrával és sporttal

Bali Indonéziához tartozik, kevesebb, mint 6000 négyzetkilométernyi a területe, lakossága közel 4,5 millió. Egyik érdekessége, hogy az inkább muszlim vallású Indonéziában Bali a hinduk szigete. A 6 illetve 7 órás időeltolódás kezdetben megterhelő, ezért érdemes az elején lazább programokat szervezni.

bali.jpg

Bali sok látnivalóvalóval kecsegtet, emellett nem szabad elfelejteni, hogy egy kis szigetről van szó. Ez megkönnyíti az egynapos kirándulásokat, hiszen könnyedén elérhető a következő látnivaló is. Mindehhez hozzájárul, hogy jó a közbiztonság.

Mérete ellenére földrajzilag változatos, délen fehér homokos strandok várják az idelátogatókat, északon egészen sötét lávastrandok vannak. A sziget belsejében rizsteraszok, vulkánok és erdők, dzsungelek. Mindez számos pihenési lehetőséget rejt magában. A szigeten aktív vulkán is van (Gunung Agung és Gunung Batur), igaz az utolsó kitörés 1963-ban volt.

bali-feher-homokos-tengerpart.jpg

Változatos elfoglaltságok várják a sportkedvelőket, legyen szó búvárkodásról, biciklitúráról, túrázásról, trekkingről vagy golfozásról, esetleg szörfözésről, itt mindenki megtalálja a számítását, mindezt csodaszép környezetben.

Ha valaki a tenger mellett szeretne golfozni, Balin megtalálhatja álmait. A sziget híresebb szörfhelyei Padang-Padang, Uluvatu, de Kuta, Sanur és Seminyak is kellemes lehet egy kezdőnek. Akár a szállodából is lehet előző nap szervezni egy szörftanfolyamot. (Vigyázat! A biztosítás részletei felől érdemes előre megállapodni!)

szorfozes-balin.jpg

Nem mindegyik hely megfelelő a szörfözésre, mert zátonyok, sziklák is lehetnek a tengerben, ezért érdemes a szállodában érdeklődni.  Balin kihagyhatatlan a búvárkodás, annak ellenére, hogy a turizmus már hátrahagyta nyomai itt is.

Többek között Padang Bai és Tulamben közötti területen érdemes búvárkodni, de Gili és Menjangan szigetekre is érdemes ellátogatni. A tengeri állatok és korallok változatos világa lenyűgöző itt. Akár kezdőként is bele lehet vágni, de hosszabb búvártúrákba is érdemes elmenni, akár több helyszínen.

bali-korall.jpg

Mindezek mellett Bali színes kulturális élményekkel várja a vendégeket.  A vallási rituálék színpompásak, számunkra szokatlanok, de hozzátartoznak a helyi életképhez. Érdemes a turisták számára szervezett programokon hagyományos táncaikat megcsodálni. A balinéz zene hangzása nemcsak egyedi, hanem rendkívül változatos. A táncok a hindu kultúrából mutatnak be történeketeket.

Festményeik és szobraik is említésre méltóak. Ezüst ékszereket és batikolt ruhákat művészi szinten állítanak elő. Gasztronómiájuk is változatos, leginkább a turisták által látogatott részeken széles a választék. Az indonéz konyha számos helyi specialitása szenzációs, érdemes nyitottnak lenni rá.

bali-gasztronomia.jpg

Singaraja városa a gyarmati időkben Bali fővárosa volt, a jelenlegi főváros Denpasar a legnagyobb város. Ubud múzeumaival és műtárgypiacával a kulturális központ. Kisebb halászfalvak is hangulatosak, érdemes elhagyni a szállodát és felfedezni a helyi hétköznapokat.

Az első lakosok Ázsia felől érkeztek és már i.e. 30. század körül letelepedtek a szigeten, jóval később az idevetődő hinduk díszes kultúrájukat is magukkal hozták, és ezzel egy időben építették ki a rizstermesztéshez használt öntözőrendszereket. A kelet-jávai birodalom nagy befolyást gyakorolt a szigetre.

Európaiak közül a hollandok próbálták többször is hatalmukat megszilárdítani, de ez Balin nehéz volt. A történelem folyamán a balinéz katonák sokszor lepték meg ellenségüket öngyilkos támadással, ezért a gyarmatosítók körültekintőbben jártak el. A második világháborúban japán foglalta el a szigetet, de a kapituláció után a hollandok rögtön megpróbálták visszafoglalni. Jelenleg az Indonéz Köztársaság része.

balinez-kovek.jpg