Omán - egy újabb érdekes szín a turizmus palettáján

oman.jpg

Biztosan sokan felkapják a fejüket, hogy tényleg jól olvastak-e? Omán és az idegenforgalom egy mondatban? Pedig így van, egy újabb érdekes színfolt azoknak, akik már mindent láttak a bakancslistáról, de még új helyekre vágynak.

Ha asszociációs gyakorlatban a következő feladatot kapná, mit válaszolna?

Önnek mi jut eszébe Ománról?

Nos, az első helyen biztosan a sivatag lenne és néhány teve, illetve a beduinok. A következő biztosan a forróság lenne, hiszen klíma nélkül alig maradhat meg itt európai. Hetven fok a napon hagyott autóban? Itt ez nem elképzelhetetlen. A téli hónapokban viszont inkább barátságos a megfelelő szó az időjárásra. Természetesen a felsorolásból kimaradhatatlan a kávé, a datolya, no és az olajlelőhely szavak.

royal.jpg

Szultánság, ami egyben abszolút monarchiát jelent. Meglepő, de a jelenlegi szultán, Qabus ibn Said -, aki közkedvelt és elismert az országában - nem házasodott meg és nincs gyermeke sem. Azért, hogy tartsa a népével a kapcsolatot rendszeresen audienciát tart. Nagyon sokat tett az országáért, egy középkori államot vett el az apjától, igaz csendes puccsal, és sikerült az országot minden szempontból felfejlesztenie: iskolák, kórházak, egyetemek, jó angol nyelvtudás, utak és az idegenül csengő „ománizáció”. Ez utóbbi a vendégmunkások arányának a visszaszorítására tett sikeres célkitűzés a nyolcvanas évek végétől. Különböző szektorokban meghatározott arányban kell omániaknak dolgozni, és amennyiben van egy állásra jelentkező, inkább az ománi állampolgárokat kell előnyben részesíteni, így garantálva, hogy jut nekik állás, ha szeretnének.

muscat.jpg

Az Arab-félsziget peremén fekszik, háromszor akkora, mint Magyarország, de csak négymillió lakosa van. Lakosainak száma az ötvenes évektől megnyolcszorozódott.

Az ország partjait előszeretettel használták kalózok, itt volt a hírhedt Kalózsziget is, amely sok filmest megihletett.

Írni-olvasni tudók száma magas, még a nők körében is. Nem kötelező ugyan iskolába járni, de az oktatás ingyenes. A jelenlegi szultán hatalomátvételekor csupán két általános iskola volt az egész országban és 10 kilométernyi aszfaltozott út. Most? Néhány európai államot is megszégyenítő oktatási rendszer és úthálózat.

camel.jpg

Még röviddel ezelőtt is az ország inkább a kalandvágyó egyéni utazók körében volt ismertebb. Időközben a turizmus az állami fejlesztés hatására nemzetközi szintre emelkedett. Lélegzetelállító szállodák hihetetlen szolgáltatásokkal és minden olyan dologgal, amiért egy vendég szíve repes.

A főváros, Maskat lenyűgözően tiszta és virágos számtalan programot kínál az idelátogatónak: a néprajzi múzeum (Bait al Zubair) kiváló indítás, hogy az ember közelebb kerüljön az itteni kultúrához. Az alig 15 éves Qaboos mecset a legnagyobb a világon, turisták is látogathatják megfelelő ruházatban, mindez kárpótlás, hogy a királyi palotát csupán kívülről lehet megnézni. Az operaház a város legújabb büszkesége, számtalan híres fellépője volt már. A portugál erődítmények Mirani és Jalali is látványosak. A kirándulási lehetőségek is vonzóak Seeb halpiacára, XVII. századi eredeti szépségében látható Jabrin kastélyba, Al Hamra agyagfaluba, Nizwa erődbe és piacára, a festői Birkaut al Mauzba, a sivatagba beduincsaládok vendéglátásét élvezve. Wadi Bani Khalid kihagyhatatlan a főváros közelében, nem is beszélve a Dhow hajógyárról. Bimah Sinkhole a helyiek szerint egy meteorit becsapódás helyén keletkezett természeti csoda, egyik végében sós, másik oldalán édes vízzel. Felfrissülés jelenthetnek a különböző strandok. Érdemes kimerészkedni a városból és megnézni a tájat, a hegyek váltják fel, majd újból a tenger csodálatos kékje következik. Kihagyhatatlan!

oman-204121_1280.jpg

Oman varázslata az ellentétekben rejlik. Misztikus mecsetek, történelmi kincsek, színesen kavarodó piacok, tradicionális viselet, miközben az ember a legmodernebb technikai vívmányok és fejlesztések előnyeit élvezi. Oman egyszerűen lenyűgöző.

Ha Ománnal kapcsolatos további lehetőségekérdekelnek, kattints ide!