Seychelles-szigetek: világörökség luxuskivitelben

Simogató hófehér homok, átlátszóan kék tenger, bágyadt dekadencia, buja trópusi hangulat és üdítően egyedi élővilág. Mi kell még? Isten hozott a Paradicsomban!

seychelles-szigetek.jpg

115 kisebb gránit- és korallsziget Afrika és Madagaszkár közelében – a világ másik végén-, az Indiai óceánon, miközben az időeltolódás csupán 3 óra télen, 2 óra nyáron. Maga a földi paradicsom pároknak, családosoknak, az itt házasulandóknak, és a búvárkodni vágyóknak, amely Vicomte des Séchelles-ről, XV. Lajos pénzügyminiszteréről kapta a nevét.

A strandok és a táj a 100 legnépszerűbb toplistáján mindig egészen elől végez. Az embernek óhatatlanul a „Kék lagúna” bája jut eszébe, mindez kötelező oltások nélkül.

A határ átlépése problémamentes, vízumot nem kell kiváltani, de az útlevélnek a kiutazás után fél évig érvényesnek kell lennie.

A világ legkisebb állama, amelynek saját fizetőeszköze van, a seychelli rúpia (SRC). A fontosabb helyeken elfogadnak hitelkártyát, a nagyobb szigeteken bankok vannak automatával. Általában elkérik az útlevelet is váltásnál.

A kreol konyha frissen fogott halakat, tengeri herkentyűket, rizst és sok zöldséget, gyümölcsöt használ. Ételeik fűszeresen pikánsak, csípősek. A csapvíz és az ivóvíz erősen klórozott és megfelel a WHO elvárásainak.

A szigeteket Európa több országából közvetlen járattal lehet megközelíteni. A szigeteken a közlekedést vagy bérelt autóval érdemes megoldani (vigyázat baloldali közlekedés!), vagy a helyi buszközlekedést érdemes kipróbálni. Vegyülni a „bennszülöttekkel”, már önmagában is kalandnak ígérkezik, hiszen nyitottak, vendégszeretők és jól beszélnek angolul. A nagyobb szigetek között kompok közlekednek, a kisebbek között csónakok.

A bűnözés alacsony, csak a szokásos biztonsági intézkedésekre van szükség: vigyázni a személyes iratokra, készpénzre, hitelkártyára, és nagyobb összeget se tartsunk magunknál.

Egész évben csábító klímája van a szigeteknek, az április és a november a legmelegebb. A 80 % feletti páratartalom először soknak tűnik, de hamar hozzá lehet szokni. Novembertől februárig többet esik az eső. Mivel az egyenlítőnél járunk, a napsugárzásra különösen figyelni kell, ajánlott a megfelelő ruhatár és napvédelem a kevésbé érzékeny bőrűeknél is.

A látnivalók leginkább természeti jelenségek, a hófehér strandok, az egzotikus állat- és növényvilág, nemzeti parkok.

seychelles-buvarparadicsom.jpg

Búvárpardicsom, kevésbé tapasztaltaknak is ajánlott, egész évben lehet merülni és búvárkodni. Mindenképpen érdemes szemüveget és pipát vinni, ezek bérlése néha nehézkes, de érdemes kipróbálni, mert a tenger nem túl mély és változatos állat- és növényvilág tárul a kíváncsiskodó szeme elé.

Szállásfoglalásakor az olcsóbb egyéni szállások mellett számtalan csodálatos és egyedi, környezetbarát hotel áll az utazó rendelkezésére. Luxuskörnyezetben a lustálkodást is magas színvonalon lehet űzni. A Seychelles-szigetek ideális hely a zavartalan pihenésre és feltöltődésre paradicsomi környezetben.