Rosalie Bay, Dominica - Még nem ismered? Nem csoda!

A szinte ismeretlen területről az embernek egy érintetlen kincses sziget jut az eszébe vad tájakkal, melyben megfér a bájosan egyszerű Édenkert friss trópusi gyümölcsökkel, érdekes halakkal, színes pillangókkal, egzotikus virágokkal. És gyönyörű...

Rosalie Bay Dominica sziget területén fekszik, mely Guadeloupe és Martinique között a Kis-Antillák térségében helyezkedik el. Nem összetévesztendő a Dominikai Köztársasággal. Dominica sziget máig a Brit Nemzetközösség tagja, és az angol a hivatalos nyelv.

rosalie_bay-terkep.jpg

754 négyzetkilométernyi álom, hiszen a Karib térségben szinte az egyetlen sziget, amely megőrizte érintetlen vad szépségét. Ez annak köszönhető, hogy a tömegturizmus elkerülte, mert nem jellemző a szigetre a klasszikus pálmafás, homokos strand, inkább meredek, sziklás a partja. Éppen ezért esett a Karib tenger kalózai című film stábjának választása a szigetre.

Ha itt képzeljük el a nyaralásunkat – és már miért is ne –, ebben az esetben is érdemes szervezett utat választani, mivel a sziget nem rendelkezik nemzetközi repülőtérrel, és a környező szigetekről körülményes az átjutás. A rossz útviszonyok miatt érdemes túravezetővel bejárni a szigetet. Magyar állampolgárnak nem szükséges vízum, de az útlevélnek a kilépéstől számítva 6 hónapon keresztül érvényesnek kell lennie.

A sziget inkább a természet kedvelőinek szolgál látnivalóval. Egyetlen jelentős városa Roseau. Két nemzeti parkja rendkívül kellemes kirándulásokkal kecsegtet, ráadásul az egyik, a Morne Trois Pitons az Unesco természeti világörökségének része. Főleg gejzírek, termálforrások, vízesések és szurdokok várják az elkötelezett túrázót, és nem utolsó sorban lenyűgöző naplementék.

rosalie-bay-vizeses.jpg

Látnivalóval többek között a Roseau-ban a botanikus kert maradványai szolgálnak, bár 1979-ben egy hurrikán szinte teljesen elpusztította a különleges növénygyűjteményt.

Sulphur Springs kénes forrása és a Trafalgar kettős vízesése is érdekes kirándulási célpont, ez utóbbinak egyik oldala egy hőforrás miatt meleg, míg a másiknak kellemesen hűvös a vize.

Fresh Water Lake egy gyönyörű édesvizű tó, amely kiemelkedő szerepet játszik a vízellátásában. A nemzeti park legmagasabb pontja a Morne Trois Pitons csúcsa, de érdemes ellátogatni a Titou George szurdokhoz és a Middleham vízeséshez is.

Leguánnéző túrára is van lehetőség, érdemes beiktatni. Ha Ön snorkerezni vágyik, a vezetőtől remek ötleteket fog kapni, hogy mely helyeket próbálja ki.

Ilyen szempontból kihagyhatatlan a Champagne öböl, melynek vulkáni krátere a tengerben tényleg úgy néz ki, mint egy pohár francia pezsgő.

A Soufriere öbölben apró templom vigyázza a halászok szerencséjét, az öböllel szemben lévő szigetnyúlványról festői kilátás tárul elénk, a közelben lévő kénes medencékből is gyönyörű panorámát élvezhet a fürdőző.

A Spanny, a Jacko, a Victoria és a Sari Sari vízesések gyönyörű kirándulási lehetőséget nyújtanak. Felejthetetlen fotókkal gazdagodhatunk meglátogatásukkal. Na persze, ha viszünk magunkkal fényképezőt!

A Cabrits Nemzeti Parkban a Fort Shirley erődből gyönyörű a kilátás. Portsmouth városa kellemes pihenőhely lehet a kirándulás után. Az Emerald Pool vízesésnél a hely fürdésre alkalmas medencéjét is érdemes felkeresni, amely romantikus esküvők helyszíne is. Itt élnek a karibi indiánok, akiket a sziget természeti adottságai miatt nem ért utol a gyarmatosítás.

tngerpart-rosalie-bay.jpg

Összességében elmondható, hogy a hangulat bágyadt trópusi, sok nyugalommal, kirándulással és pihenéssel. Szállások közül érdemes előnyben részesíteni az utazási kínálatokban szereplőket, ezek megfelelő színvonallal várják az ide látogatókat. Elmondható, hogy Rosalie Bay –t inkább a számunkra téli szakaszban érdemes látogatni, mert június és november között ciklonok fordulhatnak elő. Így igazi téli pihenőhely nyári klímával!

A tornacipőt ne felejtse otthon. A keleti partszakaszon az áramlatokkal vigyázni kell!

rosalie-bay.jpg