Németország, Berlin

Ha Magyarországról akarunk Németországba utazni, ezt igen könnyen megtehetjük mind szárazföldön, vízen, vagy levegőben. Németország délkeleti széle nincs nagy távolságra országunktól, ennek hála sokan Passauba járnak gépkocsival egyfajta bevásárlóturizmust megvalósítva itthonról.

nemetorszag-berlin.jpg

Aki viszont turista szemmel szeretné Németországot megnézni, annak ajánljuk, hogy vesse bele magát "mélyen" és kezdjen mondjuk Berlinben, Németország fővárosában, melyet jelenleg az egyik legélhetőbb városként tartanak nyilván a világon. Németországról nehéz egy blogbejegyzésben jól beszámolni, ezért inkább egy sorozat részeként nagyvárosokat és egyéb látnivalókat mutatunk be, kezdve a fővárossal. Ide már a távolság miatt is repülővel érdemes ellátogatnunk. Légvonalban Budapest 700 km-re van Berlintől.

Aki beszél németül, annak feltűnhet, hogy Berlinben talán a multikulturális közeg miatt is, de egy olyan nagyvárosi német nyelvet beszélnek, amit Berlinisch dialektusnak hívnak, és Németország különböző dialektusai, ill. egyéb nyelvekből átvett szavak tarkítják. Ettől függetlenül jól érthető dialektusról van szó, de a műveltebb réteg tudatosan itt is inkább a Hochdeutschot beszéli inkább.

Berlinben rengeteg a látnivaló. Turista szemmel igen szép város, rendezett tömegközlekedéssel és bő szálláslehetőségekkel. Ha Berlinbe megyünk, érdemes minimum 5-6 napot itt eltölteni. Érdemes minden napra egy másik útvonalat tervezni, ami magába foglal több, a közelben lévő látnivalót.

Kezdjük utunkat Berlin egyik legismertebb jelképével, a Brandenburgi kapuval. Ez az építmény egy oszlopos előcsarnok, amely az athéni Akropolisz mintájára épült fel és 12 dór oszlopból áll. A tetején egy fogat van, amelyen Viktória van, a győzelem istennője. Ezt sok filmben viszontláthatjuk, hiszen szívesen "idézik".

brandenburgi-kapu-berlin.jpg

A Brandenburgi kapu közelében található a Reichstag épülete is. Ugye ismerős a név? 1933. február 27-én egy tűzvész elpusztította az épületet, amit 1984-re építették újra. 1999 óta a Bundestag székhelye ez az épület és egyben a második leglátogatottabb hely, amit a turisták megtekintenek. Ha már sorrend, az első leglátogatottabb épülete Németországnak a Kölni dóm, de erről külön bejegyzést fogunk készíteni.

Történelmünk során sokat hallottunk a berlini falról, mely évtizedekig kettéválasztotta a várost kelet-, és nyugat Berlinre. Ez szerencsére ma már nincs így, de az emlékét őrzi néhány falmaradvány és az úgynevezett Checkpoint Charlie, amely a leghíresebb katonai ellenőrzőpont volt a Vasfüggöny berlini szakaszán. Most ez is turistalátványosság. Mindenképpen szánni kell egy napot arra is, hogy meglátogassuk az Alexanderplatzot, ahol a sok látnivaló mellett a bevásárlásainkat is elintézhetjük.

Ha túl vagyunk a híres épületeken és múzeumlátogatásokon, mindenkinek jól jön egy esti-éjszakai lelazítás. Azt mondják, hogy Berlin, a kultúra, a művészet és a véget nem érő bulik fővárosa. Ez bizony tényleg így van. Berlin sosem alszik. A legtöbb szórakozóhelyen jellemzően nincs záróra. Ha zenei élménytúrára is vágyunk, különböző zenei stílusokat kiszolgáló bárok és klubok között válogathatunk, melyekben minden korosztályra és ízlésvilágra gondoltak.

Ugyanez igaz a gasztronómiai témára. Bár a Curry Wurst (német gyorséttermi lánc, ami currys ketchupos virslit kínál) minden sarkon megtalálható, és kötelező kipróbálni, azért a világ minden tájáról idegyűlt emberek által hozott és éttermekben csúcsosodó gasztrokalandok kihagyhatatlanok. Egyszerűen nehéz csalódni itt bármilyen ételspecialitást készítő étterem kínálatában, hiszen ha nem a csúcsot nyújtanák, hamar becsukhatnák a boltot.

Folytatjuk...