Firenze a reneszánsz bölcsője

Toszkána székhelye és kiemelkedő kulturális központ, egyben télen-nyáron csábító kirándulási célpont, akár városlátogatásról, akár hosszabb tartózkodásról legyen szó. Még a neve is beszédes: Florentia azt jelenti, hogy virágzó.

firenze.jpg

Az Arno-folyó partján fekvő, festői belvárossal dicsekedő olasz városban mindenki megtalálja a számára legvonzóbbat. Történelmi belvárosa az Unesco Világörökség része.

Már 3000 évvel ezelőtt lakott volt, az etruszkok jelentős várost alapítottak a mai terület helyén. Julius Caesar veterán katonái létesítettek egy új coloniát, az ókori városszerkezetet még ma is fel lehet fedezni a belváros alaprajzán.

A hagyomány szerint a nomád népek pusztításai utána a várost Nagy Károly építette újjá. A mai városképet leginkább a gazdag firenzei kereskedő- és bankárcsaládok csodálatos palotái uralják. Számos hatalomért folyó harc, politikai intrika jellemző a korra a német-római császárt illetve a pápát pártolók között. Kiemelkedően fontos szerepet játszottak ezen kívül a céhek (selyemfonók posztókereskedők, pénzváltók, orvosok, gyógyszerészek, gyapjúszövők).

Háborúk és járványok után a Mediciek uralkodása stabilitást hozott a város életébe. A művészetek, a tudományok támogatása, a reneszánsz ideál megteremtése fűződik a nevükhöz. Savonarola prédikációi felforgatták a várost. A Mediciek után a Habsburg-Lotaringiai ház uralta a várost.  A XIX. század a politika ingoványos talaján evickélt. A XX. század olasz fellendülése Firenzében is éreztette hatását, és a világháború is jelentősen befolyásolta az város életét.  

A város reneszánsz hangulata magával ragadó, akár adventi kivilágításban, akár napsütésben látogat ide valaki. A legmeghatározóbb építménye a képeslap-szépségű Ponte Vecchio (régi híd), ahol csak ötvösök és aranyművesek pici ékszerüzletei között lehet végigsétálni.

firenze-ponte-vecchio.jpg

A Firenzei dóm méltó látványosság kívül és belül is. Tetejéről a panoráma lélegzetelállító. Majdnem 150 éven keresztül épült, hatalmas kupolája építészeti csoda: nem kellett aláállványozni, szerkezete önhordó.

firenze-dom.jpg

Vele szemben a Szent János-keresztelőkápolna nyolcszögletű épületének bronzajtajai Michelangelo szerint megérdemelnék, hogy a mennyország kapui legyenek. A San Lorenzo templom elődjét IV. században alapították, Brunelleschi álmodta újra, kerengőjét és könyvtárát (Biblioteca Laurenziana) megéri megnézni, tőszomszédságában található a Medici-síremlék, amely Michelangelo nevéhez fűződik. Érdemes a közelben lévő piacra és kirakodó vásárra is időt szánni.

firenze-piac.jpg

A Piazza della Signoria a városi élet és a régi köztársaság központja volt. A mai városháza a Palazzo Vecchio az előtte álló (nem eredeti) Dávid szoborral és a közelben lévő Uffizi- képtárral, kedves kávézóival akár egész napos kihívást rejt az idelátogató számára.

firenze-uffizi.jpg

A Piazza Santa Croce a templommal és a körülötte fekvő helyes kis utcáival és üzleteivel szintén csábító sétacél. Az Arno másik oldalán a Pitti-palota galériája és a Giardino Boboli árnyas kertje szintén kellemes kikapcsolódást nyújt.

Firenze „budai” oldaláról csodálatos a kilátás a városra.  A városban olyan művészek alkottak mint pl. Leonardo, Michelangelo, Raffaello Botticelli, Verrocchio.

Prada, Pucci, Cavalli, Ferragamo, Gucci: aki egy kicsit is érdeklődik a divat iránt, ismeri ezeket a nagy neveket. Nos, Firenzében a divatkedvelők is jó helyen járnak, hiszen a kiemeltebb helyeken – természetesen a turistalátványosságok közelében – szinte mindenhol megtaláljuk az üzleteiket. Igazi bevásárlói tobzódás veheti kezdetét a látványosság megtekintése után.

Toszkána a boráról is híres. Ha van rá időnk, érdemes meglátogatni a közelben fekvő számos bortermelő egyikét. A spontán rendezett borkóstoláson ugyanúgy maximális odafigyelést kapunk a részükről, mintha szervezett keretek között mennénk. Ilyenkor előkerülnek a helyi sajtok, kolbászok, oliva és kenyérfélék a kóstolás pazarabbá tételéhez. Kihagyhatatlan!

borkostolo-toszkanaban.jpg