Maldív-szigetek, téli kikapcsolódás a muszlim paradicsomban

A Maldív-szigeteken nyaralni egyenlő a felsőkategóriás luxus lustálkodással álomszép környezetben. Ha valaki arra vágyik, hogy egy romantikus kis szigeten behatárolt programválasztékkal paradicsomi környezetben és kiszolgálással eltöltsön akár egy hetet is, belevetve magát az aktív semmittevésbe, akkor itt jó helyen jár. Nem véletlen, hogy nászutasok, szerelmespárok és házaspárok választják ezt az úti célt.

maldiv-szigetek.jpg

Ahhoz, hogy a Maldív-szigeteken pihenjen az ember, jól ki kell nyitni a pénztárcáját, hiszen az „egy sziget egy hotel” elve nem kényszeríti a szállodákat, hogy mindenféle engedményekkel csábítsák a vendégeket.

A kereslet még mindig nagyobb, mint a kínálat. Érdemes jól megfontolni a megfelelő sziget/szálloda kiválasztását, mert az itt eltöltött napok túl hosszúnak tűnhetnek, ha mégsem az álomsziget mellett döntöttek. A strandok hófehérek, a tenger a kék minden árnyalatában játszik, a szigeteken a növényzet vadromantikus, a lagúnák idilliek. Nincs forgalom, nincs zaj, nincs embertömeg, nincs csencselő zugárus, veszélyes bogarak és kígyók. Az egyetlen stresszfaktor a minimális sorban állás a reggelinél és a vacsoránál.

maldivszigetek.jpg

A higiénia is a szállodáktól elvárható szinten van, a közbiztonság is jó. Az itteni nyaralást bajos összehasonlítani más célpontokkal, mint például Thaifölddel, Sri Lankával vagy Kubával, ide a legtöbben kifejezetten azért jönnek, hogy kettesben legyenek valakivel.

A Maldív-szigetek megközelítőleg 1200 szigetből áll és néhány atollból, mindebből hozzávetőleg 200 lakott. Ezeken kívül körülbelül 80 nyaralósziget közül lehet választani. A neve szigetláncot jelent (vagy„malát”, imafüzért), de Marco Polo romantikusabban az Indiai-óceán virágának hívta.

maldiv-szigetek-mala-imafuzer.jpg

A legnagyobb tengerszint feletti magasság 2,4 méter, a legtöbb sziget csupán egy méterre emelkedik ki a tengerből. A globális fölmelegedés komolyan veszélyezteti a szigeteket. Kellemes trópusi klíma a jellemző, még éjszaka sem csökken a hőmérséklet 25 fok alá, ezért számunkra a legmegfelelőbb időpont az utazásra november és április között van.

Érdekesség, hogy a szigeteken a helyi lakosok csak dolgozhatnak, a turistáknak pedig csak 2009 óta lehet a helyiek által lakott szigeteken nyaralni. A turizmusban dolgozóknak is szigorúan kötelező betartani a Korán tanításait, épp ezért a pult mögött alkoholt kiöntő személyzet pl. bangladesi. (Pontosan ezért senki se próbáljon megszabadulni a fürdőruhája valamely részétől.)

etterem-maldiv-szigeteken.jpg

A lakosság egyharmada Malé-n lakik, amely ezzel az egyik legsűrűbben lakott városa a Földnek: több, mint 120.000 ember 5,7 kilométeren.

A helyiek nyelve a dhivehi. A turizmusnak köszönhetően az angol nyelvet az iskolában is oktatják, de az utóbbi időben még jobban erősödik az arab nyelv is. Az iszlám az egyetlen megtűrt vallás a szigeten, olyannyira, hogy a maldív állampolgársághoz is elengedhetetlen. (Ha valaki latolgatná…)

maldiv-szigetek-male-kozpont.jpg

A szigeteken az első lakosok buddhista halászok voltak, csak a XII. században hozták el arab utazók az iszlám vallást. A XVI. századtól a nagyhatalmak váltakozó szerencsével vetették meg a lábukat, hosszabb-rövidebb időre. A portugálok, a hollandok után a britek csak 1963-ban hagyták el a szigeteket. Az ország államformája jelenleg köztársaság, előtte 250 évig szultánság volt.

maldiv-szigetek-hotel.jpg

Ha valaki itt szeretne nyaralni, akkor nagyon körültekintően kell választania a szállodák és a szigetek között, mert itt a tempó egészen más. A szállodák különféle programokat kínálnak, de ténylegesen arra vannak berendezkedve, hogy a vendégek egymás társaságát élvezik.

A hidroplános utazás, a strandolás, a romantikus séták, a jóga, a masszázs és a búvárkodás mellett pörögni itt nem lehet. Ha valaki komolyabban búvárkodna, esetleg éjszaka is, akkor vegye figyelembe, hogy nem mindegyik hotel kínál ugyanolyan szolgáltatásokat.

Mindent összevetve paradicsomi környezetben, távol a világ zajától megünnepelni itt egy évfordulót, eljegyzést vagy nászutat lélegzetelállító élmény. Egyébként ide kattintva akár 2 nap Dubai kitérővel remek Maldív szigeteki célok között válogathatunk!