Jamaica - tánc, rum, all-inclusive

Ha valaki egy elképesztően vérpezsdítő, laza hangulatú nyaralásra vágyik, akkor Jamaica igazán jó választás lehet. Napfény, tengerpart, jó idő, tánc és nem utolsó sorban jamaicai rum.

jamaica.jpg

Jamaica a Nagy-Antilák szigetcsoporthoz tartozik és a harmadik legnagyobb szigete. A sziget 10 991 négyzetkilométernyi (240 kilométer hosszú és 80 kilométer széles szigetország) és 2,8 milliós a lakossága. A téli hónapokban tudja a sziget a legtöbbet nyújtani a pihenni vágyónak, augusztusban és szeptemberben fordulnak csak elő hurrikánok.  Jó hír, hogy 2013 márciusától már a 30 napnál rövidebb tartózkodáshoz nem kell vízum.

jamaica-tengerpart.jpg

Neve a taino indiánoktól származik, jelentése a „források szigete”. Hegyeiből több, mint 120 patak folyik a tengerpart elé. Élővilága egyedi és színes. Kolombusz Kristóf 1494-ben szállt partra és a szigetet spanyol birtokká nyilvánította, de angol kézen is megfordult már a történelme során. Lakosai jórészt Afrikából áthurcolt rabszolgák leszármazottai, akik teljes egyenjogúságot 1838-ban kaptak.

Érdekesség, hogy Jamaica az Egyesült Államok és Kanada után a szubkontinens harmadik, legnépesebb angol anyanyelvű országa. Teljes függetlenségét 1962-ben nyerte el, azonban jelenleg is a brit Nemzetközösség tagja. Jamaica lakossága színes, nem véletlen a mottó sem: „sok nemzetből egy”, az afrikai ősök leszármazottai mellett kíniak, indiaiak, indiánok és fehérek lakják a szigetet. Exportcikkei a kávé, a cukornád, a banán, fűszerek, kakaó, dohány, no és természetesen a rum.

jamaica-rum.jpg

Kultúrája gazdag és ismert. A szinte istenként tisztelt Bob Marley mellett (halálának napja nemzeti ünnep) nem csoda, ha zenei élete lenyűgöző (ragga, mento, ska, dub dancehall). Hatását többek között és hip-hop zenében is nyomon követhetjük.

Tény, hogy a rossz közbiztonságot több fórumon kiemelik, de ez akkor veszélyezteti az idelátogató külföldit, ha kedve szottyanna a fővárosban éjszaka egyedül sétálni. Jamaicát úgy tartják számon, hogy nem feltétlen az a hely, ahová az ember (lánya) hátizsákkal elugrik vegyülni a helyiekkel.

A turistáknak kialakított all-inclusive nyaralóhelyek viszont abszolút biztonságosak, az ide látogatók itt nem kerülhetnek veszélybe, sőt idegenvezetővel Kingstont is meg lehet nézni nappal. Negril és környéke azt nyújtja, amit ígér: hangulatos strandokat lágy fehér homokkal, tiszta, égkék tengert, simogató levegőt, hiper-szuper szállodákat, sznorkerezést, búvárkodást minden mennyiségben paradicsomi környezetben.

jamaica-vizeses.jpg

Látnivaló is akad bőven Blue Hole (Ocho Rios), Reach vízesés (Port Antonio), Negril sziklás partszakasza, a sziget élővilága szintén magával ragadó. A sziklamászást a Dunns-vízesésen kár lenne kihagyni, de a vízi szafari a Black Riveren szintén csodás programlehetőség. A helyieken egyértelműen érezni a laza reggae stílust, nyitottak, barátságosak, a levegőben lüktet a zene (nemcsak a reggae!) és Bob Marley kultusza. Bob Marley-nak múzeuma is van természetesen Kingsotnban, hiszen Ő volt az egyik legismertebb képviselője ennek a lazaságnak. Tavaly még Barack Obama is ellátogatott ide.

jamaica-bob-marley-muzeum-barack-obama-latogatasa.jpg

Saját vallási mozgalmuk a rasztafári (rasztafariánus) vallás, amelynek világszerte 1 millió követővel dicsekedhet. Követői Hailé Szelasszié etióp (!) császárt tekintik a fekete afrikai messiásnak, őt isten földi megtestesülésének, a szentháromság tagjának tartják. A jellegzetes raszta frizura viselete hozzá kapcsolódik és a marihuána szívása spirituális cselekedet, bár használata nem kötelező. A vallás terjedésében Bob Marley is szerepet játszott, akit így már nem győzünk eleget idézni a különböző témák kapcsán.

Végezetül néhány szó a jamaicai konyháról, mely arawak indián, spanyol, afrikai, indiai, közel-keleti, kínai és angol gyökerekkel rendelkezik. Nem kevés!

jamaica-gasztronomia.jpg

Sajátos a tojásrántottájuk, amit csak mi hívnánk így, hiszen nem tojásból van, csak nagyon hasonlít hozzá. Az ackee gyümölcs megfőzve adja ezt a látványt.

Ebédre szeretik a könnyű ételeket, ami általában valamilyen zöldséges pite. Húsételeiket leginkább kecskehúsból, vagy sertésből készítik, curry-vel ízesítik, rizzsel és babbal tálalják. Természetesen nem vetik meg a tenger gyümölcseit sem. Sok teát fogyasztanak, amit tejjel vagy rummal, esetleg fűszerekkel ízesítenek.

Aki szereti az egzotikumokat, annak Jamaica kihagyhatatlan! Néhány igen jó szállást ide kattintva találhatunk!