Cukrosüveg a januári folyó torkolatánál

rio_de_janeiro.jpg

Rio de Janeiro, a világ egyik leglátványosabb városa, sőt, sokan a világ egyik legszebb városának tartják, nemcsak a csodálatos fekvése, hanem a látnivalók sokasága miatt is. Akik már jártak itt, azt állítják, hogy lehetetlen unatkozni. Ehhez még az is hozzájárul, hogy 2016-os nyári olimpiai játékok helyszíneként számos modernizálás, fejlesztés is emeli a látogatás színvonalát.

Neve januári folyót jelent, Rio de Janerio nemcsak az egyik leghíresebb brazil városnak a neve, hanem az államé is. Újév napján a hely felfedezője, a portugál Gaspar de Lemos azt hitte, hogy egy folyó torkolatánál jár.

A városban és elővárosaiban ma annyian laknak, mint egész Magyarországon. A város lakosait kedveskedve „carioca”-nak hívják, amely eredetileg fehér ember házát jelentette az őslakosoknál, ma a szépségre, vidámságra, könnyedségre utal.

Íme néhány látnivaló, amit kár lenne kihagyni, ha Rio de Janerióban járunk.

Az első helyen természetesen a Cukorsüveg áll, ahonnan a város egész látképe a szemünk elé tárul. Sokak szerint a drótkötélpályás megközelítés még lélegzetelállítóbbá teszi az élményt. Minél tovább maradunk, annál csodálatosabb a kilátás.

rio-de-janeiro-cukrosuveg.jpg

A világhíres Krisztus szobor a Corcovadon 1931 óta a város védjegye. A Tijuca Nemzeti park közepén álló 700 tonna súlyú 30 méter magas szobor olyan, mintha óvon ölelné át a várost. (Összehasonlításképp a budapesti Szabadság-szobor 14 méter magas, a new yorki szabadságszobor 46 méter.) A riói szobor szintén Párizsban készült, hasonlóan az amerikai szabadságszoborhoz. Közeli megtekintéséhez kötélvasút viszi fel az érdeklődőket.

rio-de-janeiro-jezus-szobor.jpg

A Copacabana a város leghíresebb strandja, korábban „a bohémek strandja”-ként volt ismert. A négy kilométernyi félhold alakú strandon a hétvégén mozdulni sem lehet, de hét közben érdemes felkeresni. Egy kastély és egy park választja el Copacabanatól Ipanema strandját, amely nem olyan ismert, de kellemes bárjaival éjszaka is vonza a turistákat. Teszi mindezt annak ellenére, hogy éjszaka Rióban nem feltétlen veszélytelen. Látványos még Leblon tengerpartja is, de dicsérik a város közelében fekvő Prainha Beach-et is.

rio_de_janeiro_copacabana.jpg

A Rio de Janeirói karnevál, amely az egyik leghíresebb a világon, bár a karneválok őshazája eredetileg Itália. Mindez itt nemcsak a szamba-iskolák vetélkedéséről szól, hanem színes jelmezes kavalkád sok tánccal, amely híven tükrözi a brazil életérzést. 1928 óta rendezik meg a jelenlegi formájában, régebben illatos vízzel, záptojással, citromhéjjal dobálták meg egymást a farsangi vigalom résztvevői.

rio_de_janeiro_karneval.jpg

Santa Teresa egy falu a városban, ez a városrész megér egy kellemes délutánt. Egy kicsit emlékeztet a háború előtti Tabánra, csak brazil kivitelben, festői helyszínekkel, bárokkal, éttermekkel, nyugodt sétára csábít. Éjszaka a „trópusi Montmartre”, a Lapa várja a bátrabbakat.

rio_de_janeiro_santa_teresa.jpg

Rio csodálatos panorámáját lehet élvezni a Guanabara-öböl másik végéből a Niterói részről, megéri átkelni a hídon (Ponte Niterói). Az élményhez hozzájárul még az is, hogy csodálatos strandok vannak errefelé. Érdemes megnézni a Museu de Arte Contemporânea-t.

rio-de-janeiro-museu-de-arte-contemporanea.jpg

A nemzetközi labdarugó világkupakupa óta a Favelas negyed is látványosságnak számít, ajánlott vezetőt fogadni. Ez egy olcsó környék szűk utcákkal.

A város egyik legszebb helye a Cinelândia vagy másképp Praça Floriano, ahol számos bár, kávézó és mozi várja az idelátogatókat. A téren található a Teatro Municipal de Rio de Janeiro, Brazília egyik legszebb és legfontosabb színháza.

rio_de_janeiro-municipal-theater.jpg

A Catedral de São Sebastião egy templom, „megér egy misét”, annak ellenére, hogy kinézetre egy kissé szokatlan, 75 méter magas és 20.000 ember befogadására alkalmas.

Egy szó, mint száz, legyen szó strandolásról, fociról, olimpiáról, pezsgésről vagy henyélésről, itt mindenki megtalálja a neki való programot. További érdekes, izgalmas programokról pedig ide kattintva tájékozódhatsz.