Sri Lanka: kis sziget, de nagy kaland

sri-lanka_1.jpg

Sri Lankáról már mindenki hallott, ha más nem a reggeli tea készítése közben előfordult, hogy elmerengtünk Ceylon hollétéről. Ez a hányattatott sorsú ország elvarázsolja az ideérkezőt álomszép strandjaival, csodálatos tájaival, lenyűgöző kultúrájával, egyedi állatvilágával és ínyenc konyhájával. Nem is beszélve az itt élők kedvességéről. Íme néhány ok, amiért érdemes ellátogatni erre a csepp alakú, romantikus szigetre.

Sri Lanka még mindig nem nagyüzemben szervezi a vendéglátást, természetesen előfordulhat néhány „kisiklás”, de az itteniek még mindig mosolygósak és barátságosak, ráadásul beszélnek angolul. Sokan azt állítják, hogy olyan, mint India, de mások szerint, annál sokkal jobb. Viszonylag kis szigeten, változatos tájakon és programokkal pihenhetünk.

sri-lanka-szepsege.jpg

A sziget híresen szép strandjai mindenkit meggyőznek arról, hogy jó helyen jár. Vannak kisebbek, nagyobbak, de mind bájosan romantikusak. Kis utcák, boltok, éttermek és csodás panoráma várja az idelátogatót.

A sziget három világvallás szent helyeivel büszkélkedhet, sok közülük okkal és joggal került fel az UNESCO Világörökség listájára. Felfedezésük sokszor nem kevés fáradságba kerül,de megéri.  Kis túlzással szinte minden hétre jut legalább egy ünnepnap, amelyet valamelyik vallás rítusai szerint látványosan megünnepelnek.

sri-lanka-unnepek.jpg

Számos lenyűgöző luxushotel közül érdemes választani, hogy a nyaralást tökéletessé tegyük. Amit az ember otthon nem feltétlenül próbálna ki, azt itt megteheti. Csodálatos strand, tökéletes kiszolgálás, jóga a strandon árnyas fák alatt, vagy egy ayurveda kezelés? Itt minden lehetséges. Ha van a közelben egy piac, érdemes vegyülni a helyiekkel, lehet, hogy az ember nem itt és most vásárol tengeri herkentyűket, de tuk tukkal utazni és zöldséget, gyümölcsöt kóstolni érdekes. Hol másutt kellene kipróbálni a friss kókuszdió levét?

sri-lanka-uzlet.jpg

Ha valaki rajong a fűszeres ételekért, akkor itt jól fogja magát érezni, igaz az „erős” itt a „picit csípőstől” a „pokoli erősig” minden lehet. Bátran ki lehet próbálni a helyi konyhát, mert ilyet otthon biztosan nem lehet kapni.

Kihagyhatatlanok a teaültetvények, érdemes jobban utánajárni a reggeli italunknak, jobban megismerni a különbségeket. Arról nem is szólva, hogy súlyát és nagyságát tekintve a legideálisabb ajándék az itthon maradottaknak.

sri-lanka-kozponti-tartomany.jpg

Helyi halászok a tengerbe szúrt botról horgásznak néhány helyen, amely – tudtommal - csak Sri Lankán megszokott. Hogy miért választották a helyiek ezt a szokatlannak és veszélyesnek tűnő horgászási stílust, azt rejtély. Egyik magyarázat szerint a sziklák a parton nem megfelelőek erre, illetve a halászok árnyéka a vízen odacsalogatja a halakat, és a halászokat nem érzik meg a halak. Tény, hogy időközben a halászok többet keresnek a turistáknak köszönhetően.

sri-lanka-halaszok.jpg

Ha valaki ellátogat ide, semmiképp ne hagyja ki valamelyik nemzeti park felkeresését. Érdemes ellátogatni elefántárvaházba is, de egy elefánt szafari is csodálatos élmény.

sri-lanka-elefantarvahaz.jpg

Útközben sok más állat is keresztezheti az utunkat, vízi bivaly csordával, majomkolóniával, krokodilokkal is lehet találkozni. Sri Lankán öt teknősfaj is honos, a helyiek teknős állomásokra hozzák fizetség fejében a teknőstojásokat, amelyeket megfelelő körülmények között elásnak a parti homokban. Így több mint hárommillió teknőst sikerült megmenteni az elmúlt negyven évben.

sri-lanka-teknosok-megmentese.jpg

Vezetett túrával érdekes delfineket és bálnákat is felfedezni, lenyűgöző egészen közelről látni őket a természetes közegükben. Igaz, az érzékeny gyomrúak készüljenek a megfelelő gyógyszerekkel.

Sri Lanka üdítő meglepetés, sokszínű egyvelege különböző vallásnak, kultúrának és tájnak. A természetjáró, a lustálkodó, az állatbarát, a kultúrák iránt fogékony vendégek mind-mind megtalálják a nekik megfelelő programokat. Jó pihenést! A jó pihenéshez pedig jó szállás ide kattintva!