Kosz szigete

Kosz (Kos, Görögország) szigete nemrégiben, a szigeten lévő menekülthullám miatt a média figyelmének középpontjába került.

kos-szigete-a-varos.jpg

Egyes sajtóorgánumok, mint például a Daily mail úgy nyilatkozott, hogy a menekültek jelentős mértékben megnehezítik a helyi lakosok életét. Sőt, néhány hírszolgáltató egyenesen „apokalipszisről ” beszél.

Valóban így van, vagy csak szándékosan felnagyítják a problémát? Megszólítottuk Linda Koulias asszonyt, aki 12 éve él Kosz szigetén.

Annyira rossznak érzékeli a helyzetet, mint ahogy a brit média ír róla?

Nem így érzékelem. Be kell vallanom, hogy több bevándorló érkezik a szigetre, mint az elmúlt években, de ezek az emberek csak egyet akarnak, tovább menni. Kosz számukra csak egy átmeneti állomás.

Nem szabadságra jönnek ide, sem valakit terhelni. Számukra ez a legközelebbi hely, ahová az ázsiai kontinensről eljuthatnak. Csupán 2-3 éjszakát maradnak, várnak az irataik elintézésére a helyi rendőrségtől - orvosi kivizsgálás, ujjlenyomatok, stb. Ezt követően indulnak tovább.

Apokalipszist jelentenek Kosz szigete számára a médiában terjengő negatív hírek, mert a turisták félnek, amit elhiszek nekik. Nem gondolhatok ezért róluk rosszat, a világban történő események után én is körültekintő vagyok.

Veszélyeztetve érzik biztonságukat, illetve egészségüket a helyi bevándorlók által? Veszélyeztetik valamiképpen a sziget lakosait?

Nem veszélyeztetik. Nincs okuk veszélyeztetni minket. Ezek az emberek igyekeznek elszökni a háború elől, a veszély elől, és új életet kezdeni valahol máshol.

Épp fordítva, a helyi lakosság igyekszik segíteni őket - többnyire a templomon és a vöröskereszten át - élelmiszerek, alap tisztálkodási szerek gyűjtését szervezzük.

A görögök nagyon készséges emberek, annak ellenére, hogy maguk is nagy gazdasági válságban vannak, azt a keveset, amijük van, nem sajnálják megosztani azokkal az emberekkel, akiknek nagyobb szükségük van rá. Ami az egészségügyi ellátást illeti - minden bevándorlót először alávetik különböző vizsgálatoknak – tisztiorvosok gondoskodnak róluk. Nemrég egy hölgy egészséges kislánynak adott életet a helyi kórházban és gondolják, hogy ez veszélyeztette a többi kismamát?

A média elsősorban a szigetre látogató turisták véleményével foglalkozik. A bevándorlók szomorú szemeire panaszkodnak vacsora közben az étteremben, az utcán barangoló csoportokra és úgy általában.  Igaz, hogy a bevándorlók különösebben megkeserítenék a szigeten nyaralók tartózkodását?

Még mindig nem tudom megérteni, hol találhatók azok a szomorú bevándorló tekintetek az éttermeknél. Én a városban valóban maximum áthaladni látom őket - de határozottan nem koldulni, vagy kellemetlenkedni.

Igen - bevallom, hogy bevándorló csapatok haladhatnak át a városon, mikor a rendőrségről a szállodájukba mennek - de valahogy el kell oda jutniuk, nem? Senkit nem zaklatnak és bízom benne, hogy az emberek, akik itt voltak, vagy lesznek szabadságuk során, igazat adnak nekem.

kos-szigete-gorogorszag.jpg

Mivel cseh származású vagyok, találkoztam és beszéltem a cseh médiával. Kamerán kívül céloztak rá, hogy valamit haza kell vinniük, nem mutathatják a tiszta tengerpartot, a történelmi emlékeket, a városközpontot, sem a naplementét, mert az senkit sem érdekel.

Ennek ellenére köszönöm nekik, mert remélem, hogy legalább valamit elvisznek abból, amit mondtam és közvetítik a világba az embereknek, hogy ők maguk alkothassanak véleményt a valós helyzetről Kosz szigetén.