Playa del Carmen, Mexico

Playa del Carmen a mexikói Quintana tartomány egyik városa, kiemelkedő turisztikai központ, amely a Karib-tenger partján fekszik, alig 70 kilométerre Cancúntól.

playa-del-carmen.jpg

A partszakaszt Cancún és Tulum között - a kettő között fekszik Playa del Carmen - szokták még maja Riviérának is hívni.

A város még arról is nevezetes, hogy Mexikóban a leggyorsabban ebben a városban növekedett az elmúlt három évtizedben a népesség. (1970-ben 200 lelket számláló halászfalu volt itt, 2010-re ez a szám 750 szeresére nőtt, azaz ma már több mint 150.000-en élnek itt.

A spanyol hódítás előtti időkben a mai Playa del Carmen helyén a Xaman Há nevű maja város volt. A spanyol hódítók többször elfoglalták, később a spanyol gyarmatosítás idején a Playa del Carmen területe lakatlannak számított.

A XX. században telepedtek le az első családok, feltehetőleg háború elől menekült emberekről lehet szó. Egészen a hatvanas évekig Playa del Carmen egy kis halászfalu volt, az egyetlen jelentősége, hogy Cozumel szigetére megindult innen a hajóforgalom.

Az elkövetkező évek egyre gyorsabb idegenforgalmi fellendülésének köszönhetően nőtt a város jelentősége, így lett egy új közigazgatási terület központja.

A maja Riviéra részeként elbűvölő stranddal dicsekedhet, de kiváló kiindulási bázisa lehet egy aktív nyaralásnak. Csodálatos kirándulásokat lehet innen szervezni megcélozva többek között Cenotes-t, Tulum-ot, Cobá-t vagy a Xcaret Eco Parkot.

Maga a város is számtalan szórakozási lehetőséget kínál. A stranddal párhuzamosan húzódó Quinta Avenida számtalan étteremmel, bárral és ajándékbolttal várja a vendégeket, természetesen az éjszakai élet is figyelemre méltóan pezseg.

Számos kiváló hotel és strandclub szolgálja ki a luxusigényeket. A Karib sziget Cozumel is megér egy kirándulást innen komppal. A búvárkodni vágyók sintén megtalálják számításukat a Playa del Carmenen.

A nem messze található a Sian Ka’an természetvédelmi terület, az Unesco világörökség része, a legnagyobb a mexikói Karib térségben. A neve azt jelenti, „ahol az ég kezdődik”.  A kirándulni vágyó felfedezheti a szűk csatornákon hajózva a hely természeti csodáit, megmászhatja a piramisokat, horgászhat, búvárkodhat, megfigyelheti a trópusi erdő magával ragadó állatvilágát, vagy megcsodálhatja a napfelkeltét. Ezen a területen több mint 20 maja település található. A legrégebbi az i.u. 5 században már lakott volt. A természetkedvelők sátrat vagy kunyhót bérelhetnek, sátrat így nem kell külön magukkal vinniük.

Bár Playa del Carmen is híres szép strandjairól, de érdemes Tulumot is meglátogatni innen. Tulum a maja kultúra egyik központja számos látnivalóval.

Búvárkodni lehet Ramón Bravo és Jacques Cousteau nyomában. Nemcsak a part mentén érdemes a sznorkerezést kipróbálni, hanem a tapasztaltabbak felkereshetik Arrecife Puerto Morelos nemzeti parkot, ahol számos barlang is felfedezésre csábít. Az őserdő a túrázni vágyóknak kínál varázslatos élményeket, igazi egyedi kalandokban lehet lehet részük.

playa-del-carmen-kaland-park.jpg

Park Xplor élményparkban aktív szabadidőt kínál, ahol 13 kötélpálya várja az idelátogatót, hogy gondoskodjon az adrenalin löketről. Nyugalmasabb szórakozásról gondoskodnak a golfpályák, a wellness központok és a spa-k, kulináris élményekről pedig a válogatott éttermek.

A zenei élet folyamatosan pezseg, éjszakánként reggae, rock, jazz, salsa ütemét élvezheti a kedves vendég. Évente megrendezett fesztivál keretében mexikói és nemzetközi jazz zenészek adnak itt koncertet, de a Playa del Carmenen megrendezett karnevál is csábító. A most aktuális Día de Muertos (halottak napja) is Karib hangulatban telik, Fiesta de la Virgen del Carmen a város szentjének ünnepe.

Playa del Carment legkönnyebben repülővel lehet megközelíteni.