Mediterrán hajóút: görögök, karthágóiak és genovaiak nyomában

msc-opera.jpg

Az olasz, francia és spanyol tengerpartok néhány városát lehet megtekinteni az út során, minden kényelmetlenség nélkül. Itt nincs átszállás, várakozás a következő járatra, kényelmetlen utazás órákon át, folytonos bejelentkezés a hotelekbe, kipakolás-bepakolás a bőröndbe, mint más körutazásoknál. Élvezni lehet egy luxusszálló minden kényelmét és lehetőségeit, miközben az elviszi a vendégeket a következő célpontig.

Ez a hajóút rövidebb, mint a megszokott. Kicsit a nyarat lehet vele meghosszabbítani, vagy egy romantikus „próbahajóútnak” is szánható, ha valaki nem biztos abban, hogy szereti-e az ilyen típusú kikapcsolódást. A hajó ezúttal szintén kisebb, meghittebb hangulatú, mint a többi, de még így is több mint kétezer vendég fér el kényelmesen rajta. Az MSC Operát ugyan 2004-ben építették, de alig egy éve újították fel. Két medence és két jakuzzi várja a fürdőzőket, négy étterem, nyolc bár várja a betérőket. Az utat szauna, futópálya, minigolf-pálya, diszkó, színház, kaszinó és könyvtár színesíti. A gyerekek szórakozásáról is gondoskodnak.

msc-opera-mediterran-hajout.jpg

Az út során a következő városokat érinti a hajó:

Portofino egy stratégiailag fontos kikötőváros volt a középkorban, ennek megfelelően sokszor cserélt gazdát is. Manapság inkább a híresek és a gazdagok egyik célpontja, számos filmet forgattak itt, filmes körökben annyira közkedvelt, hogy a Universal filmstúdió meg is építette Hollywoodban a mását.

portofino.jpg

Genova fénykorát a XIII. században élte, túl a görögökön, a rómaiakon és a karthágóiakon városállamként jelentős flottával dicsekedhetett és számos, stratégiailag fontos birtoka volt szerte a Földközi- tengeren. Kolombusz Kristóf szülővárosában nevezetesek a XVI. századi paloták és a régi kikötő, de számos más látványossággal is dicsekedhet.

genovai-hajok.jpg

Ajaccionak színes a történelme, csakúgy, mint Korzika szigetének.  Ki hinné, hogy a mai francia sziget fővárosa egykor Genova birtoka volt és a genovaiak találták jónak, hogy a várost áttelepítsék. A város talán leghíresebb szülötte -, aki meglepően sokra vitte- Bonaparte Napóleon.  A sziget éghajlata télen enyhe, ezért ilyenkor a legkedveltebb úti cél.

ajaccio-napoleon.jpg

A következő város, Barcelona mediterrán pompája magával ragad mindenkit, itt egymás mellett él a régi és az új. A Sagrada Família lenyűgöző monumentalitását látni kell, a Katalán Zene Palotája, az Operaház, a Güell- palota, a gótikus negyed és mindezek mellett a kikötő, a parkok és strandok, de még a házak is vonzóak. A legenda szerint Hannibal apja, Hamilkar Barkas alapította a várost. Egy másik monda még nagyratörőbb, eszerint Héraklész személyében tisztelhetjük a városalapítót.

barcelona.jpg

A virágos Provance mellett elhaladva -, amelynek nemcsak a konyhája vonzó, hanem a történelmi és természeti látványosságai is,- a következő kikötő Marseille. Franciaország legfontosabb kikötője nemcsak a Rejtő könyvekből köszön vissza ránk, hanem az ikonikussá vált Taxi filmekből is.

marseille.jpg

Az ókori görög befolyást egy kelta-görög szerelemmel magyarázzák, a kelta királylány, Gyptis görög hajóst választott magának férjül. A kikötő mellett érdemes megnézni még If várát, ahol Monte Cristo grófja raboskodott Dumas regényében. Számos látványosság várja a kíváncsiakat, pl. a neobizánc bazilika, a Notre Dame de la Garde vagy a Le Corbusier tervei alapján készült Unité d'Habitation.

Az utolsó állomás újból Genova, ahonnan tetszés szerint meg lehet hosszabbítani a szabadságot.

Egy ilyen kellemes őszi hajóút lehetővé teszi, hogy gyorsan biztonságosan, luxus körülmények között el lehessen jutni azokra a helyekre, ahová mindig is húzta a szíve, de egy szokványos körutazásba nem férnének bele. Ide kattintva érdemes megnézni a választékot!