Török Riviéra, mert megunhatatlan

torok-riviera_1.jpg

A mediterrán klíma kényeztető időjárása, a gazdag történelmi látnivalók és az évezredek óta csábító változatos partszakasz, az itt élő emberek vendégszeretete és nem utolsó sorban kiváló szálláshelyek miatt bátran állítható, hogy a Török Riviéra megunhatatlan.

Itt romantikus öblök, kristálytiszta víz, csodálatos strandok, narancs-, citrom és fenyőerdők várják a vendégeket. Áprilistól novemberig bátran meg lehet célozni a Török Riviérát, szinte lehetetlen csalódni benne.

A legismertebb települések - a teljesség igénye nélkül - Antalya, Alanya, Belek, Side, Bodrum, Fethiye és Marmaris, mind színes és változatos pihenésről gondoskodnak.

torok-riviera-antalya.jpg

Antalya, a Török Riviéra fővárosa, a repterével általában az első érkezési pont, de ennél többet kínál a város. Fekvése nem is lehetne ennél tökéletesebb: kedves házak a történelmi látnivalókkal, sétányok és azúrkék tenger jachtkikötőkkel, a háttérben a Taurus-hegység hófödte csúcsaival. A festői kikötőváros strandjai és éjszakai élete ugyanolyan lélegzetelállító, mint naplementéje. A Hadrianus-kapu, a régészeti múzeuma és az Égei kultúrák Gyűjteménye is figyelemre méltó.

Belek egy feltörekvő, épp ezért izgalmas nyaralóhely, kiemelkedő szállodáival és elegáns klubhoteljeivel minden figyelmet megérdemel. Kilométerhosszú strandok, ápolt környezet és a csodálatos tengerpart kellemes környezetet nyújtanak egy tökéletes nyaralásnak. Élményekről a hotelek bőven gondoskodnak, legyen szó búvárkodásról vagy vízisíről, esetleg egyéb vezetett programokról, a szállodák repertoárja kimeríthetetlen. A sportkedvelőknek megemlítendő, hogy a hely híres a golfpályáiról, több mint húsz évvel ezelőtt a világklasszis David Feherty közreműködésével nyitott itt az első golfklub.

torok-riviera-side.jpg

Side az antik és a modern bámulatos egyvelege, az egyik legvonzóbb városka a környéken. Ókori színház, az impozáns városfal, az agora és Apolló temploma méltó látnivalók egy kellemes séta közben. A halászkikötőben kedves éttermek várják a betérőket. Hosszú homokos strandok és a természet szépsége egészíti ki a látnivalókat. Érdemes megemlíteni, hogy nem elitélendő módon az autós közlekedés elől lezárják a várost a nyári hónapokra.

Alanya a történelmi időkben arról volt hírhedt, hogy veszélyes kalózmenedék volt. Antonius a várost és az egész provinciát Kleopátrának ajándékozta, de később is kedvelt nyári rezidenciája volt a szeldzsuk uralkodóknak. Manapság végtelen hosszú strandjaival, illatos citrom- és narancsfáival, kedves óvárosával és annak kis üzleteivel kellemes nyaralóhelynek ígérkezik.

torok-riviera-bodrum.jpg

Bodrum, régen Halikarnasszosz, történelmi múlttal rendelkező kikötőváros Kos szigetével szemben. Nemcsak látványos, sétára csábító, de tengeri múzeumai és hajóépítési múltja is felfedezésre vár.

Marmaris kikötője és városkája szintén kellemes szórakozást ígér. Számtalan török fürdő és vásárlási lehetőség, bárok és helyes éttermek várják a vendégeket. Kirándulások pl. Pamukkale-ba, Rhodoszra színesíthetik az itt eltöltött időt.

torok-riviera-fethiye.jpg

Fethiye, antik város, új névvel, mivel egy török pilóta nevét vette fel alig száz éve. Városmagját egy földrengés miatt újjáépítették, mégis kellemes, kikötője, bárjai, éttermei és bazárja miatt látványos. Török fürdő a XVI. századból, illetve mecset várja az érdeklődőket, de a legfőbb látnivaló mégis az i.e. IV. századi lük sziklasírok. A város felett áll a Johannita lovagok várának romja, és érdekes a görög színház romja is.

Mindegy, hogy a Török Riviéra melyik partszakaszát választja, érdemes a helyi programokon túl egy- két napot szánni a közelben lévő látványosságokra is.