Zöld-foki szigetek: hófehér strand, szikrázó napsütés, azúrkék tenger, pezsgő kultúra

zold-foki-szigetek.jpg

Pár órás repülőúttal eljuthat az ember egy olyan szigetcsoportra, ahol mindez adott. Aki csak strandolni vágyik, az heverészhet a napernyő alatt, aki viszont hegyet szeretne mászni a paradicsomban, az is jó helyen landolt. Bátran állítható, hogy a Kanári-szigetek konkurenciájával állunk szemben.

Afrika partjainál az Atlanti óceán 15 szigetét hívják gyűjtőnéven így, igaz, ebből csak kilenc lakott. Egész évben kiváló utazási célpont a pihenni vágyók körében.

Ami meghatározza a szigetek éghajlatát, az a széljárás. Éghajlata a passzátszél miatt száraz, kellemes óceáni a klíma. Egész évben 23-30 °C körüli a hőmérséklet, a tenger ennek köszönhetően szintén kellemesen meleg, 22-27 °C.

A szigeteket földrajzi helyzetük alapján két csoportba sorolják: a Szél felőliek (Boa Vista, Sal, São Nicolau-sziget, Santa Luzia-sziget, São Vicente-sziget, Santo Antão-sziget, Branco és Raso) és a Szélcsendes (Brava, Fogo, Maio, Santiago és Ilhéus do Rombo) szigetek. Általánosságban véve az előző csoport szigetei egy kissé hűvösebbek, mint az utóbbiak.

zold-foki-szigetek-part.jpg

Minden szigetnek más a hangulata, mást talál a vendég, épp ezért érdemes elindulás előtt alaposan utánanézni. Az éghajlaton túl a csodálatos tengerpart vonzó a vendégek számára, ahol napozás mellett, búvárkodni és szörfözni, vitorlázni lehet, utóbbiakat leginkább október és július között.

Sal szigete minden szörföző és búvárkodó álma. Boa Vista és Maio lenyűgöző standokkal várja a napozni vágyókat. Mivel a természet még mindig szinte érintetlen, érdekes az egyedi növény és állatvilág, ezért itt a túrázók is megtalálják a számításukat. A legnagyobb sziget Santiago és a vulkanikus Fogo, valamint São Nicolau változatos tájakkal várja a kirándulókat és a biciklistákat.

zold-foki-szigetek-vulkanikus.jpg

Érdemes helyi túravezetőt bérelni. São Vicente központja a helyi varázsaltos kreol kultúrának. Aki a nyugalmat keresi, annak Brava a legideálisabb választás. Santo Antão pedig olyan, amilyennek az ember a paradicsomot képzeli el. A szigeteken jó a közbiztonság, ez egyértelműen a nyugodt nyaralás fontos kelléke.

Hiába tartozik Afrikához ez a szigetcsoport, nincsenek mérges kígyók, pókok, illetve egyéb ízeltlábú rettenetek, amelyektől jobb félni is és megijedni is. Az egészségügyi ellátás sem rossz, és a hasonló helyeken megszokott trópusi betegségek sem jellemzőek.

zold-foki-szigetek-nyaralohely.jpg

Ami ezenkívül roppant vonzó, az a karib és az afrikai hangulat egyvelege. A zene, a tánc és a kézművesség rendkívül gazdag, minket, európaiakat lenyűgöz a színvilág és a lüktető afrikai ritmus. Ráhangolódásképp érdemes a nemrég elhunyt Cesária Évora zenéjével ismerkedni, ha valaki még nem halotta őt.

Ajánlott az érdeklődési kört figyelembe véve kiválasztani a megfelelő szigetet, de semmiképp ne mondjunk arról le, hogy meglátogassunk más szigeteket is. Ez hajóval, vagy belső repülőjárattal is meg lehet tenni.

zold-foki-szigetek-csonakok.jpg

Mivel a szigetcsoport sokféle szórakozási és pihenési lehetőséget rejt, érdemes kipróbálni ezeket. Itt azok a párok is megtalálják az ideális középutat, ha különböző elképzelésük van a nyaralásról, például az egyikük szívesen túrázna, míg a másik inkább a strandon lustálkodna, esetleg az egyik inkább a vízi sportokat kedveli, a másik a szárazföldieket.

zold-foki-szigetek-strand.jpg

A Zöld-foki szigeteket még nem érte el a Kanári szigetekre jellemző tömegturizmus, bár, ami késik, nem múlik. Egyelőre őrzi csábító egyediségét. Kellemes hotelek, tiszta tenger, hangulatos tengerpart bosszantó csencselők nélkül, kedvesen mosolygós emberek, egyedi varázs.

Ha valaki a téli náthás időszakban egy nem túl messzi, de aránylag ismeretlen célpontot keres, ami kellőképpen exkluzív, akkor a napsütéses Zöld-foki szigetek ideális választás. Más hasonló célpontokhoz képest változatosabb, közelebb van és biztonságosabb. További információk nyílnak ide kattintva!