Az Európai Unió legkisebb tagállama

malta-sziget.jpg

Több mint 200 sziget található a Földközi-tengeren, de alig 10 százalékát látogatják turisták. Málta szigete az egyik ilyen. A sziget szinte az ajtónk előtt van: kevéssel, több, mit két óra repülőút és egy európai törpeállamba juthatunk.

Az a legfurcsább, hogy utánanézve az ottani látnivalóknak, az embernek olyan érzése van, hogy nem is olyan kihagyhatatlan élmény. Pedig ennek pont az ellenkezője igaz. Ráadásul olyan pici, hogy a pár napba minden olyan belefér, amit egy nyaralásnál kedvel az ember, és mégsem kell túl sok utazással tölteni az időt.

malta-szigetek.jpg

Kulcsfontosságú fekvése miatt az évszázadok során számos nagyhatalom fente a fogát a szigetre. Most úgy tekintünk rá, mint az Európai Unió legkisebb tagállamára. Igazából egy szigetcsoportról van szó, amelynek három legnagyobb szigete lakott: Málta, Gozo és Comino. Fekvése miatt sokszor szeles, de ezek iránya eltér, a legjelentősebb szelek a misztrál, a tramuntana és a grigal. A sziget folyamatos ivóvízhiánnyal küzd, ez a turizmusra is rányomja a bélyegét.

Néhány dolog, amit kár lenne kihagyni, ha már ide szól a repülőjegy:

malta-valetta.jpg

Az UNESCO kulturális világörökséghez tartozik Valetta városa, Málta megalitikus templomai, és Hal Safieni hipogeum, a föld alatti szentély.

Valetta olyan, mint egy mesebeli város, ahol ránk köszön a csizmás kandúr, tüsténkedik Hamupipőke, de lehet, hogy az utcát egy koboldcsapat tartja rendben. Természetesen a városkát egy tehetséges, ámde hóbortos varázsló tervezte, az épületek alapanyag a levegőre keményedő mészkő. Az egész kicsit olasz, kicsit keleti, az ember azt várja, hogy itt bármi valószerűtlen megtörténhet. Megjegyzendő, hogy 2018-ban Valetta lesz Európa kulturális fővárosa. Minden látnivaló felfedezhető gyalog, maga a város kihagyhatatlan.

malta-utcakep.jpg

Az idelátogatóknak határozottan az a véleménye, hogy a máltaiak tudnak élni és mulatni, lehet, hogy az olasz befolyás mutatkozik meg így, ki tudja. Nyáron pezsgőbb az élet, de tény hogy bulizni is jól lehet (Paceville: St. Juliens), minden utcában van egy hangulatos kis vendéglő, vagy egy kávézó.

malta-csonakok.jpg

Marsaxlokk kikötőjében meg kell csodálni a színes halászhajókat, ellátogatni a piacra, természetesen szinte kötelező egy ottani vendéglőben kipróbálni a tengeri herkentyűket. Amúgy a szigeten kellemes olaszos konyha várja a vendégeket, és vétek kihagyni a kaktuszlikőrt.

malta-mdina.jpg

Mdina, Málta régi fővárosa, egy középkor kincses doboz, olyan, mintha egy másik évszázadba léptünk volna át.

Kihagyhatatlan a hajókirándulás Cominora, a mini szigetre. A cominói Kék lagúnáról távol-keleti fényképek jutnak eszébe az embernek, amikor megpillantja a valószínűtlenül kék tengert.

malta-gozo.jpg

Alig 25 percre van Gozo szigete, mégis az ember úgy érzi, hogy másik világba csöppent. Jóval nyugodtabb Máltánál érdemes bérelni egy kerékpár és nyugodtan körbejárni a strandokat, pihenésképpen egy kellemes étteremben megkóstolni a helyi konyhát. Kihagyhatatlan az Azúr ablak és a Citadella megtekintése, az előbbi Málta védjegyévé vált. Érdekesség San Blas Bay, amely vörös homokstrand.

malta-gozo-citadella.jpg

A szigetet újabban a „Földközi-tenger Hollywoodjának” is hívják, mivel számos filmet forgattak itt. Többek között Brad Pittel a Tróját, de a "Trónok harca" sorozat kedvelőinek is érdekes lehet felfedezni Máltát, hiszen a film számos jelenetében a sziget látnivalói szerepelnek. Például: Mdina városkapuja „King’s Landing Gate“, Pjazza Mesquita „Kleinfingers Bordell“ a filmben, de az amúgy is világhírű Azúr ablak volt Daenerys Targaryen és Khal Drogo esküvőjének a háttere.

malta-mellieha.jpg

Mellieha, a bájos kis halászfalu közelében található a Popeye falu, ami Robin Williams főszereplésével forgatott film díszlete volt.

A mérete ellenére Málta soha nem unalmas, mindenki talál érdekes látnivalót, elfoglaltságot magának. Egy hat évvel ezelőtti felmérés szerint a Málta előkelő helyet foglal el a legboldogabb országok listáján. Kell ennél jobb ajánlólevél?

További kitűnő nyaralóhelyek gyűjteményét leírással pedig ide kattintva tekintheted meg!