Ünnepeld az újévet egzotikus helyszíneken

2017.jpg

Miután végigálltuk a bevásárlóközpontokban az összes sort, és megvettük a családnak az összes ajándékot, megsütöttük és megfőztük az ünnepi menüt, megünnepeltük a családdal és a barátokkal a karácsonyt, kiélveztük a hideg napokat, mi lenne nagyobb kárpótlás, mint egy szilveszter egy nyárias, egzotikus helyen. Melyik legyen? Kuba? Vagy Dominika?  Talán Thaiföld? Mindegyik kiváló célpont, de némi infóval mindjárt segítünk a döntésben:

Kuba

kuba-havanna.jpg

Mint szocialista állam, a katolikus karácsonyi ünnepek itt is háttérbe szorulnak, csak 1998 óta hivatalos ünnepnap december 25-e, az akkori pápa kérésére.

A karácsony Kubában is családi ünnep, igaz kevéssé hasonlít az általunk ismertre. Találkozik a család, együtt esznek és isznak, az utcán zene és tánc folyik, ahogy ez Kubához amúgy is illik. Időközben külföldi hatásra megjelentek a giccses műanyag karácsonyfák, főleg a turisták által preferált helyeken, bár ez számunkra szokatlan látvány lehet rövidnadrágban, pólóban, 30 fokban.

karacsony-nyar.jpg

Az igazi ünnep Kubában azonban az év utolsó és első napja. Az újév első napján ünneplik a forradalom győzelmét, és ezzel együtt ez hivatalos állami ünnep. A kubaiak ilyenkor mindent beleadnak. A házakból kidobják a felesleges holmikat, és kitakarítanak, hogy az újévben tisztán és szabadon induljanak. Lehetőség szerint új ruhákat is vesznek, vagy a legjobbat viselik, meghívják a családot, barátokat, szomszédokat is ünnepelni.

Hagyományosan egy disznót tálalnak fel, amelyet együtt készítenek el. Sok család már év közben is erre spórol. Természetesen kötelező a tánc és a zene.

Dominika

dominika.jpg

Dominikán szintén megadják a módját az ünneplésnek. Kitakarítják a lakást, ahol pedig megengedhetik maguknak, ki is festik. Még a szekrényeket is kitakarítják, néhány helyen tömjént égetnek, hogy a testet és a lelket is megtisztítsák.

Korábban Santo Domingon élt az a hagyomány, hogy a kislányokat sárgába öltöztették az új év első napján.

Karácsonykor és szilveszterkor is szoktak tűzijátékot rendezni. Az ittenieknek - velünk ellentétben -  a szilveszter inkább családi ünnep, a családok együtt búcsúztatják az óévet és együtt köszöntik az újat, csak ezután hagyják el a házat, hogy találkozzanak a barátokkal.

dominika-tanc.jpg

A vérpezsdítő táncok pedig természetesen az ünnephez szintén hozzátartoznak. Na, és itt csatlakozhatunk bele mi is a forgatagba, és élvezhetjük Dominika híres hangulatát.

Thaiföld

thaifold.jpg

Az ember azt hinné, hogy egy olyan országban, ahol a lakosság 90%-a buddhistának vallja magát, nem érdeklődnek különösebben más népek hagyományai iránt. Thaiföldön ennek ellenére az ilyen ünnepekre külön szó is van: a „sanuk”, jelentése „öröm”.

Az idelátogató utazó meglepve tapasztalhatja, hogy tájföldön az emberek minden alkalmat megragadnak az ünneplésre. Több újévük is van példának okáért. A kínai újév (február), a Songkran (április 13-15.) és a holdéve kezdetének ünneplése (november-december) mellett Thaiföldön ünneplik a mi december 31-január 1. duplacsomagolású szilveszterünket is.

thaifold-tuzijatek.jpg

Elmaradhatatlan a hagyományos tűzijáték, és a szállodák, a szórakozóhelyek is igyekeznek minél nagyobb szabású partikat, gálavacsorákat adni. Ilyenen részt venni előre asztalfoglalással lehet. Ha valakinek ehhez sincs kedve, akkor még mindig magával ragadhatja a forró hangulat és az élőzene a belvárosban.

A négysávos utat lezárják az autósok előtt és hatalmas partit adnak a Cental World Plaza-nál. Valamivel nyugalmasabb a folyón egy hajón elkölteni egy kellemes vacsorát, és úgy várva a tűzijátékra. Természetesen a strandokon is rendeznek kisebb tűzijátékokat, szól a zene és fogynak a koktélok.

Bármelyik célpont mellett döntesz, az élmény egyedülálló, felejthetetlen és hazai szempontból szokatlan szilveszter lesz. Ide kattintva tudsz válogatni!