Utazás Thaiföldre – Pattaja

pattaya.jpg

Thaiföld valószínűleg leghíresebb városa magyarul Pattaja, a nemzetközi átírásban Pattaya, mely kellemes klímájának és ismert tengerpartjának köszönhetően kedvelt és népszerű fürdőhely.

Klímája trópusi, ennél fogva novembertől márciusig a legjobb időszak az utazásra. Több ezer ember tölti el itt jól megérdemelt szabadságát. Van, akit a tenger vonz, van, akit a látnivalók, és van, akit a színes, változatos éjszakai élet. A sajtónak köszönhetően ennek nem feltétlen jó a híre, de nézzük meg, mit lehet ebben a városban látni.

pattaya-strand.jpg

Tengerpartján három stand is található: a Nakula (Na Kluea) strand az öböl északi részén, középen a Pattaja strand, délen pedig a Dzsomtien (Jomtien) strand.

A Nakula strand a legnyugodtabb, családias, a Pattaja strand kiépítettebb. Sok itt az étterem, az ajándékbolt és a hírhedt könnyűerkölcsű lányok is itt tevékenykednek.

pattaya-ejszakai-elet.jpg

A Dzsomtien strand kedvező a vízi sportok kedvelőinek, emelett pedig fontos, hogy szintén családbarát. Ázsia legnagyobb szállodája, a 4000 szobás Pattaya Park Tower is itt található.

Akinek ezek a strandok nem nyújtanak elég változatosságot, azok a közelben fekvő szigeteket is felkereshetik egy rövid kis kihajózás alkalmával. Ko Larn szigetét körbeölelik a korallzátonyok, kavicsos strandjai tiszták, és mindenképpen érdemes egy napra ellátogatni ide. Ko Phai szigete természetvédelmi terület, ennél fogva ideális a merülésre.

pattaya-sziget.jpg

A turizmus térhódítása előtt a helyiek halászattal és só előállításával foglalkoztak. Néhány helyen még lehet is látni szűk utcácskákban a tradicionális faházacskákat, amelyekben régen laktak a helyiek.

A szabadidős tevékenységek változatosak: jet-skizés, búvárkodás, vitorlázás, motorcsónakozás. A városban számos golfpálya várja a labda kedvelőit. Mini Siam a legismertebb helyi épületek kicsinyített mását mutatja be. Elephant Village, - ahogy a neve is jelzi - elefánt bemutatókkal várja a vendégeket. Underwater World Pattaya-ban pedig tengeri élőlényekkel ismerkedhet a látogató.

pattaya-elefant.jpg

Nem messze a várostól botanikus kert, orchideafarm és pillangó kert, krokodilfarm (The Million Years Stone Park) látogatható. A Pattaya Park pedig egy szórakoztató központ. Újdonság a Harbor élménypark, ahol fedett területen számos játszótér, korcsolyapálya és éttermek, üzletek találhatóak.

Ezek mellet számos élményfürdő is színesítheti az itteni tartózkodást. Kirándulási lehetőség a Phra Tamnak hegy, ahonnan szép a kilátás az öbölre. Wat Yannasangwararam buddhista templom és meditációs központ az ittenieknek és a külföldieknek egyaránt nyújt pihenést és feltöltődést. De van itt kórház és iskola is. A templom tornyából csodálatos a kilátás.

pattaya-buddha.jpg

A Big Buddha nemcsak turistacsalogató, hanem a helyiek is szívesen járnak ide feltöltődni, de a panoráma is megéri. Khao Chinchan egy monumentális Buddha kép a sziklába vésve lézerrel és aranyozva, és állítólag a legnagyobb ilyen a világon.

A másik látványosság The Sanctuary of Truth, amelyet ugyan még nem fejeztek be, de a teakfaház a legnagyobb Ázsiában. A thai, khmer és kínai kultúrából jelenít meg mitológiai figurákat.

Érdekes még az úszó piac is, zamatos friss gyümölcsökkel. Pattaya hírhedt oldalát, az éjszakai élet központját-, ahol szó szerint minden kapható, - a Walking Streeten ismerhetjük meg. A sztriptíz bárok mellett kellemes sörözők, jó éttermek és diszkók is találhatók itt. Ide szinte kötelező ellátogatni, még akkor is, ha csak valaki nézelődni szeretne. Vigyázzunk, ez jellemzően nem családbarát program.

Jó hír, hogy az elmúlt időszakban a helyi kormányzat jobban odafigyel a tenger és az ivóvíz minőségére, több szennyvíztisztítót is üzembe helyeztek, így a vízminőség tovább javult.

Thaiföldről bővebben ide kattintva olvashatsz.