"Vad part" Katalóniában?

costa-brava.jpg

Ez a csupán 153 kilométeres szakasz Katalóniában, Spanyolország északkeleti részén. Több lehetőséget rejt magában, mint ahogy azt hinnénk, vagy, ahogy a szomszédok mesélték.

Neve „vad part” utal arra , hogy a sziklaszirtekkel szaggatott tengerpart vadregényes tájakat ígér. A Barcelona és Blanes közötti parton vannak kavicsos és homokos strandok is, a tenger általában gyorsan mélyül.

costa-brava-part.jpg

A Földközi-tenger áramlatai miatt itt melegebb és szebb a tenger, mint délebbre, változatos strandok közül lehet választani, vannak igazi parti városkák és romlatlan, vadregényes helyek is. Mindenki megtalálhatja számára a legvonzóbb helyet, ideális egyedül  vagy nagyobb társasággal utazóknak, pároknak és családosoknak. Pezsgő városkák és magányos öblök a két véglet, és a hab a tortán Barcelona, ami utánozhatatlan. Itt ötvöződik a kultúra, a divat, az éjszakai élet és a napsütéses nyugalom, mindezt pörgős déli temperamentummal.

costa-brava-homokos-part.jpg

Néhány látogatásra érdemes várost említünk meg a teljesség igénye nélkül, csak úgy kóstolónak…

Figueres városkájáról kevesen hallottak, leginkább a Salvador Dalí rajongók. A Teatre-Museu-t (színházmúzeum) Dalí maga rendezte be, és a mester utolsó nagy művének tartják. Dalí csodálatosan egyéni világát adja vissza, ebben a múzeumban rajongó és kevéssé rajongó is órákon keresztül el tud bóklászni, hogy minden sarokban és teremben találjon valamit, amin elcsodálkozhat. Szokatlan szobrok, optikai csalások, meglepő effektek várják az ide látogatókat.

figueres-salvador-dali-muzeum.jpg

Cadaqués-be vezető út kanyargós és hegyen-völgyön át vezet, de megéri meglátogatni. Cadaqués olyan, mint egy festői meseváros a tenger partján, minden háza fehér, de az ablakkeretek színesek. Talán leginkább egy nagy tál tejszínhabra hasonlít édes-színes gyümölcsökkel. Kellemes bárok és éttermek várják a betévedőket, no és Dalí lakóháza is meglátogatható.

costa-brava-cadaques.jpg

Lloret de Mar a hamisíthatatlan parti-városka. Van, akit azonnal elragad a pezsgés, van, aki inkább továbbállna innen. Ízlések és pofonok. Bárok, hotelek, klubok, diszkók garmada várják a bulizókat. No és strandokkal, amelyek megkapták a kék zászlót. Akik jó hangulatú éjszakai életre vágynak, nappal pedig szeretik sportosan kipihenni magukat azoknak ideális választás. Könnyen elérhető Barcelona, Girona és a már említett Figueres is.

Malgrat de Mar hosszan elnyúló strandjai vannak, amik kiválóan alkalmasak a reggeli tengerparti kocogásra, és a hosszú romantikus esti sétákra. A homok barnás-vörös, apró kövekkel tarkított. Kellemes nyaralóhely, hangulatos éttermekkel, kedves kávézókkal, érdekes játszóterekkel, itt nem a fékeveszett bulizás a cél. Könnyen elérhető Barcelona is.

tossa-de-mar-tower.jpg

Tossa de Mar kedves nyaralóhely, „a Costa Brava gyöngyszemének” is hívják. Fekvése miatt elkerüli a tömegturizmus. Strandjai kellemesek, ahol nincs túl nagy zsúfoltság, az óvárosa pedig bőven megér egy romantikus sétát. A dombon épült várból illetve a környező hegyekről csodálatos a kilátás. A közeli kis városkákat is érdemes felfedezni, de Barcelona sincs messzebb, mint 90 kilométer. Sznorkerezésre és sétahajózásra tökéletes, kipróbálni mindenképpen érdemes.

barcelona_1.jpg

Barcelona a környék non plus ultrája, talán az egyik leghangulatosabb város a Földön, kár lenne kihagyni. A város a modern várostervezés csodája,  Antoni Gaudí és Luis Doménech i Montaner víziója mindenkit lenyűgöz, kortól és nemtől függetlenül. Természetesen sok a turista és a zsebes, ahogy azt már más nagyvárosban megszokta az ember, de ez utóbbira lehet figyelni. Mindegy hány napot tud az ember itt eltölteni, jól fogja érezni magát. Múzeumok, strandok, parkok, világörökséghez tartozó épületek sokasága, pezsgő hangulat és kiváló katalán konyha.

Ezek után már csak egy jó Costa Brava szálláshelyet kell találnod...