Horvátország – a magyar tengerpart

Tegyük az idei évünket különlegessé! Utazzunk el Horvátországba… Horvátország ideális úti cél, mivel biztonságos és közel is van. Az ottani városok és tengerpartok relatív közel vannak egymáshoz, az árak barátiak és a helyiek mindig szeretettel fogadnak és állnak rendelkezésünkre, ha bármilyen információra lenne szükségünk. Számomra a világon egyik legcsodálatosabb tengerpartjainak hazája, csodás átlátszó és hűsítő tengervízzel. Jöjjön néhány általam nagyon kedvelt város, tengerpar...

 

1. Zadar

Észak Dalmácia igazi kincse, számtalan történelmi és kulturális emlékkel, a római Fórum, Szent Donát középkori temploma, melyek díszítik a belvárost, Zadar hamar a turisták szívébe lopja magát. Zadar promenádján továbbá a modern installációk is felkeltik az arra-járók figyelmét, a Sea Organ /Tengeri Orgona/ és a The Sun Salutation /Nap Köszöntés/, melyek egymás mellett találhatók. Midnkettő Nicola Basic horvát építész műve, az Sea Organs kősípokból áll Zadar tengerpartján, és ahogy hullámzik a tenger, úgy játszik csodás zenéket, a The Sun Salutation pedig egy 22 méter átmérőjű napelemes lemezekből álló kör nappal magába szívja a napsugarak energiáját, majd elektromos árammá alakítja, sötétedés után pedig a beépített LED fények színes kavalkádját sugározza ki magából.

 zadar.jpg

Mindenképp sétáljunk végig a híres Kalelarga utcán, majd a számtalan parkok egyikében akár egy könyvel a kezünkben vagy egy hűsító ital kíséretében pihenhetünk a városnézés után, majd meglátogathatjuk a nemrégiben megnyitott Illúziók múzeumját, amely a fővárosi múzeum példáján készült.

 

2. Biograd na Moru

Személyes kedvencem, Zadartól mindössze 28 km, pörgős és közkedvelt desztináció. Tengerpartjai Kék Zászló kitüntetést kaptak, mely garancia a tisztaságra és minőségre. Csodálatos promenád vezet a belvárosba, igazi adriai hangulattal. Nagy és különleges kikötőnek nyújt otthont, számos csodálatos jacht köt itt ki, melyeket az éjjeli vízalatti világításnak köszönhetően este is csodálhatunk. Biograddal szemben egy csodás sziget található, Pasman, komppal minden nap meglátogatható, és csak 20 perc az út. Számos kirándulásra van lehetőség, a Kornati nemzeti parktól kezdve, a Krka vízesésekhez, vagy a Vrana-tó ornitilógiai rezervátumba.

biograd.jpg

Kiváló választás fiataloknak, baráti társaságoknak, számos koktélbár és éjszakai bár található itt, de ajánljuk családoknak is, 2018-ban került felújításra a Fun Park Biograd, mely 10 percnyi autóútra található a várostól, számtalan atrakcióval családok számára.

 

3. Split

Horvátország második legnagyobb városa, számos érdekességgel rendelkezik, érdemes több napot is eltölteni ebben a városban. Fedezzük fel Diocletianus Palotáját és annak pincéit, sétáljunk a Rivu rakparton, kávézzunk a helyi kávézókban és váltsunk néhány szót a helyiekkel, nagyon kedvesek és szívesen beszélgetnek, nézzük meg Szent Dujmo /Domnio/ Katedrálist, ahonnan csodás kilátás nyílik a Rivu rakpartra. Este a kő

split.jpg

lépcsőkről /skaline/ a Peristyle főterén minden este különféle koncertek zajlanak, pop vagy akár klasszikus zene, horvát átadásban.

Hétvégén szálljunk kompra vagy katamaránra, és fedezzük fel a környező szigeteket. Solta – kerékpárral bejárható, csodás öblökkel, olajfákkal, és erdőkkel rendelkezik, vagy Omis város a Cetina folyón, ahol az adrenalin sportoknak hódolhatunk – rafting a vadvizeken, vagy a Cetina kanyon felett a népszerű zipline-ozás.

 

Mindezek a városok, csak egy része annak amit Horvátország kinál, nagy kedvencek továbbá a szigetek is – Pag – ahol megtalálható a fiatalok által kedvenc Zrce Beach, Brac, Raab, Hvar vagy Krk sziget, a kisebbek közül Vir vagy Korcula, ezeknek egy része komppal érhető el. Ha Horvátország felé vesszük az irányt ne felejtsük el útközben a Plitvice-i tavakat is meglátogatni. A kialakult helyzetre való tekintettel a legjobbakban reménykedve, hisszük, hogy Horvátország megnyitja határait a magyar turisták előtt, és csodás élményeket biztosít majd sok-sok turistának és garantáltan nem okoz csalodást, tehát Horvátországra fel!