Dubai – az ellentétek városa

Az öböl partjára épült Dubai a szemünk előtt kinőve lett a legélénkebb város a világon. A 15 millió lelket számláló város legfőbb jellegzetessége egy mesterséges sziget - a Palm Jumeirah, ami pálmafát formáz. Az impozáns épületek építése még mindig folyamatban van - ez rengeteg embert és vállalatot vonz ide. A legfőképpen olajból és a kereskedelemből származó bevételeket az utóbbi 20 évben ingatlan fejlesztésbe fektetik.

dubai-az-ellentetek-varosa-dubai.jpg

Az emírségek keleti központja Dubai, amit az Arab Világ Velencéjének is szoktak nevezni. Dubai jelenlegi fényűző épületeinek nyoma sem volt a korábbi évtizedekben. Rengeteg jó építészt hívtak, hogy saját stílusukkal színesítsék Dubai-t.

Dubai világszerte ismert a behozatali vámok alacsony szintjéről, így lehet az egyik legnagyobb turista tevékenység a vásárlás. Az üzletek a világ vezető márkáinak teljes kínálatát tárják elénk adómentes környezetben – luxuscikkekhez juthatunk hozzá versenyképes árakon. Javasolt sok helyet hagynunk bőröndünkben a hazafelé vezető útra. A vásárlásra és pénzköltésre a legalkalmasabb hely a világ legnagyobb bevásárló központja, az Emirátus Pláza. A bevásárló központ 2005-ben nyitotta meg kapuit. A bevásárlóközpontok kiváló menedékhelyek a  forróság elől. A mall-okban történő sétálgatás, nézelődés, vásárlás egy közösségi program Dubai-ban, a helyiek közül rengetegen vásárlási lázban égnek állandóan. A bevásárló központokban lehetőségünk nyílik látni, hogy a helyiek hogyan öltözködnek.

dubai.jpg

Amennyiben jobban szeretjük a bazárokat, mint a zárt terű bevásárló központokat, látogassunk el Deira városrészbe, ahol labirintusszerű bazárokban bolyonghatunk kedvünkre. A dubai-i óvárost a Creek szeli ketté. A Bur Dubai városrészeben található a legtöbb mecset, múzeum és régi épület. A rengeteg látványosság mellett tudnunk kell, hogy itt lakik a legtöbb bevándorló is, így ez Dubai legszegényebb negyede is. Ha errefelé járunk, mindenképp látogassunk el a halpiacra és az aranypiacra (Gold Souk) - az aranypiacon többszáz ékszerüzlettel találkozhatunk. Ne hagyjuk ki az óvárosi látogatás során a régi bazárt (Old Souk) sem. A Creek (lagúna) túlsó oldalán található a textilpiac. Az igazi tradíciókból kaphatunk egy nagyobb szeletet, ha ellátogatunk a fűszerpiacra – nem a legkönnyebb betekintést nyerni Dubaiban a helyi kultúrába. Ha Dubaiban járunk, mindenképp látogassunk el a szintén a Bur Dubai városrészben található Bastakiah-ba. Széltornyait azért építették, hogy a légáramlásokat irányítva hűteni tudják a lakóházakat.

A magas színvonalú egészségügyi ellátás biztosít minket afelől, hogy Dubai-beli tartózkodásunk során nem kell félnünk semmitől. Az egészségügyi ellátás költségei azonban kifejezetten magasak, így mindenképp kössünk előre baleset- és/vagy betegbiztosítást. Egyébiránt Dubaiban nincs semmilyen egészséget veszélyeztető tényező – így nincs is szükség semmilyen speciális oltás beadatására.

A vitorla alakú, minden luxussal felszerelt Burj al Arabot legalább kívülről érdemes megnéznünk. Amennyiben gyermekekkel utazunk, semmiképp ne hagyjuk ki a Burj Al Arab és a Jumeirah Beach Hotel közé épült Wild Wadi fantasztikus vízi vidámparkot. A vidámparkban számtalan csúszda áll rendelkezésünkre – a park meglátogatása után élményekkel gazdagon térhetünk nyugovóra.

dubai-hotel.jpg

Dubai belvárosában, a Burj Khalifa tó közepére épült szökőkút által előállított vízfüggöny 250 méter hosszú és 150 méter magas – igazi turistalátványosság, semmiképp ne hagyjuk ki! A világ legnagyobb szökőkútja, a 2009-ben felavatott Dubai Fountain minden egyes nap komplett műsort ad, kiváló szórakozást nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Dubai az ellentétek városa, hiszen a modern épületek mellett a város része a végtelen homoksivatag is, éppúgy mint a hegyek vagy a tengerpartok. A legkellemesebb hőmérséklet Dubaiban november és március között van – tengerben fürdőzéshez és napozáshoz az őszi időszakot válasszuk.