Olasz téli üdülés – sícentrumok pompás, festői környezetben

Amennyiben autentikus európai síelésre vágyunk kiváló ár-érték arány mellett, nyugodt szívvel ajánlhatjuk az olasz síelőhelyeket, síparadicsomokat. Biztosan mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb szállást, legyen az hotel avagy különböző felszereltségű faház. Akár ez az első utunk, avagy legyünk tapasztalt síelők, a szívélyes olasz vendéglátás (köztudottan családcentrikusak, gyerekszeretőek) és a különböző nehézségű pályák mindenkit le fognak nyűgözni.

olasz-siterepek-dolomitok.jpg

Az olasz síközpontokat maradéktalanul a professzionálisan kiépített sípályák és túraútvonalak jellemzik – állandó napsütés mellett. A gyermeket csaknem minden sícentrumban játszóterekkel és futószőnyeges sífelvonókkal várják.

Amennyiben szeretjük a meredek lejtőket és a nagyobb kihívásokat, válasszuk Selva Val Gardena-t Arabba-t vagy Marmaloda-t (itt síiskola is üzemel: Rocca Marmoloda) – a haladóknak kiváló szórakozásban lesz itt részük. Ezen téli olasz üdülőhelyeken is megfigyelhető, hogy a lenyűgöző látvány mellett már a funkcionalitás is nagy szerepet kap. A Marmolada gleccserre kabinos felvonó visz fel minket három szakaszban, 3270 méterig.

marmolada-gleccser-dolomitok.jpg

Az egyik leggyönyörűbb olasz sípálya is itt fekszikA fent említett helyeken minden igényt kielégítően síelhetünk, amennyiben azonban az éjszakai élet, a gondtalan szórakozás is érdekel minket, látogassunk el Sauze d’Oulx-ba vagy Cervinia-ba. Amennyiben kisgyermekkel tervezzük a téli olasz üdülést, a legmegfelelőbb helyeknek Claviere és Cal di Fassa bizonyulank – itt még síoktatásban is részesülhetnek a kicsik.

Az olasz síterepek kapcsán muszáj szót említenünk a méltán híres, korszerűen felszerelt sípályákat rejtő, festői szépségű északkelet-olaszországi Dolomitokról. A hegyek látványa magával ragadó, aki egyszer járt már itt, biztosan vissza szeretne még térni, újra és újra megcsodálni a régiókat átszelő hegyvonulatot.

Az optimális fekvésű, UNESCO világörökség részét képező Dolomitoknál drótkötélpálya visz fel minket a gleccser fölötti 3000 méterre. A Dolomitok teljeskörű felfedezésének legjobb módja, ha „Dolomiti Superski” bérletet váltunk, amivel több mint 1200 kilométernyi sípályát vehetünk igénybe a tizenkét fő üdülőhely mentén.

dolomiti-superski-palyak-terkepe.jpg

Ajánlott utazási cél lehet továbbá az exkluzív Cortina d’Amepezzo, avagy Kronplatz, Selva Val Gardena, Ortisei, Val di Fassa, Arabba és Corvara. A híres „Sella Ronda” útvonalat követve egy nap alatt meglehetősen sok szép helyet megtekinthetünk.

A Dolomitokhoz a legkönnyebben a milánói repülőtérről juthatunk el. A patinás olasz téli síparadicsomban, Cortina d’Ampezzoban rendeznek évente egy FIS sífutamot is, így aki nemcsak csinálni, hanem nézni is szereti a síelést, nagy örömét lelheti benne. Az idelátogatók szórakoztatásáról, jóltartásáról az uszoda, szauna, korcsolyapálya és különböző szórakozóhelyek gondoskodnak.

A svájci határ menti sírégió magyarok által legkedveltebb helye Livigno, ami vámmentes terület, így olcsóbban juthatunk bizonyos termékekhez. A változatos pályák, szaunák, bárok mellett kipróbálhatjuk a lovas szánt is a csaknem 1000 kilométerre fekvő városban.

livigno.jpg

Az olasz téli síelős üdülésekre a nyugodt atmoszféra, az ínycsiklandozó ételek és a már korábban említett méltán híres olasz vendégszeretet jellemző. A lankákon való kellemes csúszkálás mellett a jó levegő, hosszan elnyújtott vacsorák és kávékülönlegességek várják az ide látogatókat. Ár-érték arányban aligha találunk jobb megoldást téli üdülésünkhöz.

Olaszország kiváló síterepei mindenkit szeretettel várnak, utazzunk családdal, barátokkal, legyünk kezdők vagy haladók, esetleg extrém sportra vagy csupán túrázni vágyók – a rifugiókban lévő állandó emelkedett hangulatban nem fogunk csalódni.