Üdülés télen Franciaroszágban – sípályák mindenki számára

Franciaország a megszámlálhatatlan üdülőhelyével, több mint 8000 kilométernyi sípályájával a világ egyik - ha nem a legkeresettebb - síterepei közé tartozik. Habár Ausztriában jobb az éjszakai élet, több lehetőség várja az oda látogatókat, Svájcban több az elbűvölő környezetben fekvő síelőhely és Olaszországban találhatók a legjobb éttermek, egyikük sem vetekedhet a francia szállások és kiszolgálás kiválóságával.

francia-siterepek.jpg

A legtöbb francia síközpontot könnyedén megközelíthetjük a környező repületerekről, legyen az Genova, Lyon, Grenoble vagy Chambéry. Amennyiben autóval kelünk útra, úgy is egyszerűen odajuthatunk. Franciaországban a síparadicsomok többnyire inkább funkcionálisak mintsem szemet gyönyörködtetőek, kivéve például Méribelt és Chamonix-t, azonban a pályaszállások kárpótolni tudják az ide látogatókat. A legtöbb helyen kisebb szállások találhatók, mintsem fényűző hotelek.

A kezdő síelőknek nyugodt szívvel ajánlhatjuk Courchevel-t. Ebben a térségben rengeteg több millió eurós ingatlan található. A legdrágább résznek Méribel és Val Thorens tekinthető, azonban a közelben lévő Moriondban sokkal jobb áron találhatunk magunknak szállást a téli sportokhoz. Moriondi látkép a hütte teraszáról:

moriond-hutte-terasz-latkep.jpg

A kezdőknek kiváló lankák elég messze találhatók minden más forgalomtól. Nem utolsó sorban sokféle snowboard- és síiskolából válogathatnak az ide látogatók. Méribelben a legsokoldalúbb az éjszakai élet. Több ezer ember választja téli üdülése helyszínéül ezen francia települést. Délután négy és öt óra között akciósan fogyaszthatunk alkoholtí, kiváló atmoszférában. Ami a sípályákat illeti, mint azt már fentebb is említettük, szeretettel várják a kezdő síelőket, de bőven találhatók haladó pályák is itt. Méribel látképe önmagáért beszél:

meribel-sifalu-latkep.jpg

A profi szinten síelőknek illetve a haladóknak Val d’Iséret ajánljuk magas hegycsúcsával és kiváló minőségű pályáival. Mint a legtöbb, leglátogatottabb Alpokban elhelyezkedő síterep esetében, itt is a legtöbb pálya a haladóknak kedvez. Amennyiben nem profi szinten űzzük a sportot, akkor is jól fogunk itt szórakozni a sokféle pályának köszönhetően – főként ha igénybe vesszük a profi segítőket akik végigkísérik utunkat az embert próbáló terepeken. A hó Tignesben a legjobb - november közepétől kiváló minőségű hó van minden évben a Grande Motte (lentebb) gleccsernek köszönhetően.

tignes-grande-motte-gleccser.jpg

A családdal érkezők számára legjobb hely Les Gets, ahol nyugodt körülmények között síelhet az egész család – mindezt egy gigantikus, 650 kilométeres területen tehetik kicsik és nagyok.

A snowboardosokról se feledkezzünk meg, az általuk legkeresettebb hely Avoriaz. Ami a szállásokat illeti a mesés Avoriazt illetően, a legtöbb helyet nemrég újították fel. A snowboardozni vágyókat 1980 óta várják ide szerettel, az első félcső 1993 épült. Aki snowboardozni szeretne megtanulni, az is jó helyen jár a Chapelle parkban.

avoriaz-snowboard-park.jpg

Aki csupán egy hétvégi kikapcsolódásra vágyik, válassza La Clusazt, ami mindössze egy órányi autóútra van a genovai repülőtérről. Minőségi lejtőket kínál haladó és profi síelőknek. La Clusaz és a kisebb méretű Manigod 132 kilométernyi sípályán osztozik. Ezen pályák 10 percre vannak mindössze a shuttle busszal megközelíthető Le Grand Bornandtól illetve St Jean de Sixt-től. Az imént említett helyekre egyazon bérlet, az Aravis érvényes.

A francia sípályák közelében található éttermek meglehetősen magas minőséget képviselnek, főként a Plat du Jour és a pincéreket foglalkoztató éttermek. A legtöbb helyen azonban bőven van lehetőségünk választani az éttermek közül. Franciaroszágban meglehetősen változó a hó minősége a pályákon, illetve az embereket szállító hálózatok és a hegyláncok is meglehetősen különbözőek – mindenki megtalálja a számára legkedvezőbb téli üdülési helyszínt.