„Régi-új” barátunk, Kuba

Néhányan még emlékeznek rá, ahogy a langymelegen gőzölgő gulyásleves mögül kikacsintva a „baráti” Kubára terelődött a szó a rádióban. Azóta számos filmet láthattunk a dekadens Kuba hanyatlásáról és a forradalmi változásokról. Mostanra talán már igazán kíváncsiak vagyunk rá, hogy mi is az igazság. Íme, néhány tipp.

Kuba manapsag.jpg

Még mindig igaz, hogy kevésbé kalandvágyók inkább utazási iroda segítségével keressék fel az országot. Nem is annyira a közbiztonság miatt, - mert az a Karib-tengeri térséghez képest jónak mondható, - hanem az állami szervek szigorúsága miatt. Bizony, Kubában vissza-visszakacsinthat a 70-es, 80-as évek szocialista hangulata. 

Az ország elhagyásától számított 3 hónapig érvényesnek kell lennie az útlevélnek, szükséges továbbá vízum (22 EUR) vagy turistakártya (Tarjeta de turista, érvényessége 30 nap, kiutazáskor a hatóságok elkérik a másik felét).

Beutazáskor a hatóságok kérhetik a szállásfoglalást igazoló dokumentumokat is és a visszautat biztosító repülőjegyet. Ekkor egy spanyol nyelvű dokumentummal igazolni kell egy külföldi betegbiztosítás megkötését. A kiútnál a nemzetközi repülőtéren egy további 25 CUC értékű illetéket kell fizetni. Mindezt természetesen megkönnyíti, ha szervezett úton veszünk részt. Érdemes a részletek után az utazási irodában, vagy  a konzuliszolgálat.kormany.hu weboldalon érdeklődni.

Pénzváltásnál vegyük figyelembe, hogy kétféle pénznem van forgalomban, peso cubano (CUP), és a peso convertible (CUC), a pénzváltók gyakran kihasználják, hogy a kétféle pénz nagyon hasonló, de értékük más (1 CUC=24 CUP). 

cup-cuc.jpg

Ezért érdemes az esetleges várakozás ellenére biztonságos helyen (pl. szállodában, bankokban) váltani.

Ugyanitt érdemes pénzt leemelni a kártyáról, hogy legyen elegendő készpénz nálunk szükség esetén. Sokszor nem fogadják el amerikai pénzintézet kártyáját. A helyiekkel alapvetően spanyolul lehet beszélgetni, bár a dialektusuk néha megnehezíti a kommunikációt.

Szállodákban természetesen nem probléma az angol és a német sem. Ha nem kívánunk szállodában, vagy nagyobb étteremben enni, akkor érdemes kipróbálni egy-egy helyi család által üzemeltetett „paladart”.  A szállodák csillagozása eltérhet az Európában megszokottól. 

Havana-kuba.jpg

Érdekesség, hogy hivatalosan Kubában tiltottak a GPS-szel ellátott elektronikai eszközök, de nem szokták beutazáskor kifejezetten kérdezni.

Egy kubai utazás változatosságot jelent, kulturális és természeti csodák sokaságát, a Nagy- Antillák gyöngyszeme nem más, mint életöröm, oldtimerek, történelem, strand és napsütés.

Kuba elet.jpg

A nagyvárosok utcáin, mint Havanna, Trinidad és Santiago de Cuba érezni lehet a hajdanvolt csillogás lenyűgöző szépségét. A forradalom és Che Guevara szelleme nyomon érhető és kézzel tapintható Santa Clara-ban, a hegyekben megbúvó dohány- és gyümölcsfarmok valamint természeti jelenségek csábítják az ideutazót.

Ezek mellett számos csodálatos strand várja a pihenni vágyókat. Semmiképpen ne hagyjuk ki Havannában a Rum Múzeumot és Hemingway kedvenc helyeit, tegyünk egy sétát a Malécon tengerparti sétányon. Az Óváros az Unesco világörökség része és az épületek ámulatba ejtőek.

Kuba hangulat.jpg

A szemmel látható szegénység ellenére a helyiek irigylésre méltóan optimisták, mindent átjár a zene és pezseg a hangulat.  Kettős mérce szerint - köszönhetően a kétféle kubai pesonak - a helyiek nem vehetnek igénybe számos olyan szolgáltatást, amely a turistáknak természetesnek tűnik.

Trinidad városát is érdemes megcélozni utunk során, hiszen egy csodaszép városról van szó, amely őrzi a spanyol uralom kézjegyét: színes házak, a tánc szinte kötelező, a zene ritmusa vibrál, a közeli Playa Ancon strand hófehér homokja lustálkodásra csábít.

Santiago de Cuba híres a Castillo del Morro-ról, amely egy spanyol erődítmény illetve innen indult el Fidel Castro forradalma. Ebben a városban alapította meg első üzemét a világhíres Bacardi család.

hrad-of-morro.JPG

Ha már Kubába utazunk, érdemes egy szivargyárba is ellátogatni, Valle de Vinales és Pinar del Rio a legszebb tájakkal büszkélkedhet, dohány- és gyümölcsültetvényekről híres a vidék. Sierra Maestra hegyeiben nemcsak kirándulhatunk, hanem a forradalmárok táborhelyét is felkutathatjuk.

Pinar del-rio.jpg-

Mindez természetesen csupán „mézesmadzag”, Kubát egyszerűen látni és érezni kell.

Segítség: http://www.kubaiutazas.hu/