Kréta szigete

kreta.jpg

A görög szigetek egyik „leg”-je: a legnagyobb, a legdélebbi, a legnaposabb, az egyik legszebb és legváltozatosabb sziget, sokak szerint a legjobb strandokkal. Tengerpartja gyönyörű és változatos.

A sziget változatos nyaralás helyszíne lehet, ha valaki egy helyen szeretné vegyíteni a romantikus nyaralást a bulikkal, a nyugodt pihenést a mozgalmas kikapcsolódással. Ókori látnivalók, változatos tájak, városkák és hegyi falvak. Aki mindent meg szeretne nézni, annak érdemes hosszabb időre idelátogatni. Általánosságban véve az északi rész kiépítettebb, több a látnivaló.

Tiszta azúrkék tenger várja a vendégeket pálmafákkal, narancs-, mandarin- és citromfákkal, oliva-  és szegfűültetvénnyel. Mint mindegyik mediterrán konyha a krétai is változatos és egészséges.

kreta-etelek.jpg

Heraklion a sziget fővárosa, régészeti múzeumában 5000 év kincseiből láthatunk válogatást, Minószi gyűjteménye egyedülálló és az erődöt a kikötőben szintén érdemes megnézni.

Chania 160 km-re Herakliontól fekszik, óvárosát zegzugos utcácskáival kár lenne kihagyni, a velenceiek formálták kedvükre az utcaképet. Látnivalóval szolgál még a kikötő, a tengerészeti és a régészeti múzeum is. Kellemes éttermekkel és kicsi kávézók és tavernák várják a betérőket.

kreta-knossos.jpg

A Knossos palota a Minószi civilizáció központja volt, a monda szerint Minósz király egy labirintusban tartotta fogva a félig ember félig bika Minótauruszt. Sir Arthur Evans archeológus tárta fel a palotát.

Samaria-szurdok a sziget délnyugati részén fekvő nemzeti park része, amit érdemes meglátogatni alkalomadtán egy egész napos túra erejéig.

kreta-kournas-to.jpg

A Kournas-tó Kréta legnagyobb édesvizű tava festői környezetben fekszik és alkalmas úszásra. A közelben található Argiroupolis, egy hangulatos falucska vízeséssel és római kori emlékekkel, római fürdővel és akvadukttal.

A Lassithi-fennsík Görögország és természetesen Kréta legmagasabban fekvő, lakott fennsíkja. Több száz szélmalom uralja a tájat, amelyek régen használatban voltak.

kreta-dikteon-barlang.jpg

A Dikteon barlang, amelyről azt tartják, hogy Zeusz születési helye, a Lassithi-fennsík felett. Bent föld alatti barlangtó is található, amely látogatható.

Anogia falujában pedig júliusban tartják az ún. Yakintha fesztivált, de a csipke miatt is érdemes felkeresni a helyet. A II. világháborúban az összes otthonmaradt férfit kivégezték a németek, mert a helyi ellenállók elrabolták Von Kreipe német generálist. A közelben fekszik a csodálatos Zoniana barlang, amelyet szintén érdemes megnézni.

kreta_agios_nikolaos.JPG

Agios Nikolaos városa egy tó köré épült, a tóparti kávézókból lehet gyönyörködni a halászahjókban és csodaszép yachtokban.

Elounda Gulf faluja luxus hoteleiről, villáiról híres, kikötője bájos. A közelben található a mostanság lakatlan Spinalonga-sziget (vagy Kalidon) ahol XIII. században a velenceiek hatalmas erődöt építettek. A sziget 1903-1957 között lepratelepként működött, ahova egész Görögországból hozták a betegeket.

Kellemes kirándulási lehetőség még Chania, Rethymno, Elafonisi és természetesen Santorini, amelyet az észak partról a legkönnyebb elérni.

Krétai strandok, a teljesség igénye nélkül.

Krétán bárki megtalálja a neki tetsző strandot, legyen az kiépítettebb, vagy nyugalmasabb, homokos vagy apró kavicsos.

kreta-balos-beach.jpg

Balos Beach a sziget északnyugati részén, Chania városa közelében található karibi hangulatú strand. A fehér homok, a szemben lévő szigeten a velencei erőd kárpótolja az embert a viszontagságos idejutásért.

Vai Beach az egyik legajánlottabb strand. A karibi hátteret pálmaerdő adja, a tenger azúrkék, a homok bársonyos.

kreta-matala.jpg

Matala Beach: a leghíresebb, bársonyos homokkal, napernyőkkel. A hetvenes években a sziklában található üregekben hippik vertek tanyát.

Preveli Beach egzotikus hangulatú strand, zölden csillogó víz, finom homok várja a vendégeket. A folyónak köszönhetően üdítően dús flóra alakult itt ki.

kreta-elafonisi.jpg

Kréta délnyugati részén egy apró sziget Elafonisi, a strandja olyan, mint a földi paradicsom: kristálytiszta tenger, puha fehér és rózsaszín homokos part cédrusokkal övezve.

Falassarna Beach az egyik legmeghittebb és Görögország egyik legtisztább strandja, csodálatos naplementével.

Rodakino Beach csendes, kevéssé ismert partszakasz, a víz itt is tiszta, a homok csábító.

Kréta  közel van, klímája kellemes és változatos programokat kínál, a helyiek igazi görög habitusukkal jó vendéglátóknak bizonyulnak, érdemes nyaralási helyszínként gondolni rá. Egyébként a sziget szülötte El Greco, eredeti nevén Domenikos Theotokopoulos.

Ha a föntiek kapcsán kedvet érzel Krétára látogatni, katints ide a legjobb szállásért!