Korzika, Európa egyik napfényes foltja

korzika.jpg

Korzika a Földközi-tenger negyedik legnagyobb szigete. Az ókorban kalliste - legszebb volt a neve. Franciaország egyik régiója, de érdekes történelmének és fekvésének köszönhetően fontos jogokat élvez.

A főníciaiak és az etruszkok után görög végül római hódoltság volt a szigeten, később Bizánc kaparintotta meg, majd lombardok, arabok és végül frankok telepedtek le. Természetesen jártak erre a mórok, de itáliai városállamoknak is fájt a foguk a szigetre.

1755-ben Pasqual Paoli, korzikai szabadsághősnek köszönhető az újkor első független, nemzeti alkotmánya, ami alapjául szolgált az USA és Lengyelország alkotmányának.

napoleon-bonaparte.jpg

Ha Korzikáról van szó, mindenkinek Napoléon Bonaparte neve jut eszébe, aki itt született egy kisnemesei családba és lenyűgöző karriert futott be, igaz ennek a vége nem olyan csábító. A második világháborúban dicstelen epizódjaként fogolytáborként használták a szigetet. Az angolok és a franciák is kihasználták ideális fekvését.

A Korzikáról szinte mindenkinek vadregényes, sziklás tájak jutnak eszébe, pedig ennél jóval többet rejt a sziget. Aki csak a tengerparton marad, szinte semmit nem lát az igazi Korzikából. Pálmafák, illatozó fenyőerdők, paratölgyek a parton, lenyűgöző strandokkal, a sziget belseje pedig változatos és lélegzetelállító. Bőven akad itt látnivaló, Korzika egyedien ötvözi a kultúrákat és mégis sajátságos stílusa van.

ajaccio.jpg

  • Ajaccio egy nyüzsgő mediterrán város, Napoléon szülővárosa és egyben a sziget fővárosa. A világ egyik legszebb öblében épült, háttérben hegyekkel és vibráló színeivel kihagyhatatlan.
  • A legszebb fekvésű város mégis Bonifacio, mészkősziklákon áll a mélykék tengerből kiemelkedve. Nemcsak a látvány, hanem a történelme is egyedi.
  • Bastiában patinás kikötő várja azokat a vendégeket, akik Korzikát komppal közelítik meg, és az óvárosa egy barokk ékszerdoboz.
  • Corte Korzika régi fővárosa, 600 éves citadelláját látni kell.
  • Sarténet hangulatos színes-szűk utcáival a legkorzikaibb városnak tartják.
  • Saint Florent, a korzikai St. Tropez jachtkikötőjével, kedves utcácskáival kellemes kirándulócélpont.
  • Cap Corse északi csücske a szigetnek, ahol festői falvak és tipikus korzikai hangulat várja az erre vetődőket.

Strandjai változatosak. Persze vannak kavicsosak is, de számtalan homokos strandon lehet lustálkodni, vagy sznorkelezni esetleg horgászni. Calvi, Saleccia  Rondinara, Saint Cyprien, Canella, Roccapina és Pinarello homokos strandok, amelyeket csak ajánlani lehet, Algajola és Cupabia a szörfösök kedvenc helye, Nonza pedig az elszántabbaké, akiknek nem gond a lépcsőzés.

Santa Giulia azoknak ajánlott, akiket a karibi hangulat lenyűgöz, sokan viszont az mondják, hogy Palombaggia az egyik legszebb.

Ha valaki inkább kirándulni, túrázni szeretne strandolás helyett, az Korzikán megtalálja számítását. Több mint hetven hegycsúcs - sok közülük 2000 m feletti - várja az eltökélt túrázókat.

korzika-hegyek.jpg

A szigeten a helyi nyersanyagok használata miatt különleges a gasztronómia, nem nevezhető franciának. Dominálnak a kecsketejből készült sajtok, amit lehetőleg mindenbe belekevernek.

A vaddisznó húsából változatos ételeket készítenek, többek között pástétomot, egytálételeket, szalámit, sonkát. Nem beszélve a lekvárokról, amelyek olyan ízkombinációkban léteznek, amelyeket lehetetlen felsorolni.

korzika-gasztro.jpg

A szelídgesztenye felhasználási módjairól pedig nem is álmodnánk (méz, likör?, sör?!). A korzikai borok könnyedek, éreződik bennük a napfény. Érdemes a helyi kistermelők termékeit megkóstolni.

korzika-bonifacio.jpg

Korzika csodálatos mediterrán szigete az ízeknek, az illatoknak és a fényeknek. Itt érdemes a legjobb utakat kinézni hozzá (katt)!