Mexikó

Miért éppen a Mexikói Egyesült Államok mellett döntsünk? Mert egy új, szépséges világ tárul a szemünk elé. Mert minden adott, ami egy jó nyaraláshoz kell: tengerpart, ritka állatok, kulturális értékek, hangulatos városok, természetvédelmi területek. Mind a hódítók, mind az őslakosok civilizációja bámulatos értékeket hagyott az utókorra. Számos építményt, sőt ősi várost nyilvánított a világörökség részévé az UNESCO.

mexikoi-maya-templom.jpg

A legtöbben természetesen a bámulatosan szép karibi strandok kedvéért keresik fel Mexikót, de lenyűgöző az óriás teknősök költőhelye és a flamingók áttelelése. Őserdőben, természetes életkörülmények között lehet egzotikus madarakat megfigyelni, vagy gyönyörködhetünk a korallzátonyok szépségében.

Emellett Mexikóban több nagyváros is a világörökség része. A maja civilizáció ősi templomai és régi városai vonzóak a vendégeknek, és idelátogató megcsodálhatja a spanyol hódítók gazdag stílusát is. Érdekesség, hogy az azték eredetre a címerében a fügekaktuszon ülő, csőrében kígyót tartó sas utal.

mexikovaros.jpg

Éghajlatát befolyásolja a Ráktérítő, amely az országot mérsékelt és trópusi éghajlatra osztja fel, ezért egyes városok hőmérsékleti különbsége akár 10 °C is lehet. Általában 27-28 °C fok a nappali középhőmérséklet.

Domborzata változatos: akad itt fennsík, mocsár, hegyvidék, működő tűzhányók, lagúnák, korallzátonyok és sivatag is. Növényvilág is változatos: préri és sivatag, délen trópusi esőerdő. Ki hinné, hogy két őshonos mexikói kutyafajta a csivava és a xoloitcuintle (mexikói meztelen kutya). Származásukat a mai napig találgatják.

Konyhája ötvözi az amerikai az európai és az indián ízeket. Legfontosabb étkezés az ebéd, nemzeti italuk a tequila, a mezcal, a pulque. Ki ne akarná kipróbálni a filmekből ismert autentikus ízeket?

mexikoi-piramis.jpg

További pozitívum, hogy nincs szükség vízumra, de az útlevélnek a beutazás napjától számított 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

A vezetékes víz fogyasztása nem ajánlott, védőoltás nem kötelező, de ajánlott a Hepatitis A és B, valamint a tífusz elleni oltás, a malária elleni tabletta.

A hivatalos fizetőeszköz mellett (mexikói peso, MXN) elfogadják az amerikai dollárt és a hitelkártya néhány esetben (pl. autókölcsönzés) kaucióként szolgál, érdemes magunkkal vinni.

www.mexikoiutazasok.hu