Vietnám a sárkányok és a pagodák szocialista országa

Az ország Ázsia ízeivel és illatával, kultúrájával és tájaival lenyűgöző egyveleget nyújt az ide érkezőknek. Vietnám színes és érdekes, és számos felfedeznivalóval dicsekszik. A zöld rizsföldek, színes piacok, kedves vendéglátók, a több méter magas Ho Chi Minh szobrok csak töredéke annak, amit itt látni és átélni érdemes.

vietnam.jpg

A délkelet ázsiai országban a kommunista rezsim csak a nyolcvanas évek végén nyitotta meg határait a külföldről érkezők előtt. Ennek kapcsán a turizmus immár fontos szerepet játszik az államháztartásban. Vietnám, a gazdasági csoda, hiszen a kormány nem titkolt terve, hogy 2020-ig az ország ipari országgá fejlődjön.

Határos Kínával, Laosszal és Kambodzsával. Magyaroknak vízumköteles, ráadásul az útlevélnek az elutazástól számított 6 (!) hónapig érvényesnek kell lennie, de ha erre számítunk, meglepetés nem érhet. Kevésbé gyakorlott utazók inkább szervezett utat válasszanak.

Vietnám és Magyarország között az időeltolódás +7 óra, viszont érdekesség, hogy itt nincs nyári és téli időszámítás. Jó a közbiztonság, de érdemes odafigyelni, mint minden más utazás alkalmával is. Az utazás időpontjának kiválasztásánál inkább a november-május közé eső időszak az ideális.

hanoi.jpg

Hanoi, az ország fővárosa, meglepi a vendéget: szocializmus és pagodák, virágok és egy leheletnyi európai hangulat, monumentális modern szobrok szomszédságában Buddhák és csöpp szatócsműhelyek jól megférnek egymás mellett.

Érdekes látnivalókat kínál az 1975-ig fővárosként működő Ho-Chi-Minh város, amely az ország legnagyobb városa, mi inkább Saigonként gondolunk rá. Itt a francia gyarmati időkre a Notre Dame kicsinyített hasonmása emlékezteti a vendéget, miközben a kávézók európai hangulatot teremtenek, de a hagyományos vietnámi piacok egyértelművé teszik, hogy Ázsiában járunk.

saigon-hanoi-hochi-minh-notre-dame-bazilika.jpg

A kereskedelmi város Hoi An óvárosa UNESCO- világörökség része, szintén látványos. Nemcsak a boszorkányos ujjú szabókról, hanem a legnépszerűbb éttermek főzőtanfolyamairól is híres. Az ország talán legszebb szigete a várostól délre fekszik, Nha Trang, ahol érdemes eltölteni pár napot, főleg, ha sznorkerezni, fürödni szeretne valaki.

Hosszan elnyúló tengerpartján számos lenyűgöző strandot lehet találni.

nhatrang-la-plage-homokos-tengerpart.jpg

Homokos, pálmás szinte felfedezetlen strandok, sokszor pici szigeteken felejthetetlen élményt nyújtanak, feltéve, ha meg lehet őket közelíteni. A China Beach kényelmesen elérhető, jó infrastruktúrával rendelkező strand, de a Phu Quoc, (a smaragd sziget) és a Con Dao szigetek szintén ideális nyaralási helyszín. A Halong-öböl misztikus hangulata a tengerből kiemelkedő hatalmas mészkőszikláknak köszönhető, ha teheti az ember, nem szabad kihagyni. A Mekong Delta-vidékének lenyűgöző tája magával ragadó.

mekong-delta.jpg

Vietnámban a kávé szintén fontos szerepet játszik: 1850-es évek kezdtek el az országban kávét termeszteni. A klíma ideális, a föld ásványi anyagokban gazdag, az eredmény magas minőségű arabica és robusta kávészemek. Ki sejti, hogy manapság a legnagyobb kávé exportőrök egyike Vietnám? Ennek megfelelően a kávé itt majdnem nemzeti italnak számít, ami meglepő egy ázsiai kultúrától. Édesen és méregerősen isszák.

vietnam-kave.jpg

Fizetőeszközük a vietnámi dong, de a dollárt is elfogadják. A hitelkártyát a nagyobb városokban lehet zökkenőmentesen használni. A közlekedés a nagyvárosokban kaotikus és jellemző az európai számára értelmezhetetlen szabályok.

A gasztronómia dicséretreméltó, főleg a nagyvárosokban a higiénia, az ár és az ízek minden szempontból megfelelőek. Sok az étterem és kiváló ételeket kínálnak a vendégeknek. Érdemes kipróbálni a helyi specialitásokat, a vietnámi konyha friss és egészséges hozzávalókat használ. Rizs és zöldség, tenger gyümölcseivel vagy hússal, és halszósszal ízesítve. Ez utóbbi európaiak számára túl soknak bizonyulhat elsőre.

pho-leves.jpg

Pho egy tésztával készült leves hússal és korianderrel, amely nemzeti ételnek számít és minden napszakban szívesen fogyasztják a helyiek. Ajánlják még a Bhan Xe-t is, amely a palacsintára hasonlít leginkább, többek között rákkal, disznóhússal töltik meg.

Vietnámi uticélok ide kattintva!